خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را

خورشید در جدول
اف، هور، خور، لیو، شمس
مرکز انرژی منظومه شمسی
شمس
لیو
اف، خور، لئو، شمس، هور، مرکز انرژی منظومه شمسی
خور
لئو
هور

خورشید (فرهنگ معین): (خُ) [ په . ] (اِ.) 1 - ستاره ای که سیارات منظومة شمسی به گرد آن می چرخند. 2 - هر ستاره ای که مرکز یکی از منظومه ها باشد.
خورشید (نام های ایرانی): دخترانه، درخشنده آفتاب , معشوقه جمشيد درداستان جمشيد و خورشيد - كره سوزان، درخشان، و گازي اي كه زمين و ساير سياره هاي منظومه شمسي حول آن مي گردند و نور،گرما، و انرژي منظومه شمسي از آن است ، آفتاب، از شخصيتهاي شاهنامه، نام پسر خراد از سردارانخسروپرويز پادشاه ساسا
خورشید (فارسی به انگلیسی): sol,sun
خورشید (لغت نامه دهخدا): خورشید. [ خوَرْ / خُرْ ] (اِ) (از: خور+ شید) خور. مهر. هور. شمس . شارق . بیضاء. شید. (مهذب الاسماء).روز. غزاله . (یادداشت بخط مؤلف ). ستاره ای که جاذبه ٔ گرانشی آن اجرام منظومه ٔ شمسی را بر مداراتشان نگاه میدارد. نزدیکترین ثوابت است به زمین و با وجود عظمت نسبی آن نسبت به اجرام منظومه ٔ شمسی در مقام مقایسه با سایر ستار ...ادامه مطلب...
خورشید (فارسی به عربی): شمس
خورشید (فرهنگ عمید):
۱. (نجوم) کره‌ای سوزان و گازی که زمین و سیارات دیگر منظومۀ شمسی دور آن می‌گردند و از آن کسب نور و حرارت می‌کنند.
۲. [مجاز] آفتاب.
خورشید‬ (فارسی به ترکی): güneş
خورشید (مترادف و متضاد زبان فارسی): آفتاب، خور، روز، شمس، شید، مهر، هور & قمر، ماه
خورشید (واژه پیشنهادی): هلیا
خورشید (فرهنگ فارسی هوشیار): شمس، مهر، خور،
يکي از ثوابت که زمين و سيارات ديگر دور آن
ميگردند و از آن کسب نور ميکنند
خورشید (فرهنگ پهلوی): هور، هور شید
خورشید (فارسی به آلمانی): Sonne (f)

مترادف خورشید: آفتاب، خور، روز، شمس، شید، مهر، هور
متضاد خورشید: قمر، ماه

اسم: خورشید
نوع: دخترانه
ریشه اسم: فارسی
معنی: (تلفظ: xoršid) (در نجوم) کُره ی سوزان، درخشان، (به مجاز) نور این کره، آفتاب - کره سوزان، درخشان، و گازی ای که زمین و سایر سیاره های منظومه شمسی حول آن می گردند و نور، گرما، و انرژی منظومه شمسی از آن است، آفتاب، از شخصیتهای شاهنامه، نام پسر خراد از سرداران ‏خسروپرویز پادشاه ساسانی

خورشید. [ خوَرْ / خُرْ ] (اِ) (از: خور+ شید) خور. مهر. هور. شمس. شارق. بیضاء. شید. (مهذب الاسماء).روز. غزاله. (یادداشت بخط مؤلف ). ستاره ای که جاذبه ٔ گرانشی آن اجرام منظومه ٔ شمسی را بر مداراتشان نگاه میدارد. نزدیکترین ثوابت است به زمین و با وجود عظمت نسبی آن نسبت به اجرام منظومه ٔ شمسی در مقام مقایسه با سایر ستارگان ستاره ٔ زرد کوتوله ای بیش نیست ، که در شاخه ای مارپیچی نزدیک حاشیه ٔ خارجی کهکشان جا دارد. برای ساکنین زمین خورشید از مهمترین ستارگان است ، اشعه ٔ آن منبع حرارت ، نور، مواد غذائی ، سوخت و قدرت است. در طی حرکت ظاهری روزانه ٔ خود در آسمان به رشد گیاهان کمک میکند، زمین را گرم میسازد، آب را از منابع مختلف تبدیل به بخار میکند، در تولید بادها سهیم است و اعمال بسیار دیگر نیز انجام می دهد که جملگی آنها برای وجود انسان اهمیت حیاتی دارد. ابعاد و فواصل : فاصله ٔ متوسط خورشید از زمین 149490000 کیلومتراست (فاصله ٔ خورشید را از زمین میتوان بوسیله ٔ اختلاف منظر خورشید یا به وسیله ٔ سومین قانون از قوانین کپلر تعیین کرد). قطر متوسط خورشید 1390400 کیلومتر حدود 109/1 برابر قطر زمین است و حجمش 1300000 برابر حجم زمین میباشد. جرم خورشید را میتوان بوسیله ٔ جاذبه ٔ گرانشی آن بر زمین حساب کرد و آن 133*1/982 گرم یا قریب 1027*2 تن میباشد (331950 برابر جرم زمین )، از روی جرم و حجم خورشید میتوان جرم مخصوص آنرا حساب کرد و آن 1/4 برابر جرم مخصوص زمین یا 1/4 برابر جرم مخصوص آب است. جاذبه ٔ گرانشی خورشید بر سطح رخشانکره مساوی 27/6 برابر جاذبه ٔ گرانشی بر سطح زمین میباشد و بدین حساب شخصی که بر کره ٔ زمین 50 کیلوگرم وزن داشته باشد بر خورشید قریب 1/4 تن وزن خواهد داشت.
حرکات خورشید: خورشید دارای حرکات ظاهری (= حرکت یومی و حرکت سالیانه ) و حرکات واقعی است ، خورشید در حرکت یومی (حرکت ظاهری کره ٔ آسمان ) شرکت دارد. در نیمکره ٔ ما، از مشرق طلوع میکند، در طرف جنوب از نصف النهار محل میگذرد (عبور عَلْیاء) و در مغرب غروب میکند، عبور آن از نصف النهار ظهر حقیقی را مشخص میسازد (شبانروز)، خورشید حرکت (ظاهری ) سالیانه ای بدور زمین نیز دارد، که هر روز آنرا قریب یک درجه از مغرب بطرف مشرق میبرد، در این حرکت خورشید سالی یک بار از مقابل برج ها میگذرد، مدار این حرکت در صفحه ٔ دایرةالبروج واقعست ، این حرکت در تاریخ نجوم اهمیت فراوان داشته است. اعتدالین و انقلاب و میل کلی مربوط به آن و سال شمسی مبتنی بر آن است (سال تقویم ). علاوه بر این حرکات ظاهری حرکت دورانی کهکشان خورشید را با سرعت حدود 1130000 کیلومتر در ساعت در فضا میگرداند، اما در داخل کهکشان هم خورشید ثابت نیست بلکه با سرعتی قریب 72400 کیلومتر در ساعت بجانب صورت فلکی جاثی علی رکبتیه حرکت میکند و اینکه ما از این حرکت سریع خورشیددر فضا بیخبریم بسبب دوری اجرام فلکی است که مأخذ تشخیص این حرکت وضعی خاصی نیز هست که بر طبق ارصاد متعدد کلفهای خورشید و ارصاد طیفی دوره ٔ آن برای قسمتهای مختلف خورشید با تغییر فاصله از استوای خورشید متفاوت است و این امر دال بر این است که خورشید جسمی صلب نیست. دوره ٔ حرکت وضعی خورشید در استوای آن حدود25 شبانروز میباشد. استوای خورشید نسبت به صفحه ٔ دایرةالبروج (صفحه ٔ مدار زمین ) /15ْ7 مایل است.
ساختمان طبقات سطحی و داخل خورشید: اطلاعات ما از ساختمان خورشید مستنبط از نوری است که از آن میتابد (یعنی آفتاب ) و بر اثر آن بوسیله ٔ تجزیه ٔ طیفی میتوان مواد موجود در خورشید را تعیین کرد. طیف خورشید طیفی است متصل و دارای خطوطی تیره که به خطوط فراونهوه فر معروفند،از مطالعه ٔ این خطوط معلوم شده است که بسیاری از عناصری که در زمین میشناسیم (ئیدروژن ، اکسیژن ، کربون ، آهن ، نیکل ، سیلیسیوم و غیره ) در خورشید وجود دارد. از اتمهای موجود در خورشید قریب 90% اتم ئیدروژن و نزدیک 10% اتم هلیوم است و اتمهای سایر عناصر کمتر از 0/1% میباشند. طبقات سطحی خورشید بحالت گازی هستند وهر قدر بطرف مرکز خورشید بیشتر رویم دما و جرم مخصوص آن بیشتر میشود، قسمت درخشان خورشید که با چشم غیرمسلح مرئی است طبقه ٔ گازی رخشانکره است که بر اساس مطالعات طیفی انرژی تشعشعی خورشید دمای سطح آنرا حدود6000 تا 7000 درجه ٔ صدبخشی تخمین کرده اند. بر اساس ملاحظات و اطلاعات حاصل درباب خورشید محققین طرحهایی برای ساختمان داخل خورشید اندیشیده اند که بر طبق آنهادمای قسمت مرکزی خورشید حدود 15000000 یا شاید 20000000 درجه ٔ صدبخشی است. ماده ٔ مرکزی خورشید با فشار حدود 200بیلیون جو متراکم و حدود 10 بار از سرب سنگین تر است ، معذلک بسبب زیادی فوق العاده ٔ دما هیچ ماده ای بحالت جامد یا مایع در خورشید وجود ندارد و در واقع اعماق خورشید گازی است تبهگن که از جامدهایی که مامیشناسیم چگالتر است. جو خورشید مشتمل بر طبقه ای برگردان رنگینکره و تاج خورشید است. اطلاعات از جو خورشید مستخرج از کسوفهای کلی (گرفت ) است ، در کسوف کلی سال 1842 م. راصدین تاج خورشید و زبانه های درخشان سرخ فامی را که بالای رخشانکره در تاج سر کشیده بود مشاهده کردند، در کسوف کلی سال 1851 از عکاسی استفاده شد و ترقیات سریع حاصل آمد، در 1869 چ. ا. یانگ و وهار کنس خطوط تازه ای در طیف تاج خورشید کشف کردند که هویت آنها 71 سال ناشناخته ماند و سرانجام راصدین را به جو خورشید رهبری کرد، در 1870 یانگ طبقه ٔ رنگینکره را کشف نمود، رصد کسوفهای کلی بعد و تکمیل وسایل رصدو اختراعاتی مانند تاجنگار (تاج خورشید) و خور طیفنگار (خورنگار) بر اطلاعات ما درباره ٔ جو خورشید افزود.
فعالیت خورشید و تشعشعات آن : جرم و شعاع و تابناکی خورشید احتمالاً در طی چندین بیلیون سال اخیر تغییر معتنابهی نکرده است ولی بر سطح آن پدیده های موقت چندی ظاهر میشود که از آنها به فعالیت خورشید تعبیر میکنند و نواحیی از خورشید را که فعالیت در آنها نسبةً شدید است نواحی فعال آن خوانند، معروفترین نوع فعالیت خورشید کلفهای آن است ، مشعلهای فورانهای رنگینکره وزبانه های خورشید انواع دیگر فعالیت خورشید هستند. خورشید همواره در فعالیت است و آن در زمین مؤثر میباشد. از نتایج این تأثیرات ضعیف شدن یا خاموشی صدای رادیو و تولید صداهای ناگهانی در رادیو، طوفانهای مغناطیسی و شفق شمالی و شفق جنوبی است که ساز و کار تولید آنها و فعالیت خورشیدی مسبب آنها بدرستی معلوم نیست ولی تعداد و شدت این آثار زمینی هنگامی که کلفهادر منتهای فعالیت هستند بیش از مواقع دیگر است و حتی بعضی از دانشمندان بحرانهای اقتصادی و رفتار انسانی و جنگها و بسیاری از پدیده های اجتماعی دیگر را وابسته به دوره ٔ کلفها میدانند. خورشید علاوه بر نور و حرارت ، تشعشعات دیگر و ذراتی نیز صادر میکند، از آن جمله است اشعه ٔ فوق بنفش که قسمتی از آنها به زمین میرسند و عامل عمده ٔ آفتابزدگی هستند (مخصوصاً در پهنه های مستور از برف که اشعه را منعکس میکنند)، خوشبختانه بیشتر اشعه ٔ فوق بنفش هنگام عبور از جو بوسیله ٔ لایه ای از اوزون که در فرازای 20 تا 30 کیلومتری زمین واقع است جذب میشوند، در غیر این صورت اشعه ٔ مذکور برای ما بسیار خطرناک بودند. برای اطلاع از استفاده ای که بشر از خورشید می برد گوییم اگر 0/8 ریال قیمت برق برای هر کیلووات در ساعت بپردازیم در هر ثانیه میبایستی متجاوز از 38200000000 ریال پول بدهیم. بر طبق شواهد زمین شناسی تشعشع انرژی از خورشید لااقل در یک بیلیون سال اخیر تقریباً ثابت مانده است ، منبع این انرژی شگرف مورد تحقیقات فراوان قرار گرفته است و امروزه منبع انرژی خورشید را فعل و انفعال هسته ای میدانند. (از دائرةالمعارف فارسی ). ستاره ای که روشنایی روز ازآن حاصل می گردد، خورشید مرکز است مر سلسله ٔ سیاری را که ما در آن واقع شده ایم و منظم کننده ٔ حرکت زمین و دیگر سیارات و منبع حرارت و نور است و حیوةبخش عمده ٔ همه موجودات آلیه میباشد و علمای هیئت ثابت کرده اند که خورشید عبارتست از جرمی جامد و منظم و تاریک که آنرا اتمسفر مضیی و متشعشعی احاطه نموده است و فاصله ٔ مابین خورشید و زمین 149ملیون کیلومتر است و ضیای آن بما در مدت 8 دقیقه و 13 ثانیه میرسد و 1400000مرتبه بزرگتر از زمین است ، و قبل از زمان کوپرنیک معتقد بودند که خورشید و همه ٔ آسمانها و سیارات آنها بدور زمین می گردند ولی امروز ثابت و مبرهن شده که این حرکتی که ما احساس می کنیم از زمین است و خورشید سیاره ای است ثابت. (ناظم الاطباء) :
بخط و آن لب و دندانْش بنگر
که همواره مرا دارند در تاب
یکی همچون پرن بر اوج خورشید
یکی چون شایورداز گرد مهتاب.
پیروز مشرقی.
بحجاب اندرون شود خورشید
چون تو گیری از آن دو لاله حجیب.
رودکی.
ایا خورشید سالاران گیتی
سوار رزم سارو گرد نستوه.
رودکی.
فاخته گون شد هوا ز گردش خورشید
جامه ٔ خانه بتیک فاخته گون شد.
رودکی.
بلند کیوان با اورمزد و با بهرام
ز ماه برتر خورشید و تیر با ناهید.
بوشکور بلخی.
چو خورشید آمد ببرج بره.
بوشکور بلخی.
ای منظره و کاخ برآورده بخورشید
تا گنبد گردان بکشیده سر ایوان.
دقیقی.
خورشیدتیغ تیز ترا آب میدهد
مریخ نوک خشت تو بر سان زند همی.
دقیقی.
چو خورشید برزد سر از برج گاو
ز هامون برآمد خروش چکاو.
فردوسی.
همی ماهی از آب برداشتی
سر از گنبد ماه بگذاشتی
بخورشید ماهیش بریان شدی
وز او چرخ گردنده گریان شدی.
فردوسی.
دو هفته برآمد بدو گفت شاه
بخورشید و ماه و بتخت و کلاه
که برگوی آن رزم خاقانیان
ببندی چنان هم کمر بر میان.
فردوسی.
اگر ایدون که بکشتن نمرند این پسران
آن ِ خورشید و قمر باشند این جانوران.
منوچهری.
بدهقان کدیور گفت انگور
مرا خورشید کرد آبستن ازدور.
منوچهری.
من و تو غافلیم و ماه و خورشید
بر این گردون گردان نیست غافل.
منوچهری.
نیاید آن نفع از ماه کآید از خورشید.
ابوحنیفه ٔ اسکافی (از تاریخ بیهقی ).
چرا غم چه باید چو خورشید هست ؟
اسدی.
چنین داد پاسخ بت دل گسل
که خورشید پوشید خواهی بگل.
اسدی.
چهارم فلک باز خورشید را
کز او مر جهان را سراسر ضیاست.
ناصرخسرو.
عاصی سزای رحمت کی باشد
خورشید را همی بگل اندایی.
ناصرخسرو.
نیست ز خورشید جدا روشنی.
مسعودسعد.
من گاو زمینم که جهان بردارم
یا چرخ چهارمم که خورشید کشم.
معزی.
که داند کرد خورشید جهان افروزرا پنهان ؟
معزی.
خورشید چه سود آن را کو را بصری نیست.
سنائی.
و داروی تجربت مردم را از هلاک جهل برهاند چنانکه جمال خورشید روی زمین را منور گرداند. (کلیله و دمنه ). ذکر آن بقلم عطارد بر پیکر خورشید نبشته. (کلیله و دمنه ).
خورشید را ز راه کجا افکند غبار؟
شهریاری.
شرح آن دیگران همی ندهم
گر فرودند و گر بر از خورشید.
انوری.
تویی که سایه ٔ عدلت چنان بسیط شده ست
که رخنه کردن آن مشکل است بر خورشید.
انوری.
خرد زآن طیره گشت الحق مرا گفتا که با من هم
بگز مهتاب پیمایی بگل خورشید اندایی.
انوری (دیوان چ سعید نفیسی ص 326).
حسود کور شود فضل من بپوشدلیک
کجا تواند خورشید را بگل اندود.
جمال الدین عبدالرزاق.
آسمان در دور هفتم بعد سال ششهزار
زاده خورشیدی که تختش تاج سعدان آمده.
خاقانی.
از نعل او مه را کله بر چشم خورشید آبله
کاه و جوش زآن سنبله کاین سبز صحرا داشته.
خاقانی.
خواهی سپهر کآن دم خورشید گوی گردد
چون در کفش هلالی چوگان تازه بینی.
خاقانی.
خورشید من بزیر گل آنجا چه می کند
غرقه میان خون دل اینجا من آن کنم.
خاقانی.
هستی خورشید حسن لاجرم از وصل تو
هرکه بنزدیک تراز تو سیه روی تر.
خاقانی.
ز پرگارحمل خورشید منظور
بدلو اندر فکنده بر زحل نور.
نظامی.
ای خداوندی که گر خورشید را فرمان دهی.
عبدالواسع جبلی.
مادح خورشید مداح خود است.
مولوی.
لیکن از مشرق الطاف الهی چه عجب
که چو شب روز شود بر همه تابد خورشید.
سعدی.
ز خورشید پنهان شود موش کور.
سعدی.
سایه با خورشید دانم هم ترازو بوده است.
وحید قزوینی.
- چشمه ٔ خورشید ؛ قرص خور :
چندان بمان که چشمه ٔ خورشید دم برآرد
بالای چشمه سار عدم خاوری ندارم.
خاقانی.
- تیغ خورشید ؛ کنایه از نور خورشید:
تیغ خورشید از جهان پوشیده اند.
خاقانی.
- خورشیدبخت ؛ با بخت بلند :
شه گیتی آرای خورشیدبخت
که بر تارک چرخ بنهاد تخت.
فردوسی.
- خورشید بگل اندودن ؛ کنایه از پنهان کردن امری که در غایت شیوع باشد. (از آنندراج ) :
خرد زآن طیره گشت الحق مرا گفتا که با من هم
بگز مهتاب پیمایی بگل خورشید اندائی.
انوری (دیوان چ سعید نفیسی ص 326).
- خورشید بگل پوشیدن ؛ کنایه از پنهان کردن امری که در غایت شیوع است. خورشید بگل اندودن :
چنین داد پاسخ بت دل گسل
که خورشید پوشید خواهی بگل.
اسدی.
که با من چه سود است کوشیدنت
بگل روی خورشیدپوشیدنت.
نظامی.
- خورشید تابان ؛ خورشید درخشان :
ز خورشید تابان و از گرد و خاک
زبانها شد از تشنگی چاک چاک.
فردوسی.
- خورشید تابنده ؛ خورشید تابان :
ز خورشید تابنده تا تیره خاک
گذر نیست از حکم یزدان پاک.
فردوسی.
- خورشیددل ؛ کنایه از سخی طبع:
خورشیددلی و مشتری زهد
احمدسیری و حیدراحسان.
خاقانی.
- خورشید رخشان ؛ خورشید تابان :
برون آمد از گرد فرخنده زال
بخورشیدرخشان برآورده یال.
فردوسی.
- خورشید سر دیوار ؛ کنایه از غروب ورفتن آفتاب. (آنندراج ).
- || کنایه از آخر عمر. (آنندراج ). آفتاب لب بام.
- || کنایه از بپایان رسیدن امری. (آنندراج ) :
بر هر دلی که پرتو خورشید عشق تافت
خورشید عقل بر سر دیوار میرود.
عمادی شهریاری (از آنندراج ).
- خورشیدفر ؛ با فر و شکوه. آنکه فر خورشید دارد :
چنین گفت فرزند را زال زر
که ای نامور پور خورشیدفر.
فردوسی.
- خورشیدوار؛ شبیه بخورشید. خورشیدسان :
بر لب بحر کفش خورشیدوار
قربه ٔ زرین و سقا دیده ام.
خاقانی.
- امثال :
که خورشید هرچند تنها رود
سپاه شب از بیم پنهان شود.
؟
خورشید چو گشت سایه گستر
از ذره ٔ مختصر چه خیزد؟
؟
خورشید دهد روشنی و مشک دهد شم .
؟
- مطلع خورشید ؛ طلوعگاه خورشید :
ای تماشاگاه جانها طرف لالستان تو
مطلع خورشید زیر زلف جان افشان تو.
خاقانی.
صاحب آنندراج گوید: طفل ، مشعل ، کف ، پنجه ، لاله ، خنجر، فتیله ، پنبه ، گوی ، مهره ، یاقوت ، زر، آفتابه ، ساغر، پیاله ، جام از تشبیهات خورشید است ، و شواهد زیر را نیز می آورد :
چو یاقوت خورشید را روز برد
بیاقوت جستن جهانی فشرد.
نظامی.
جام خورشید از آن پیش که برگیرد صبح
جام جمشیدی صهبا بصبوحی دارد.
جمال الدین سلمان.
هست قرص مهش ببزم امید
لگن آفتابه ٔ خورشید.
اشرف.
یک درم وار نیاید زر خالص بیرون
گر خمیرش زر خورشید درآرد بعمل.
عرفی.
طفل خورشید را صلابت آن
سربریده ز مادر اندازد.
ثنائی.
اکنون شود ز مشعل خورشید تیره روز
آن محفلی که روشنی از شمع لاله داشت.
قاسم مشهدی.
بیش است از پیاله ٔ خورشید این شراب
مستانه جلوه های فلک از نگاه کیست ؟
صائب.
چون پنجه ٔ خورشید بود زود زبردست
هر دست دعائی که بزیر سر صبح است.
صائب.
خون در شفق ساعد صبح و کف خورشید
از حیرت نظاره ٔ سیب ذقن کیست ؟
صائب.
خرده ٔ انجم ندارد رونقی در کوی صبح
مهره ٔ خورشید شایسته ست بر بازوی صبح.
صائب.
صائب از بس همت من سربلند افتاده است
لانه ٔ خورشید ننگ طرف دستار من است.
صائب.
چه عشوه کرد ندانم لبت که در گردون
ز رشک پنبه ٔ خورشید گشت داغ مسیح.
مفید بلخی.
در شواهد زیرین از کلمات بور بیجاده رنگ ، ترک حصاری ، خایه ٔ زرین ، خلخال زر، زرین چراغ و گل سرخ نیز مراد خورشید است :
دگر روز کاین بور بیجاده رنگ
ز پهلوی شبدیز بگشاد تنگ.
نظامی.
چو ترک حصاری ز کار اوفتاد
عروس جهان در حصار اوفتاد.
نظامی.
چو گردون سر طشت سیمین گشاد
غراب سیه خایه زرین نهاد.
نظامی.
چو خاتون یغما بخلخال زر
ز خرگاه خلخ برآورد سر.
نظامی.
جهان چشم روشن بزرین چراغ.
نظامی.
سحرگه که آمد بنیک اختری
گل سرخ بر طاق نیلوفری.
نظامی.
|| نور شمس. آفتاب. ضوء شمس. (یادداشت مؤلف ) :
ز خورشید و از آب و از باد و خاک
نگردد تبه نام و گفتار پاک.
فردوسی.
خداوندی که نام اوست چون خورشید گسترده
ز مشرقها بمغربها ز خاورها بخاورها.
منوچهری.
همچو خورشید کجا لشکر سایه شکند
لشکر دشمن به زین شکند شاهنشاه.
منوچهری.
چون شب آید برود خورشید از محضر ما
ماهتاب آید و درخسبد در بستر ما.
منوچهری.
چند پوشاند ز گاه صبح تا هنگام شام
خاک را خورشید صورت گشتن این رنگین ردا؟
ناصرخسرو.
چون طلعت خورشید عیان گشت بصحرا
آنجا چه بقا ماند نور قمری را؟
سنائی.
صدر زمین تواضع و خورشیدطلعتی
وز طلعت تو تافته خورشید بر زمی.
سوزنی.
که در مفارقت بارگاه چون فلکت
مرا ز سایه بخورشید عمر بنشانید.
انوری.
در کنف صبح فر میر محمد
راست چو خورشید نور تام برآمد.
خاقانی.
نور رخ تو طلسم خورشید شکست
خورشید ز شرم سایه از خلق گسست
رخ زرد و خجل گشت و بمغرب پیوست
پیرایه سیه کرد و بماتم بنشست.
خاقانی.
ز خورشید تا سایه مویی بود
که این روشن آن تیره رویی بود.
نظامی.
می رود منفعل از مجلس مستان خورشید
هرکه ناخوانده درآید خجل آید بیرون.
صائب.
|| روح حیوانی. (ناظم الاطباء).
خورشید. [ خوَرْ / خُرْ ] (اِخ ) معشوقه ٔ جمشید. (ناظم الاطباء).
خورشید. [ خُرْ ] (اِخ ) شهرکیست در سواحل فارس و در کنار خلیجی که نزدیک به یک فرسخ با دریا فاصله دارد و کشتیها بدانجارفت و آمد میکنند و بازار بین سینیز و سیراف است.
خورشید. [ خُرْ ] (اِخ ) دهی است از دهستان چهاراویماق بخش قره آغاج شهرستان مراغه ، واقع در جنوب شوسه ٔ مراغه به میانه. این دهکده کوهستانی با آب و هوای معتدل و 149 تن سکنه است. آب آن از چشمه و محصول آن غلات و نخود و بزرک و شغل اهالی زراعت و از صنایع دستی جاجیم بافی است. راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7).
خورشید. [ خُرْ ] (اِخ ) (اسپهبد...) آخرین امیر از سلسله ٔ بنی دابویه پسر دادمهر است. او بسال 141 هَ. ق. دستور داد تا همه ٔ اعراب را که در طبرستان می زیستند حتی تمام ایرانیانی که به دین اسلام درآمده اند بکشند. درنتیجه شورش سختی بر ضد عرب روی داد که عربان آن را با خشونت و قساوت فرونشاندند. سپهبد خورشید از مقابل سپاهیان منصور خلیفه ٔ عباسی گریخت و در دیلم با زهر خودکشی کرد. یکی از دختران او را منصور به زوجیت خود درآورد. (از دایرة المعارف فارسی ).
خورشید. [ خُرْ] (اِخ ) دهی از دهستان قره طقان بخش بهشهر شهرستان ساری ، واقع در شمال نکا. این دهکده در دشت واقع است با آب و هوای مرطوب و 420 تن سکنه. آب آن از رودخانه ٔنکا و آب بندان و محصول آن برنج و غلات و پنبه و مختصر صیفی است. شغل اهالی زراعت و بافتن پارچه های نخی. و راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3).

خورشید
در آیین زردشتی یکی از ایزدان موکل بروز یازدهم هر ماه شمسی ( خورشید خور روز ) است .
(اسم) ۱ - آفتاب . ۲ - هر ستار. ثابتی که مرکز یکی از منظومه های شمسی باشد . ۳ - نوعی اسب .
دهی از دهستان قره طقان بخش بهشهر شهرستان ساری واقع در شمال نکا .
خورشید مثال
بزرگ مرتبه عالی جاه
خورشید مردن
غروب کردن غروب نمودن خورشید
خورشید منظر
خوش صورت زیبا روی
خورشید نشان
درخشان آنچه در روشنی نشان از خورشید دارد رخشان .
خورشید نگار
[نجوم رصدی و آشکارسازها] ← خورتصویرنگار
خورشید نگاه
خوش صورت خوب منظر
خورشید نگین
آنکه خورشید در نگین دارد کنایه از عالی مرتبه .
خورشید نور
نور خورشید آفتاب
خورشید وار
مثل آفتاب آفتابگون
خورشید وش
خورشید مانند خورشید سان
خورشید کش
کشنده خورشید از میان بردارنده نور
خورشید کلا
دهی است از دهستان کلباد بخش بهشهر شهرستان ساری بین شوسه و راه آهن . این دهکده در دشت قرار دارد با آب و هوای معتدل و مرطوب و ۶۶٠ تن سکنه .
خورشید کلاه
نامی بود که ایرانیان به کاترین دوم روسی می دادند .
خورشید آباد
دهی است جزئ دهستان حومه زرند بخش زرند شهرستان ساوه واقع در ۳ هزار گزی راه عمومی .
خورشید اقتباس
درخشان تابان
خورشید برق
تابان درخشان
خورشید پرست
( صفت ) آنکه خورشید را عبادت کند آفتاب پرست .
خورشید پرستان
گروهی که خورشید را می پرستند میترا پرست .
خورشید پرستی
آفتاب پرستی .
پرستش خورشید

خورشید
(خُ) [ په . ] (اِ.) ۱ - ستاره ای که سیارات منظومة شمسی به گرد آن می چرخند. ۲ - هر ستاره ای که مرکز یکی از منظومه ها باشد.
آرایش خورشید
(یِ ش ِ خُ) (اِمر.) هفدهمین لحن از الحان باربدی .

خورشید
۱. (نجوم) کره ای سوزان و گازی که زمین و سیارات دیگر منظومۀ شمسی دور آن می گردند و از آن کسب نور و حرارت می کنند.
۲. [مجاز] آفتاب.

خورشید
خورشید به معنای آفتاب است. از آن در بابهای طهارت، صلات و نکاح سخن رفته است.
خورشید از مطهرات است که با شرایطی اشیای نجس شده زیر را پاک می کند: زمین و اشیای غیر منقول، چون ساختمان و چیزهایی که در آن به کار رفته، مانند درو پنجره و حتی میخی که به دیوار کوبیده شده است.سنگ، خاک، گل و مانند آن که بر روی زمین است حکم زمین را دارد و با برداشتن از روی زمین حکم سایر منقولات را پیدا می کند. درختان و گیاهان قبل از چیدن نیز همین حکم را دارند.ثبوت حکم نسبت به میوه بر درخت محل بحث است. از منقولات، حصیر و بوریا نیز بنابر مشهور ملحق به زمین اند. خورشید، اشیای یاد شده را که به بول یا- بنابر مشهور- هر نجاست مایع یا جامد دیگری که عین آن زائل شده و رطوبتش باقی مانده، نجس شده باشد، پاک می کند. بنابر قول مشهور پاک کنندگی خورشید در موارد یادشده همچون پاک کنندگی آب، مطلق است و اختصاص به جهتی خاص ندارد. قول مقابل مشهور، حصول طهارت از حیث جواز سجده بر آن است نه جهات دیگر از قبیل زدن دست تر بر آن.
← شرایط پاک کنندگی خورشید
۱. ↑ مستمسک العروة، ج۲، ص۷۵-۸۶.
فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج۳، ص۵۲۷-۵۲۹.
...
WikiFeqh: خورشید
خورشید بی غروب نهج البلاغه با فهرستهای دهگانه
«خورشید بی غروب نهج البلاغه» برگردان فارسی نهج البلاغه سید رضی، توسط عبدالمجید معادیخواه است.
کتاب مشتمل است بر حرف مترجم، ترجمه مقدمه سید رضی و سه بخش(گفتارها، نوشتارها و گزیدارها).
صفحات سمت راست کتاب متن عربی نهج البلاغه را در بردارد و در صفحات سمت چپ، ترجمه فارسی آن آمده است.
مولف در این کتاب به ترجمه فرمایشات علی علیه السلام در نهج البلاغه می پردازد. کتاب از نثری زیبا و شیوا برخوردار است و جنبه ادبی دارد.
درباره این ترجمه نکاتی قابل یادآوری است:
WikiNoor: خورشید_بی_غروب،_نهج‌البلاغه_با_فهرستهای_دهگانه
خورشید پشت ابر
این تعبیر کنایه از امام غایب در عصر غیبت است.
در سخنان پیشوایان معصوم علیهم السّلام دربارۀ فواید امام غایب، طی تشبیه زیبایی، حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف در دوران غیبت، به آفتاب پشت ابر تشبیه شده است. نخست، در بیان نورانی رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و اله و سلم، آن گاه ششمین پیشوای شیعیان، امام صادق علیه السّلام و سرانجام در بیانی نورانی از واپسین حجت الهی حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف به این تشبیه زیبا، اشاره شده است که به آن ها می پردازیم:
← روایتی از پیامبر
بی گمان این تشبیه، از روی حکمت بوده است؛ ازاین رو دانشوران شیعه در بیان این تشبیهات، نکته های ارزشمندی را یادآور شده اند که این جا فقط به برخی از آن ها اشاره می کنیم:۱. خورشید، در منظومۀ شمسی محور و مرکز است. امام زمان علیه السّلام نیز در منظومۀ زندگی انسان ها محور، و اساس است.۲. خورشید، در مجموعۀ هستی دارای فواید پرشماری است که فقط یکی از آن ها نور افشانی است. امام زمان علیه السّلام نیز در نظام آفرینش دارای فواید پرشماری است که فقط بهرۀ اندکی از آن، وابسته به آشکاری او است.۳. ابر، چهرۀ خورشید را برای زمینی ها می پوشاند؛ ولی هرگز زمین را تاریک نمی کند. پرده غیبت نیز فقط انسان ها را از دیدار مستقیم حضرت محروم می کند و هرگز مانعی بر نور افشانی او بر مردمان نخواهد شد.۴. ابری شدن، از عوارض زمین و زمینیان است، نه خورشید؛ غیبت نیز نتیجه رفتار انسان ها است.۵. ابر، فقط برای کسانی مانع است که زیر آن باشند. اگر کسی بر جاذبه زمین غالب شد و از ابرها بالا رفت، دیگر ابر مانع او نخواهد بود. در غیبت نیز اگر کسی بر جاذبه های دنیایی چیره و غالب شد و آن گونه که شایسته است، تعالی یافت، ممکن است از پرده غیبت فراتر رفته، به دیدار آن خورشید پنهان نایل شود.۶. در بهره مندی از خورشید، میان افرادی که خورشید را باور کرده اند و افرادی که منکر او هستند، تفاوتی نیست. در بهره مندی از فواید تکوینی امام نیز بین منکر و قائل به امام فرقی نیست.۷. فقط مردمی در انتظار راستین کنار رفتن ابرها به سر می برند که به فواید خورشید آگاهی کامل دارند. در دوران غیبت نیز معرفت به امام، باعث حقیقی تر شدن انتظار می شود.۸. فقط انسان های کور، از نور افشانی خورشید محرومند؛ همان گونه که فقط انسان های کوردل منکر نور وجود پیشوای معصوم و از آن بی بهره هستند.بنابراین شکی نیست که میزان بهره مندی موجودات از آفتاب عالم تاب در زمانی که چیزی حایل نباشد، بیشتر و کامل تر است؛ اما این بدان معنا نیست که وجود پرده بر روی خورشید، تمام یا بیشتر بهره مندی ها را از بین ببرد؛ بلکه این مانع، فقط برخی از فواید را از میان برده یا کم می کند.وجود ظاهری امام در عصر حضور و ظهور نیز به معنای آن است که تمام منافع امام می تواند به مردم برسد. حال اگر چیزی مانع رسیدن فیض های کامل امام به دیگران شود، بدان معنا نیست که وجود او بی فایده است. وجود امام در پس پردۀ غیبت، به همان میزان مفید است که وجود او در زندان های حاکمان ستمگر دارای فایده بود. البته بین زندان غیبت و زندان حاکمان مستبد، تفاوت های فراوانی است؛ ولی هر کدام به نوعی مانع رسیدن فیض کامل امام به عالم وجود و انسان ها می شوند.فشرده سخن این که مسالۀ غیبت، فلسفۀ ضرورت وجود امام معصوم علیه السّلام را نقض نمی کند؛ زیرا امام معصوم در حال غیبت وجود دارد و فواید او هم به دیگران می رسد. فقط بخشی از فواید او است که در اثر تقصیر خود مردم در حال غیبت به آنان نمی رسد؛ ولی وجود او حجت را بر همگان تمام کرده است و این، خود مردم هستند که می بایست با ایجاد آمادگی لازم شرایط را برای ظهور آن حضرت فراهم کنند.
عناوین مرتبط
امامت حضرت مهدی( علیه السلام) ، فواید امام غایب .
WikiFeqh: خورشید_پشت_ابر
خورشید تابان در علم قرآن
خورشید تابان در علم قرآن اثر حاج شیخ علی محدّث خراسانی کتابی است که با رویکردی دوباره به بسیاری از مباحث قرآنی پرداخته است.این کتاب در چهار بخش تنظیم شده که عبارتند از:
بخش اول:قرآن.در این بخش دو دیدگاه برای شناخت قرآن معرفی می شود.دیدگاه اول:شناخت قرآن به قرآن.دیدگاه دوم:شناخت قرآن از دیدگاه امامان معصوم علیهم السلام؛یعنی با مراجعه به فرمایشات ایشان در مورد تمسک به حبل قرآن.در ادامه شناخت عقل و عقل از دیدگاه قرآن،فلاسفه، پیشوایان دین، هدایت قرآن از دیدگاه عقل و...مورد بحث قرار گرفته است.
بخش دوم:هستی آفرین در قرآن؛به عناوینی چون:علم پروردگار از نظر قرآن،قدرت آفریدگار از نظر قرآن، حکمت پروردگار از نظر قرآن، ارادۀ پروردگار از دیدگاه قرآن، یکتایی آفریدگار جهان از دیدگاه قرآن،فعل خداوند از دیدگاه فلاسفه و صوفیه می پردازد.
بخش سوم:چشم اندازی کوتاه بر نظریات فلاسفه و صوفیه در خداشناسی و نقد آن؛ سیری کوتاه دارد در نظریات فلاسفه و به نقد و بررسی فلسفۀ مادی می پردازد.در ادامه به معرفی فلسفه های مشرق زمین مانند فلسفه هندی،زرتشتی،فلسفۀ یونان،فلسفه در اسلام، فلسفه قرون وسطی و فلسفه جدید غرب پرداخته است.به عقیده نویسنده فلاسفه اسلامی چون مایه های فکری خود را از کانالهای فکری فلاسفۀ یونان گرفته اند و خواسته اند مباحث دینی و اعتقادی اسلام را برپایۀ استدلال و برهان عقلی استوار کنند،گرفتار اختلاف نظر و اشتباه شده اند و هرگروه و دسته ای با دلایلی به اثبات مدعای خود می پردازند.
به اعتقاد نویسنده قرآن و روایات معصومین علیهم السلام با مطالب فلاسفه در تضادّ است.
WikiNoor: خورشید_تابان_در_علم_قرآن
خورشید تابان در علم قرآن (کتاب)
«خورشید تابان در علم قرآن» اثر حاج شیخ علی محدث خراسانی کتابی است که با رویکردی دوباره به بسیاری از مباحث قرآنی پرداخته است.
این کتاب در چهار بخش تنظیم شده که عبارتند از:
← بخش اول
کتاب با گفتاری درباره زندگی نویسنده کتاب و ویژگی های اخلاقی وی آغاز می شود.و سپس مقدمه چاپ دوم که در آن عناوینی نظیر: نام قرآن، ریشه و صفات قرآن، نامهای دیگر قرآن، معنای وحی، کیفیت نزول قرآن، جمع آوری قرآن، لغت و لهجه قرآن، تقسیمات قرآن، پیدایش خط، خط قرآن و غیره به چشم می خورد آمده است. مطالب کتاب در چهار بخش ذیل تنظیم یافته است: بخش اول: «قرآن» که عناوینی چون: شناخت قرآن به قرآن، دو گواه بر انسان، شناخت قرآن از دیدگاه امامان، شناخت عقل، عقل از دیدگاه قرآن، عقل از دیدگاه فلاسفه، عقل از دیدگاه پیشوایان دین، هدایت قرآن از دیدگاه عقل و غیره را دربر می گیرد. بخش دوم: «هستی آفرین در قرآن» دارای عناوینی همچون: نقش تابلوهای آفرینش، علم پروردگار از نظر قرآن، قدرت آفریدگار از نظر قرآن و غیره می باشد. بخش سوم: «چشم اندازی کوتاه بر نظریات فلاسفه و صوفیه در خداشناسی و نقد آن» دارای دو فصل است: فصل اول: سیری کوتاه در نظریات فلاسفه و نقد آن، که دارای یک مقدمه و عناوینی چون: چشم اندازی به فلسفه مادی، پاسخ به مادیون، دورانهای تاریخ فلسفه، فلسفه در یونان، دانایان هفتگانه، علل پیدایش استدلالهای گوناگون و غیره می باشد. فصل دوم: نگاهی کوتاه به آراء عرفا و متصوفه در اسلام، که عناوینی چون: معنای صوفی و تعریف تصوف، نظریات درباره پیدایش تصوف، تاریخ پیدایش تصوف و غیره را دربرمی گیرد. بخش چهارم: «خداشناسی از راهی طبیعی» به عناوینی چون: شناسایی فطرت از راه طبیعی، شناسایی فطرت در قرآن و گفتار امامان، جهان گیاهان، مراتب معرفت، حقیقت معرفت، معرفت خدا از دیدگاه امامان و غیره می پردازد. در پایان نیز گزیده منابع کتاب در اختیار قرار گرفته است.
نسخه شناسی
این کتاب از آثار مرحوم حاج شیخ علی محدث خراسانی است که با تحقیق و اضافات آقای احمد محدث خراسانی برای اولین بار در سال ۱۳۷۲ شمسی در قطع وزیری و با جلد گالینگور در ۴۰۸ صفحه از سوی «بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی» به چاپ رسیده است. منبع: ۱- متن کتاب ۲- بهاء الدین خرمشاهی، دانشنامه قرآن، جاول ص۱۰۲۱
WikiFeqh: خورشید_تابان_در_علم_قرآن_(کتاب)
خورشید عرفان پیر گیلان
کتاب ِ خورشید عرفان، پیر گیلان تألیف سید علی اشرف صادقی عرفان پژوه ِ قرن معاصر است. این کتاب، اندیشه های شیخ عبدالقادر گیلانی را بررسی کرده است. و به تبیین ابعاد عرفانی ِ طریقه ی قادریه پرداخته است.
3. ویژگی های عرفانی غوث الاعظم، شیخ عبدالقادر گیلانی
4. نظر مؤلفان مسلمان درباره ی غوث گیلانی
5. نظر ایرانشناسان درباره ی گیلانی
6. مروری بر شطح و شطحیات حضرت غوث
7. عرفان در قرن پنجم و ششم
9. منتخبی از غزلیات حضرت غوث
WikiAhlolbait: خورشید_عرفان،_پیر_گیلان
خورشید عرفان، پیر گیلان
کتاب ِ خورشید عرفان، پیر گیلان تألیف سید علی اشرف صادقی عرفان پژوه ِ قرن معاصر است. این کتاب، اندیشه های شیخ عبدالقادر گیلانی را بررسی کرده است. و به تبیین ابعاد عرفانی ِ طریقه ی قادریه پرداخته است.
3. ویژگی های عرفانی غوث الاعظم، شیخ عبدالقادر گیلانی
4. نظر مؤلفان مسلمان درباره ی غوث گیلانی
5. نظر ایرانشناسان درباره ی گیلانی
6. مروری بر شطح و شطحیات حضرت غوث
7. عرفان در قرن پنجم و ششم
WikiAhlolbait: خورشید_عرفان،_پیر_گیلان
خورشید مغرب
این عنوان کتابی است دربارۀ حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه ا لشریف) با عنوان فرعی «غیبت، انتظار و تکلیف» نوشتۀ محمد رضا حکیمی.
استاد محمد رضا حکیمی، سال ۱۳۱۴ ش، در مشهد مقدس در خانواده ای اهل دین و معرفت زاده شد. حدود دوازده سالگی به مدرسه نواب، یکی از مهم ترین مدرسه های حوزه علمیه مشهد در آن روزگار وارد شد و سال ها از محضر دانشمندان برجسته بهره های علمی و معنوی وافری برد. استاد حکیمی بعدها بیشتر به پژوهش و نگارش پرداخت و ده ها جلد اثر ارزشمند، پدید آورد.) از دانشمندان اسلامی در عصر حاضر است. نگارنده کوشیده تا مسالۀ مهدویت را از زوایای علمی، عقلی، تاریخی، روایی، قرآنی و ملل و نحل مورد بحث و بررسی قرار دهد.
WikiFeqh: خورشید_مغرب
خورشید مغرب (غیبت انتظار تکلیف)
«خورشید مغرب (غیبت، انتظار، تکلیف)» اثر محمدرضا حکیمی، مطالبی است جامع درباره مباحث مختلف مهدویت که به زبان فارسی و با بیانی علمی، ادبی، ساده و روان طرح شده است.
کتاب در سال 1364ش نوشته شده و عنوان دیگر آن «خورشید پنهان» می باشد.
انگیزه مؤلف، ابلاغ حقایق مذهبی، گسترش تربیت صحیح و برپایی قسط و عدالت در همه شئون جامعه، به ویژه در امور اقتصادی و معیشتی برای همگان بیان شده است.
کتاب با مقدمه مؤلف در بیان انگیزه تألیف آغاز شده و مطالب در چهارده فصل، به گونه ای بیان شده است تا با استناد به آیات، روایات و منابع تاریخی و تحلیل آنها، سیمایی کلی از مهدی موعود(عج) ارائه شود.
مؤلف سعی نموده است تا مسأله مهدویت را از زوایای علمی، عقلی، تاریخی، روایی، قرآنی و ملل و نحل مورد بحث و بررسی قرار دهد.
WikiNoor: خورشید_مغرب_(غیبت،_انتظار،_تکلیف)
خورشید مغرب (کتاب)
این عنوان کتابی است دربارۀ حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه ا لشریف) با عنوان فرعی «غیبت، انتظار و تکلیف» نوشتۀ محمد رضا حکیمی.
استاد محمد رضا حکیمی، سال ۱۳۱۴ ش، در مشهد مقدس در خانواده ای اهل دین و معرفت زاده شد. حدود دوازده سالگی به مدرسه نواب، یکی از مهم ترین مدرسه های حوزه علمیه مشهد در آن روزگار وارد شد و سال ها از محضر دانشمندان برجسته بهره های علمی و معنوی وافری برد. استاد حکیمی بعدها بیشتر به پژوهش و نگارش پرداخت و ده ها جلد اثر ارزشمند، پدید آورد.) از دانشمندان اسلامی در عصر حاضر است. نگارنده کوشیده تا مسالۀ مهدویت را از زوایای علمی، عقلی، تاریخی، روایی، قرآنی و ملل و نحل مورد بحث و بررسی قرار دهد.
وضعیت چاپ
خورشید مغرب، نخستین بار در ۵۱ صفحه در سال ۱۳۴۹ ش، از سوی انتشارات غدیر در تهران به چاپ رسید. در سال ۱۳۶۰ مباحث و نکات دیگری بر آن افزوده شده و در همان قطع به همت دفتر نشر فرهنگ اسلامی چاپ شد.نگارنده در سال ۱۳۶۲، آن را در قطع وزیری، با ۳۹۰ صفحه به شکل کنونی درآورد و از آن زمان تا کنون بارها چاپ و منتشر شده است.
محتوای کتاب
خورشید مغرب، چهارده فصل (به عدد معصومین (علیهم السلام) و یک یادآوری مهم دارد:میلاد، شمایل و سیرت، غیبت، در کتاب های پشینیان، در کتاب های مسلمین، در «قرآن کریم»، در «سوره قدر»، در علوم عقلی، در علوم تجربی، در فلسفه تربیتی و سیاسی، عینیت مقاومت نه عینیت تسلیم ، انتظار و در طلب خورشید عنوان فصل های کتاب است.وی در بخشی از کتاب چنین نوشته است: «یکی از ابعاد عظیم تکلیف حساس و بزرگ، در روزگاران غیبت و انتظار، حفظ دین، نگهبانی مرزهای عقیدتی، و حراست از باروهای باورهای مقدس است. جامعۀ منتظر، نباید دربارۀ این امر عظیم سستی روا بدارد.لازم است فروغ ایمان و نور یقین و پرتو عقیده به حق و تشعشع اعتقادات راستین، همواره در دل و جان مردم محفوظ باشد و پیوسته ژرف تر و ژرف تر شود و بارورتر و بارورتر گردد. لازم است جان و دل نوباوگان، نوجوانان و جوانان، هردم در برابر تابش اعتقادات حقه قرار گیرد و از این تابش و تجلی آکنده گردد. ایمان، جزء وجود آنان و مایه تقوم هویت اصلی آنان باشد؛ تا کم کم، حق و فداکاری در راه اعتلای حق، چون خون، همۀ وجود آنان را گرم کند و چون روح، جوهر حیات آنان باشد»
نام گذاری کتاب
...
WikiFeqh: خورشید_مغرب_(کتاب)
خورشید هدایت
«خورشید هدایت» ترجمه منظوم فارسی از نهج البلاغه به قلم عباس ایراندوست گوهری(م 1282ش) که در دو مجلد منتشر شده است. نویسنده تاریخ آغاز نگاش کتاب را دوم ذیقعده 1371 و تاریخ اتمام را نوزدهم رمضان 1382ق ثبت کرده است.
هر یک از مجلدات در سه جزء و در مجموع کتاب در شش جزء تنظیم شده است. خطبه های نهج البلاغه چهار جزء اول کتاب را به خود اختصاص داده است. در جزء پنجم نامه ها و در جزء ششم نیز حکمت ها آمده است. مقدمه سید رضی در ابتدای جزء اول و در آغاز جزءهای دیگر نیز دیباچه ای منظوم از نویسنده دیده می شود. در انتهای کتاب نیز دو گفتار در پایان و خاتمه کتاب نوشته است.
مترجم در مقدمه اش بر جلد اول کتاب انگیزه اش را در به نظم درآوردن نهج البلاغه بیان کرده است. او مقید بوده است که هر روز پس از نماز صبح بخشی از نهج البلاغه را مطالعه کند. این مطالعات مداوم به تدریج در روح و جان او اثر کرده و به گفته خودش:
«من از این بیانات نیکوی ژرف تکان خورد جانم تکانی شگرف»
او از اینکه این سخنان گراسنگ، همانند قرآن کریم و سخنان پیامبر اکرم(ص) به نثر در نیامده است، افسوس خورده و تصمیم می گیرد که این بیانات لطیف و مقدس را به نظم درآورد. او بدین ترتیب عزم خود را جزم می کند که با رعایت احتیاط و دوراندیشی، نهج البلاغه را در قالب شعر عرضه کند، به گونه ای که:
WikiNoor: خورشید_هدایت
قسم به خورشید
قسم به خورشید یکی از موارد قسم در قرآن می باشد.
قسم به خورشید و نور آن - به اتفاق بیشتر مفسران - در سوره شمس آمده است: (والشمس وضحاها)؛ «سوگند به خورشید و تابندگی آن».
دیدگاه مفسران درباره آیات آغازین سوره شمس
بعضی از مفسران شیعه در تفسیر های روایی، آیات آغازین سوره شمس را به ائمه اطهار علیه السّلام تاویل کرده اند.
← دیدگاه طبرسی
۱. ↑ شمس/سوره۹۱، آیه۱.

خورشید
خورشید (نام های ادبی یا قدیمی: خور، هور، مهر، روز) یکی از ستارگان کهکشان راه شیری و تنها ستارهٔ سامانهٔ خورشیدی است که در مرکز آن جای دارد. می توان گفت خورشید یک کُرهٔ کامل است که از پلاسمای داغ ساخته شده است و در میانهٔ آن میدان مغناطیسی برقرار است. این ستاره که قطری نزدیک به ۱٬۳۹۲٬۰۰۰ کیلومتر دارد سرچشمهٔ اصلی نور، انرژی، گرما و زندگی بر روی زمین است. قطر خورشید نزدیک به ۱۰۹ برابر قطر زمین و جرم آن ۳۳۰ هزار برابر جرم زمین برابر با ۲‎×۱۰۳۰ کیلوگرم است به این ترتیب ۹۹٫۸۶٪ جرم کل سامانهٔ خورشیدی از آن خورشید است.
انفجار نهایی یک ستارهٔ سنگین را ابرنواختر می نامند ولی خورشید ما هیچ گاه انفجاری این چنین را تجربه نخواهد کرد چرا که کمترین جرم مورد نیاز برای رخداد یک ابرنواختر، هشت برابر جرم خورشید ما است. از نظر شیمیایی سه-چهارم جرم خورشید را هیدروژن و باقی ماندهٔ آن را بیشتر هلیم می سازد. پس از هیدروژن و هلیم، عنصرهای سنگین از سازندگان دیگر خورشید اند که عبارتند از: اکسیژن، کربن، نئون و آهن و... این عنصرها، سازندهٔ ۱٫۶۹٪ از جرم خورشید اند که خود این مقدار ۵٬۶۲۸ برابر جرم زمین است.
خورشید در رده بندی ستارگان بر پایهٔ رده بندی طیفی، در دستهٔ G27 جای دارد و به صورت غیررسمی با نام کوتولهٔ زرد از آن یاد می شود چون پرتوهای پیدای آن در طیف زرد-سبز شدیدتر است. هر چند که رنگ آن از سطح زمین، سفید باید دیده شود ولی چون پراکندگی نور آبی در جو وجود دارد، به رنگ زرد دیده می شود (پراکندگی رایلی). همچنین در برچسب رده بندی طیفی، G2، گفته شده که دمای سطح خورشید نزدیک به ۵۷۷۸ کلوین (۵۵۰۵ سانتیگراد) است و در V گفته شده است که خورشید مانند بیشتر ستارگان، یک ستارهٔ رشتهٔ اصلی است و درنتیجه انرژی خود را از راه همجوشی هسته ای هسته ی هیدروژن به هلیم فراهم می کند و در هر ثانیه، در هستهٔ خود، ۶۲۰ میلیون تُن هیدروژن را دچار همجوشی می کند. در دوره ای کیهان شناسان می گفتند که خورشید نسبت به دیگر ستارگان، ستاره ای کوچک و ناچیز است ولی امروزه بر این باور اند که خورشید از ۸۵٪ ستارگان کهکشان راه شیری درخشان تر است. چون بیشتر آن ها کوتوله های سرخ اند. بزرگی قدر مطلق خورشید ۴٫۸۳+ است البته چون خورشید نزدیک ترین ستاره به زمین است، برای آن، خورشید درخشان ترین جرم در آسمان دانسته می شود و قدر ظاهری آن ۲۶٫۷۴- است. تاج خورشیدی پیوسته در حال پراکندن بادهای خورشیدی در فضا است. این بادها، جریان هایی از ذره های باردار اند که تا فاصله ای نزدیک به ۱۰۰ واحد نجومی توان دارند. حباب های ساخته شده در محیط میان ستاره ای که در اثر بادهای خورشیدی ساخته شده اند، بزرگترین سازهٔ پیوستهٔ پدید آمده در منظومهٔ خورشیدی اند.
هم اکنون خورشید در حال سفر از میان ابر میان ستاره ای محلی در ناحیهٔ حباب محلی در لبهٔ بازوی شکارچی از کهکشان راه شیری است. از میان ۵۰ ستاره ای که تا شعاع ۱۷ سال نوری، در همسایگی زمین قرار دارند، (نزدیک ترین آن ها یک کوتولهٔ سرخ به نام پروکسیما قنطورس است که ۴٫۲ سال نوری فاصله دارد) از دیدگاه جرم، خورشید رتبهٔ چهارم را در میان آن ها دارد. اگر از قطب شمالی کهکشان نگاه کنیم، خورشید به صورت ساعت گرد به گرداگرد مرکز کهکشانی راه شیری در گردش است و از آن نقطه نزدیک به ۲۴٬۰۰۰ تا ۲۶٬۰۰۰ سال نوری فاصله دارد، امید آن می رود که این گردش را ۲۲۵ تا ۲۵۰ میلیون سال دیگر به پایان برساند و دور خود را کامل کند. از آنجایی که کهکشان ما نسبت به تابش زمینهٔ کیهانی (CMB) در راستای صورت فلکی مار باریک با سرعت ۵۵۰ کیلومتر بر ثانیه در حرکت است، درنتیجه سرعت بدست آمده برای خورشید نسبت به CMB در راستای صورت های فلکی پیاله یا شیر، ۳۷۰ کیلومتر بر ثانیه می شود.
فاصلهٔ متوسط خورشید از زمین نزدیک به ۱۴۹٫۶ میلیون کیلومتر است (یک واحد نجومی) است البته این فاصله در هنگامه های گوناگون حرکت زمین به گرد خورشید (در نقطه های اوج و حضیض) در ماه های ژانویه تا ژوئیه فرق می کند. در این فاصلهٔ میانگین، برای نور ۸ دقیقه و ۱۹ ثانیه زمان برده می شود تا از خورشید تا زمین سفر کند. می توان گفت انرژی آمده از نور سفید خورشید، باعث ادامهٔ فرایند نورساخت، بوجود آمدن اقلیم و آب و هوای زمین و درنتیجه، فراهم کنندهٔ زندگی برای همهٔ جانداران روی زمین است. نقش برجستهٔ خورشید بر وضعیت زمین از سال های دور، از دوران پیشاتاریخ برای انسان شناخته شده بود به همین دلیل برای بسیاری از فرهنگ ها خورشید به عنوان یک خدا دانسته شده بود. همواره پیشرفت دانش از چیستی خورشید با کندی بسیار همراه بوده تا آنکه در سدهٔ ۱۹ میلادی آگاهی اندکی از مواد سازندهٔ خورشید و منبع انرژی آن بدست آمد. تلاش برای آگاهی بیشتر از خورشید همچنان ادامه دارد چون همچنان شماری از پدیده ها و رفتارهای بدون توضیح علمی در خورشید دیده می شود.
Wiki: خورشید
خورشید (ابهام زدایی)
خورشید ستارهٔ مرکزی منظومهٔ شمسی است.
خورشید (ایزد)، نگاه تقدس آمیز و عبادت و تقدس خورشید توسط مردمان قدیم
خورشید همچنین ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:
خورشید (هشترود)، روستای از توابع بخش نظرکهریزی شهرستان هشترود استان آذربایجان شرقی
خورشید (نکا)، روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان نکا در استان مازندران
خورشید (ترانه)، ترانه ای از آلبوم مادر گروه آلمانی رامشتاین
خورشید (روزنامه)،
Wiki: خورشید_(ابهام_زدایی)
خورشید (ایزد)
خورشیدایزد یا خورشیدمقدس یا خورشید رب، نگاه تقدس آمیز و عبادت خورشید توسط مردمان قدیم و تقدس خورشید بوده است بعضی از مردمان خورشید را خدا و خالق تلقی می کردند.
Wiki: خورشید_(ایزد)
خورشید (ترانه)
خورشید (به آلمانی: Sonne)، ترانه ای از آلبوم مادر گروه آلمانی رامشتاین است. این ترانه اولین تک آهنگ آلبوم مادر است.
موزیک ویدیو این ترانه اعضای گروه رامشتاین را به صورت کوتوله هایی نشان می دهد که باید در یک معدن به دنبال طلا بگردند و آن ها را برای سفید برفی بیاورند.
Wiki: خورشید_(ترانه)
خورشید (روزنامه)
روزنامه خورشید توسط برخی از نزدیکان محمود احمدی نژاد، به صاحب امتیازی سازمان تأمین اجتماعی و مدیرمسئولی محسن احمدی سخنگوی وزارت رفاه و از نزدیکان عبدالرضا مصری (وزیر رفاه و تأمین اجتماعی) از شهریور ۱۳۸۷ در عید فطر در سراسر کشور منتشر و پس از شش ماه تعطیل شد.
Wiki: خورشید_(روزنامه)
خورشید (قفقاز)
خورشید (به لاتین: Xurşud) یک روستا در جمهوری آذربایجان است که در شهرستان سالیان واقع شده است. خورشید ۷۰۸ نفر جمعیت دارد.
نام این روستا از فردی به نام خورشید گرفته شده است. اهالی خورشید بیشتر از ایرانیانی هستند که برای کار در کنسروسازی ماهی به این ناحیه آمده بودند..
Wiki: خورشید_(قفقاز)
خورشید (نکا)
خورشید، روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان نکا در استان مازندران ایران. این روستا در ۱۱ کیلومتری شرق محور شمال و جنوبی جادهٔ نیروگاه سلیمی شهرستان نکا واقع است. این روستا از جنوب به روستای طوسکلا از شمال به تازه اباد و در غرب و شرق به اراضی زراعی روستا هایی از قبیل: عسگراباد، زینوند، اطرب، شهاب الدین، بایع کلا ختم می شود.
Wiki: خورشید_(نکا)
خورشید (هشترود)
خورشید یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان نظرکهریزی بخش نظرکهریزی شهرستان هشترود واقع شده است.
Wiki: خورشید_(هشترود)
خورشید آرزو
خورشید آرزو نام یکی از آلبوم های همایون شجریان است که در سال ۱۳۸۷ با آهنگسازی سعید فرجپوری در دستگاه بیات اصفهان منتشر شد.
Wiki: خورشید_آرزو
خورشید ایران
خورشید ایران نام یکی از مطبوعات استان فارس در دوران قاجاریه است.
این روزنامه از سال ۱۳۴۲ هـ.ق به وسیله بهاالدین حسام زاده مشهور به پازارگاد در شیراز به چاپ رسیده است.
Wiki: خورشید_ایران
خورشید بالدار
خورشید بالدار نمادی مرتبط با الهیات، خاندان سلطنتی و همچنین به عنوان نمادی از قدرت در شرق نزدیک باستان شناخته شده است (در مصر، بین النهرین، آناتولی و ایران).
Wiki: خورشید_بالدار
خورشید بانو
خورشید بانو (اردو: خورشید بانو؛ ۱۴ آوریل ۱۹۱۴ – ۱۸ آوریل ۲۰۰۱(2001-04-18)) یک هنرپیشه و خواننده اهل پاکستان بود.
وی بازیگر فیلم هایی همچون هولی بوده است.
Wiki: خورشید_بانو
خورشید باکوماتسو
خورشید باکوماتسو (به ژاپنی: 幕末太陽傳 / 幕末太陽伝 Bakumatsu taiyōden) یک فیلم در سبک کمدی است که در سال ۱۹۵۷ منتشر شد. در یک نظرسنجی که از ۱۴۰ منتقد ژاپنی و فیلمسازان توسط مجله کینما جونپو در سال ۱۹۹۹ انجام شد، این فیلم به عنوان پنجمین بهترین فیلم ژاپنی در تمام دوران انتخاب شد.
Wiki: خورشید_باکوماتسو
خورشید بر خاک
خورشید بر خاک یک مجموعه تلویزیونی محصول سال ۱۳۷۲ به کارگردانی حسین مختاری, مسعود فروتن، نویسندگی محمد ایوبی و تهیه کنندگی سیامک بنیادی می باشد که از شبکه پخش شد.
Wiki: خورشید_بر_خاک
خورشید پیر چاق
خورشید پیر چاق (به انگلیسی: Fat old Sun) نام یک آهنگ از گروه موسیقی سایکدلیک/پراگرسیو راک پینک فلوید است و در آلبومی که این گروه در سال ۱۹۷۰ ،مادر قلب اتمی،منتشر کرد قرار دارد.نوشتن و خواندن در این آهنگ توسط دیوید گیلمور،گیتاریست گروه، انجام شده است.
Wiki: خورشید_پیر_چاق
خورشید خانم
خورشید خانم از نقش مایه های ایرانی است که به دفعات و در طی قرون متمادی توسط نگارگران و نقاشان ایرانی استفاده می گردد.
این نقش مایه صورت خورشید را به صورت زنی تصویر می کند با ابروان پیوسته و موهای مشکی با فرق از وسط باز شده و گیس هایی به صورت هلال بر روی صورت آورده شده و لبانی کوچک.
در اطراف صورت گاهی مواقع شعاع نور و در دهه های اخیر چارقد کشیده می شود.
این گمانه نیز مطرح شده که صورت خورشید خانم، برگرفته از تصویر ملکه تامار، یکی از پادشاهان گرجستان باشد.
نمونه هایی از تصاویر خورشید خانم در تکیه معاون الملک وجود دارد.
Wiki: خورشید_خانم
خورشید خفته
«خورشید خفته» یک تصنیف اثر نایت ویش می باشد. این آهنگ توسط توماس هالوپاینن سروده شده و به خورشیدگرفتگی سال ۱۹۹۹ در آسمان اروپا اختصاص دارد. این آهنگ نخستین بار روی یک سی دی کوچک به همین نام در سال ۱۹۹۹ منتشر شد. در اواخر اکتبر یا اوایل نوامبر ۲۰۰۵ هم یک نگارش تازه از آن انتشار یافت.
Wiki: خورشید_خفته
خورشید در مرداب
خورشید در مرداب فیلمی به کارگردانی و نویسندگی محمد صفار (م. صفار) ساختهٔ سال ۱۳۵۲ است. این فیلم نخستین تجربهٔ سینمایی صفار بود.
ترانهٔ جنگل این فیلم به خوانندگی داریوش اقبالی به تنهایی بسیار مشهور شد. در واقع ایرج جنتی عطایی این ترانه را به یاد قیام سیاهکل نوشته بود. به گفتهٔ جنتی عطایی، استفاده از ترانه های سیاسی به عنوان موسیقی فیلم حربه ای بود که در آن زمان برای فرار از سانسور دولتی به کار می بردند: «ما آن زمان برای فرار از مسئلهٔ تصویب سانسور مفری پیدا کرده بودیم که سینما بود. چون در سینما سناریو را یک اداره می دید و تصویب می کرد و فیلمش را هم یک ادارهٔ دیگر، و کسی توجهی به موسیقی اش نداشت. تا که گندش در آمد و جلوی آن کار را هم گرفتند! بنابراین چند تا ترانه را من و همکارانم توانستیم به این طریق از زیر تیغ سانسور فرار بدهیم.»
Wiki: خورشید_در_مرداب
خورشید در می آید
خورشید در می آید(به اسپانیایی: Sale el sol، تلفظ: ساله ال سول) هفتمین آلبوم استودیویی از خواننده-ترانه سرای کلمبیایی شکیرا است که در ۱۹ اکتبر ۲۰۱۰ منتشر شد. جلد آلبوم در ۳۱ اوت ۲۰۱۰ منتشر شد.
«لوکا»
پخش: ۱۰ سپتامبر ۲۰۱۰ (۲۰۱۰-09-۱۰)
این آلبوم در بیلبورد ۲۰۰ هفتمین آلبوم شد و برای شکیرا این چهارمین رتبه در میان آلبوم های پرفروش وی شد. در میان چارت آلبوم های برتر لاتین بیلبورد به مدت ۱۲ هفته اول بود.
«خورشید در می آید»
پخش: ۴ ژانویه ۲۰۱۱ (۲۰۱۱-01-۰۴)
خورشید در می آید در آمریکا دویست و پنجاه هزار نسخه و در سراسر جهان بیش از دو میلیون نسخه فروش رفت و برای سه گرمی لاتین شامل عنوان های برترین آلبوم سال و بهترین نماهنگ سال (برای لوکا) نامزد شد.
«رابیوسا»
پخش: ۸ آوریل ۲۰۱۱ (۲۰۱۱-04-۰۸)
«Antes de las seis»
پخش: ۲۱ اکتبر ۲۰۱۱ (۲۰۱۱-10-۲۱)
Wiki: خورشید_در_می_آید
خورشید در هنر ایران
با تکامل بشر و شروع به کشاورزی انسان دریافت که نور و حرارت خورشید سبب پرورش گیاهان گرم کردن و نیرو بخشیدن می شود و خورشید را به جای ماه برای پرستش برگزید بدین ترتیب آفسانه های مربوط به خورشید با قرار دادهای کشاورزی و دامداری درآمیخت.
Wiki: خورشید_در_هنر_ایران
خورشید سیاه
.
اگر در کشور دانمارک، حدود یک ساعت قبل از غروب آفتاب در یک روز بهاری یا پاییزی به آسمان نگاه کنید، دسته های بزرگی از پرندگان را می بینید که کاملاً هماهنگ با یکدیگر به طور شگفت انگیزی در کنار هم پرواز می کنند. این دسته ها ممکن است شامل صدها هزار پرنده باشند ولی هیچ پرنده ای جا نمی ماند و هیچ پرنده ای از بقیه جلو نمی زند. این پرندگان از دور مثل هیولایی خشمگین به نظر می آیند که با عصبانیت به این طرف و آن طرف می رود.
این پرندگان سارهایی هستند که از اروپای جنوبی به اسکاندیناوی مهاجرت می کنند. بعد از یک روز گشت و گذار در طبیعت، سارها در این حرکت دست جمعی به دنبال مکانی مناسب برای خوابیدن می گردند. تازه بیشتر پرندگان شکاری هم که به فکر شام خوردن قبل از خواب هستند با دیدن این هیولای سیاه رنگ بزرگ، فرار می کنند و بی خیال سارها می شوند. مردمان محلی به این واقعه خورشید سیاه می گویند. دسته های چند صد هزار نفری پرندگان جلوی نور خورشید در حال غروب را می گیرند و آسمان را سیاه می کنند. نام خورشید سیاه هم به همین خاطر به آن ها داده شده است. خورشید سیاه دو بار در سال در دانمارک اتفاق می افتند. یکی از اواسط ماه مارس تا اوایل ماه آوریل و دیگری از اواسط ماه سپتامبر تا اوایل ماه اکتبر. هر خورشید سیاه در عرض بیست دقیقه پایان می پذیرد. ابتدا دسته های کوچک تشکیل می شوند اما چند دقیقه بعد با پیوستن باقی پرنده ها به آن ها دسته های بزرگ تر تشکیل می شوند.
خورشید سیاه بیشتر بر فراز مرداب های قسمت غربی دانمارک شکل می گیرد اما دقیقاً مشخص نیست که در کدام نقطه قرار است به وقوع بپیوندد. راهنماها بیشتر توریست ها را به کنار مرداب های بزرگ که احتمال تشکیل خورشید سیاه بیشتر است، می برند. هماهنگی میان پرنده ها واقعاً شگفت انگیز است. گاهی تعداد پرنده ها به یک میلیون هم می رسد. با این حال هیچ نابسامانی ای در حرکت آن ها دیده نمی شود. انگار همهٔ پرنده ها با هم متحد می شوند و یک سیستم واحد را به وجود می آوردند. اما واقعاً چگونه هر پرنده می تواند حرکت صدها هزار پرندهٔ دیگر را پیش بینی کند؟ آزمایش ها و تحقیقات مختلفی در این زمینه انجام شده است. در یکی از آن ها محققان تلاش کردند تا یک مدل کامپیوتری از شیوهٔ حرکت سارها به دست بیاورند. آن ها متوجه شدند که برای رسیدن به همچین هماهنگی ای تنها به سه قانون نیاز است. اول این که همهٔ پرنده ها باید با سرعت نسبتاً یکسانی پرواز کنند، دوم این که هر پرنده باید نزدیک پرنده های کناری اش بماند و سوم این که همهٔ پرندگان باید از پرندگان شکارچی دوری کنند.
تنها با همین سه قانون ساده محققان موفق شدند مدلی کامپیوتر بسازند که شباهت بسیار زیادی به حرکت پرندگان داشته باشد. در حقیقت آزمایش های بعدی نشان دادند که در همچین دسته هایی نیازی نیست هر پرنده حرکت تمام پرنده های دیگر را پیش بینی کند بلکه تنها باید مراقب حرکت هفت پرندهٔ کناری اش باشد. اما دانستن چگونگی به وقوع پیوستن خورشید سیاه چیزی از شگفتی آن کم نمی کند بلکه زیبایی اش را هم بیشتر می کند.
Wiki: خورشید_سیاه
آذرخش و خورشید
آذرخش و خورشید نام کتابی است از ساویتری دوی موکرجی که در سال ۱۹۵۸ به چاپ رسیده است. این کتاب فلسفه تاریخ از نظر این نویسنده و نقد او به دنیای نو را شامل می شود. این کتاب به خاطر ادعای اینکه آدولف هیتلر یکی از اوتار ویشنو خدای هندو بوده است مشهور شده است. این کتاب اخیراً دوباره چاپ شده است و یک روخوانی از آن نیز ضبط و منتشر شده است.
در این کتاب ساویتری دوی موکرجی سه مفهوم "انسان در زمان"، "انسان فرا زمان" و "انسان علیه زمان" را مطرح می کند که مثال های آنها به ترتیب چنگیز خان، آخناتون، و آدولف هیتلر هستند. نماد آنها نیز به ترتیب آذرخش (قدرت ویرانگر)، خورشید (نیروی زندگی بخش)، و آذرخش و خورشید (نیرو ویرانگر شده برای زندگی) هستند. این کتاب همچنین بخشی در مورد کالی یوگا و کالی دارد. نوشتن این کتاب در سال ۱۹۴۸ آغاز شد، و در سال ۱۹۵۶ به پایان رسید و در سال ۱۹۵۸ برای نخستین بار در کلکته به چاپ رسید. نویسنده این کتاب آن را پاسخی به رویدادهای سال ۱۹۴۵ و پس از آن می داند. این کتاب به "فرد خداگونه زمان ما، انسان علیه زمان، برترین اروپایی تمام دوران، آذرخش و خورشید، آدولف هیتلر هدیه شده است، به عنوان ادای احترام با عشق و وفاداری تا ابد". این کتاب با نقل قول هایی از بهگود گیتا و رودلف هس آغاز می شود.
Wiki: آذرخش_و_خورشید
آرایش خورشید
آرایش خورشید نام یک آلبوم موسیقی اثر کورش یغمایی، هنرمند ایرانی است که در سبک پاپ تهیه شده و دارای ۹ آهنگ است.
Wiki: آرایش_خورشید
آریو و بازگشت به سرزمین خورشید
آریو و بازگشت به سرزمین خورشید نام کمیک استریپی است که توسط مجله گل آقا منتشر می شود. همچنین این کمیک اولین کمیک رسمی ایران به شمار می آید.
Wiki: آریو_و_بازگشت_به_سرزمین_خورشید
آشیانه خورشید
آشیانه خورشید فیلمی به کارگردانی و نویسندگی سعید کامیار ساختهٔ سال ۱۳۴۶ است.
Wiki: آشیانه_خورشید
آل خورشید
در لغت نامه دهخدا آل خورشیدی (آل خورشید) ( (اِخ)) تیره ای از جانکی گرم سیر چهارلنگ بختیاری. خاستگاه این تیره منطقه ای به همین نام (آل خورشید) می باشد و سپس منطقه رستم آباد که در فاصله ۵۰۰ متری از آل خورشید واقع شده را در بر گرفته است. این تیره شامل خانواده های رستمی آل خورشید، بیژنی، رستمی، بیژنپور و بیژن رستمی می باشد که در ابتدا همه بنام آل خورشیدی شناخته می شدند. ساختار این تیره بگونه ایست که عمده ازدواج ها بصورت فامیلی صورت می گرفته و یا در پیوند با دیگر طوایف بزرگ باغملک از قبیل برون، زنگنه، ابوالعباسی (بلواسی)، مکوندی و ممبینی بوده است. از شناخته شده ترین افراد این تیره می توان به کربلایی قیظان آلخورشیدی اشاره کرد که از نام او هم اکنون میان تمام بزرگان و اقوام منطقه به نیکی و بزرگی یاد می شود. شهرستان باغ ملک در قدیم «جانکی» نام داشته و نام آن مخفف «جوانکی» است که نام طایفه ای از اکراد بوده که در دوره اتابکان لر بزرگ به این منطقه آمده و تا روزگار صفویه در این نواحی می زیسته اند. باغ ملک یکی از شهرستان های تازه تأسیس استان خوزستان می باشد و تاریخ آن با تاریخ نواحی شمالی استان خوزستان درآمیخته است. آورده اند که باغ ملک نخست باغی پهناور و متعلق به حکمران آن منطقه بوده که رفته رفته آباد و گسترده شده و به صورت شهرکی درآمده است. از نظر تاریخی آن را به دوران حکومت شاه طهماسب اول صفوی نسبت داده اند که نخست، طایفه ای به نام آل خورشیدی از ایلات بختیاری درآن تسلط داشته و بعدها در روزگار شاه طهماسب دوم با پیروزی ایل زنگنه بر طایفه آل خورشیدی این دو قوم با هم اختلاط یافته و مردم کنونی باغ ملک از آن دو طایفه هستند.
Wiki: آل_خورشید
احشام حاج خورشید
احشام حاج خورشید، روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان تنگستان استان بوشهر ایران.
Wiki: احشام_حاج_خورشید
اسپهبد خورشید
اسپهبد خورشید (به فارسی میانه: ؛ زادهٔ ۷۳۴ میلادی در سارویه، طبرستان - درگذشتهٔ ۷۶۱ میلادی در پلام، دیلم)، ملقب به فرشواذ مرزبان که بعضی مورخان معاصر نام او را «خورشید شاه» نوشته اند، آخرین اسپهبد دودمان دابویگان طبرستان بود.
پدر خورشید، دادمهر، وقتی که او شش سال داشت درگذشت. با مرگ پدر، یکی از عموهای خورشید به نام فرخان کوچک به مدت هشت سال نیابت و قیومیت او را برعهده گرفت و در سال ۷۴۸ میلادی با رسیدن خورشید به سن چهارده سالگی حکومت را به وی سپرد. خورشید پس از تحویل گرفتن مقام اسپهبدی از فرخان کوچک، با توطئه فرزندان او روبه رو شد. او پس از تاجگذاری در تمیشه، در نبردی فرزندان فرخان را شکست داده و در سارویه، مرکز طبرستان، مستقر شد.
پیشامد مهم مربوط به فرمانروایی خورشید، پناه بردن یک شورشی به نام سنباد در سال ۷۵۴ میلادی به اوست. سنباد پیش از شورش خود علیه عباسیان، بخشی از گنجینه های خود را به خورشید سپرد و سپس به جنگ شتافت ولی در جنگ شکست خورد. دو روایت وجود دارد که در اولی سنباد در جنگ به قتل رسیده ولی در روایت دیگر وقتی به سمت طبرستان می آمد، پسرعموی خورشید، طوس، به استقبال او رفت و وقتی این دو به هم رسیدند، اختلافی بینشان به وجود آمد که باعث شد که طوس سنباد را بکشد. اسپهبد پس از ملامت طوس، سر سنباد را به بغداد، نزد خلیفهٔ عباسی، منصور دوانیقی، فرستاد که این باعث خشنودی خلیفه و نزدیکی او با خورشید شد.
پس از نزدیکی منصور و خورشید، مهدی عباسی، ولیعهد منصور، موفق شد از اسپهبد برای ورود سپاهیانش به طبرستان و رفتن به خراسان از این راه اجازه بگیرد، ولی وقتی در سال ۷۵۹ میلادی سربازان عباسی وارد طبرستان شدند، به فتح منطقه پرداختند و کنترل شهرها را به دست گرفتند.
خورشید، زن و فرزندان خود را به همراه اموالش در غاری گذاشته و به سوی پلام در دیلم گریخت. در سال ۷۶۱ میلادی وقتی خورشید خبر پیروزی عرب ها بر پناهندگان غار و دستگیری خانواده اش را شنید، خودکشی کرد. این درحالی بود که به روایتی حدود پنجاه هزار سرباز در دیلم به او پیوسته بودند و همچنین از سوی دیگر، منصور عباسی راضی شده بود برایش امان نامه بفرستد.
خورشید در زمان حکومت خود دارای زنان بسیاری بود؛ ولیعهد او از نخستین همسرش، ورمجه هرویه، به دنیا آمده بود که «هرمز» نام داشت. این پسر پس از فتح طبرستان، به همراه دو برادر و خواهرانش اسیر شده و دین اسلام را پذیرفت. همچنین یکی از فرزندان خورشید در زمان مرگش، به عنوان سفیر، در چین بود.
به باور برخی مورخان پس از فتح طبرستان توسط عرب ها، آنان مدتی سکه هایی مشابه سکه های دوران فرمانروایی خورشید ضرب می کردند که این موجب شد تا برخی دیگر از سکه شناسان دو حاکم با نام های خورشید یکم و دوم را در دودمان دابویگان در نظر بگیرند و بعضی سکه شناسان به اشتباه وی را خورشید دوم نیز خوانده اند.
Wiki: اسپهبد_خورشید
اشک های خورشید
اشک های خورشید (به انگلیسی: Tears of the Sun) یک فیلم جنگی است که یک عملیات تیم نجات نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا را در قلب نیجریه به تصویر می کشد. در این فیلم، ستوان واترز (بروس ویلیس) به همراه تیمش موظف است که یک شهروند آمریکایی به نام دکتر لنا (مونیکا بلوچی) را نجات دهد. فیلمنامهٔ این فیلم توسط آلکس لاسکر و پاتریک سیریلو نوشته شده و توسط آنتونی فوکوآ کارگردانی شده است. این فیلم در تاریخ ۷ مارس ۲۰۰۳ به نمایش درآمد.
اشک های خورشید محصول کمپانی هالیوودیِ کلمبیا پیکچرز است. آهنگساز موسیقی این فیلم هانس زیمر است.
Wiki: اشک_های_خورشید
برادران خورشید
برادران خورشید یک مجموعه تلویزیونی محصول سال ۱۳۷۴ به کارگردانی جواد شمقدری، نویسندگی و تهیه کنندگی می باشد که از شبکه پخش شد.
این مجموعه نمایشی، روایتگر حوادث انقلاب از مقطع حادثهٔ طبس، تا فتح خرمشهر و جنگ نفت است. از این مجموعه تلویزیونی، نسخه ای سینمایی به نام «توفان شن» تدوین شد که تصویرگر حملهٔ نظامیان آمریکا به ایران در سال ۱۳۵۹ و شکست در صحرای طبس است
Wiki: برادران_خورشید
براده های خورشید
براده های خورشید فیلمی به کارگردانی محمدحسین حقیقی، نویسندگی حقیقی و محمدعلی حسین نژاد و تهیه کنندگی منوچهر شاهسواری محصول سال ۱۳۷۴ است. این فیلم در خرداد ۱۳۷۶ بر روی پرده سینما رفت.
Wiki: براده_های_خورشید
بلوطک خورشید
بلوطک خورشید، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان بویراحمد در استان کهگیلویه و بویراحمد ایران است.
Wiki: بلوطک_خورشید
به دنبال خورشید
«به دنبال خورشید» (به انگلیسی: Following the Sun)، ترانه ای محصول سال ۲۰۰۳ و خلق شده به وسیلهٔ پروژهٔ موسیقی انیگما است. این تک آهنگ دومین تک آهنگی بود که از آلبوم ویاژر عرضه می شد.
Wiki: به_دنبال_خورشید
پنجمین خورشید
پنجمین خورشید مجموعه ای تلویزیونی است از شبکه ۳ سیمای جمهوری اسلامی ایران. این مجموعه در ایام ماه مبارک رمضان سال ۱۳۸۸ بعد از افطار به مدت ۳۰ دقیقه در ۲۶ قسمت پخش می شد.
Wiki: پنجمین_خورشید
تابندگی خورشید
تابندگی خورشید(به انگلیسی: solar luminosity), L ⊙ {\displaystyle L_{\odot }} ، یک واحد نجومی در مورد تابندگی (قدرت انتشار یافته از فوتون ها) است که توسط ستاره شناسان و برای بیان تابندگی ستارگان دیگر استفاده می کنند. مقدار مورد توافق برای تابندگی خورشید، برابر است با ۳٫۸۳۹ × ۱۰۲۶ W، یا ۳٫۸۳۹ × ۱۰۳۳ارگ/s. نکته اینکه خورشید یک ستاره متغیر ضعیف است .
Wiki: تابندگی_خورشید
تن تن و معبد خورشید
تن تن و معبد خورشید (انگلیسی: Tintin and the Temple of the Sun) یک فیلم محصول مشترک فرانسه، سوییس و بلژیک است که در سال ۱۹۶۹ منتشر شد. این فیلم بر اساس داستان دو کتاب هفت گوی بلورین و معبد خورشید، از مجموعه کتاب های ماجراهای تن تن و میلو نوشته هرژه ساخته شده است.
Wiki: تن_تن_و_معبد_خورشید
جمشید و خورشید
جمشید و خورشید یا شبستان وصال که در پیروی از خسرو و شیرین به نظم کشیده شده است، تنها اثر مستور بیگدلی می باشد که بصورت شعر نگاشته شده است.
نسخه دست نوشته این کتاب در کتابخانه شخصی آیت الله بروجردی با شماره ردیف ۲۴۸۱ قرار دارد.
این نسخه خطی توسط میرزا فضل الله بیگدلی شاملو (مشهور به باباخان) فرزند میرزا ابوالفضل بیگدلی شاملو در اواخر شهر شوال ۱۳۰۶ هجری قمری به کتابت درآمده است.
این کتاب با همکاری پروفسور غلامحسین بیگدلی و دکتر محمدحسین ضیائی بیگدلی و بانو دکتر حشمت الملوک (فروغ) بیگدلی آذری عکس برداری، ویراستاری و به چاپ رسیده است.
Wiki: جمشید_و_خورشید
جهان بدون خورشید
جهان بدون خورشید (فرانسوی: Le Monde sans soleil) یک فیلم در سبک به کارگردانی ژاک-ایو کوستو است که در سال ۱۹۶۴ منتشر شد.
Wiki: جهان_بدون_خورشید
حالا خورشید
حالا خورشید یک مجله صبحگاهی به تهیه کنندگی و اجرای رضا رشیدپور و با زمینه اجتماعی و فضایی شاد و جذاب می باشد که از شنبه تا پنچشنبه از شبکه ۳ سیما پخش می شود.
حالا خورشید شامل بخش های مختلفی مانند: بررسی روزنامه های روز کشور، گفتگو با مهمان، چراغ زرد، بورس ایده، بیلبورد (ابرنما) و ... است.
Wiki: حالا_خورشید
خاموشی خورشید
خاموشی خورشید (به انگلیسی: Black Out the Sun) نهمین آلبوم گروه موسیقی سونداست می باشد و در ۲۶ مارس ۲۰۱۳ (۶ فروردین ۱۳۹۲ خورشیدی) منتشر شد.
«تباهی»
پخش: 22 ژانویه ۲۰۱۳
Wiki: خاموشی_خورشید
خانه خورشید
خانه خورشید یک مرکز گذری کاهش آسیب زنان در ایران است. این مؤسسه توسط لیلا ارشد و سرور منشی زاده در سال ۱۳۸۵ در دروازه غار تهران به پیشنهاد سازمان بهزیستی تأسیس شد. هدف این مرکز ارایه غذای گرم لباس و پوشاک، دارو درمانی و آموزش دادن به زنان آسیب دیده است. فعالیت هایی نظیر خدمات حمام، سرو یک وعده غذای گرم، سرو میان وعده و چای، یوگای خنده، تماشای فیلم سینمایی، داستان نویسی، کتابخوانی، کلاس های آموزشی، مشاوره فردی و گروهی در بخش مددکاری اجتماعی و روانشناسی، برگزاری جلسات هفتگی قطع کامل سوءمصرف مواد مخدر و محرک ها در این مؤسسه برگزار می شوند.
فیلم مستند «حیات خلوت خانه خورشید» ساخته ی رخشان بنی اعتماد در سال ۱۳۹۱ به زندگی زنان معتاد حاضر در خانه خورشید پرداخته است.
Wiki: خانه_خورشید


۱۳۹۶/۱۱/۲۶

فهرست آخرین مطالب

ریست کردن پسورد root و administrator در vcenter

بزرگان در مورد شکرگزاری چه گفته اند؟

قسمت 60-70کی گفته من شیطونم (واقعا خوندنی)

نحوه ساخت جعبه کادو با روشی ساده و متفاوت

دانلود فیلم انتقام انجلو{ Avenging Angelo 2008}دوبله فارسی

گاهی با خودت خلوت کن

آموزش بافت کلاه خرگوشی

نکات خواندنی و جالب درمورد سریال تئوری بیگ بنگ the big bang theory

مدل بافت بچه گانه ( دخترانه )

رنگ کردن مو با رنگهای طبیعی گیاهی و غیر شیمیایی در منزل

دانلود سریال کره ای تو زیبایی You’re Beautiful با لینک مستقیم و زیرنویس فارسی قسمت 4

دانلود پکیج و سورس بازی جنگی کامل یونیتی رایگان

دانلود بازی تفنگی و اکشن کامپیوتر+عکس

دانلود آهنگ مریم قاسمی نامزد مرتضی پاشایی یاد تو

واکاوی شخصیت امیر تتلو . قسمت سوم . ترویج فساد و بی بندباری

آش تقویتی حلبه

ساخت گل جورابی ساقه بلند -آموزش گلسازی

کارنامه و مصاحبه با نفرات برترکنکور ارشد حسابداری 95

طرز تهیه پلو روسی

بکینگ پودر بی نظیرترین سفیدکننده ی دندان

ارث در اهل سنت وقانون مدنی(قسمت دوم)

شعر آذری : عزرائیل و مریض : منی مامور ائلیوب خالق سبحان حاج آقا

آموزش ماساژ سکسی

تیک آبی اینستاگرام چیست و چگونه دریافتش کنم؟

آموزش دامن قلاب بافی

داستان و نقد فیلم : بابادوک Babadook

بهشت و جهنم از نظر علمی تایید شد

نکات بسیار مهم در مورد شستشوی مو

چگونه قفس پرنده بسازیم ؟

چوب خدا صدا نداره

خانواده یعنی همه چیز ...

آموزش بافت پيچ شاخ گوزني و نعل اسبي

الهام چرخنده ؛ مجری گری در شبکه ماهواره ای مهاجر 18+

حذف سانسور sims 4

نصب بازار برای لب تاب رایگان

آهنگ جدید و بسیار شاد ساسی مانکن به نام خانومی

دانلود فیلم q 2011

دانلود رمان تاوان یک نگاه pdf

دانلود فیلم 9 songs 2004

آموزش ریاضی از مبتدی تا پیشرفته pdf

دانلود فیلم 300 دوبله فارسی

بررسی طول آلت تناسلی آقایان و راه های بزرگ تر شدن آلت

دانلود سریال کره ای تو زیبایی You’re Beautiful با لینک مستقیم و زیرنویس فارسی قسمت 1

آموزش یک مدل سارافون دخترانه قلاب بافی

روش نگهداری پسته تازه

دانستنی های بزرگ کردن آلت تناسلی مردان

باران که شدی مپرس این خانه کیست

رایگان کردن اینترنت همراه اول در گوشی اندروید

متن و ترجمه آهنگ Wicked games

دیدگاه مردان در مورد سایز سینه زنان

شباهت بیتا سحرخیز به بازیگر ترک

لبخندتان را با پلاک اسنپ آن اسمایل ( Snap On Smile) زیبا کنید

دانلود Naruto Shippuden قسمت 475

قسمت 70-75کی گفته من شیطونم (واقعا خوندنی)

دانلود مداحی شهدا مدافع حرم/ میخوام امشب با دوستای قدیمیم هم سخن باشم+ متن

نگاهی به داستان شیخ و فاحشه نوشته محمدعلی جمالزاده

دوست دارید یعضی از کاربردهای ریاضی در زندگی رو بدونید؟پس با ما باشید خوندن این مطلب ممکنه زندگی شما رو تغییر بده!!!

عکس های تاسف بار از پسران آرایش کرده تهرانی

ایشلی فطیر تبریز

قسمت 83-90کی گفته من شیطونم (واقعا خوندنی)

دانلود رایگان کلاغ سپید پایه دهم

بلاکم نکن، بلاکم نکن

متن و ترجمه اهنگ بسیار زیبا از ماهر زین

عکسهای شیک الناز حبیبی – پاییز ۹۴

قسمت 75-83کی گفته من شیطونم (واقعا خوندنی)

فول آلبوم تیلور سوئیفت (Taylor Swift)

راه حل بالا آمدن مرورگر و خلاصی از پیغام your connection is not secure

راه حل ساده برای تنگ کردن واژن آلت تناسلی زنان)

دانلود انیمه زیبای berserk 2016

................برنج سرخ کرده گیلانی.............

تجاوز 25 پسر دبیرستانی به یک دختر 16 ساله در دستشویی

به هنگام سکس از چه کلماتی استفاده کنیم؟!!!

تبدیل ساپورت به نیم تنه

شعر آذری : فالچیام : فالچی قارداش قاپودا دورما بویور گل ایچری

دانلود فیلم هندی حاضر{ready 2011}دوبله فارسی

دانلود آهنگ جدید Hailee Steinfeld با همکاری گروه DNCE به نام Rock bottom

تبعات قانونی واگذاری امتیاز پروانه اشتغال نظام مهندسی

نخوردن ناهار موجب لاغری

قسمت 91-100کی گفته من شیطونم (واقعا خوندنی)

چگونه نقاش شویم؟؟؟

لاغری با اسفند

روشهای لیسیدن آلت تناسلی همسران و روشهای تحریک آمیز

دانلود فیلم تعادل قدرت{Balance of Power1996}دوبله فارسی

ترجمه آهنگ Writing on the wall

دانلود سریال کره ای تو زیبایی You’re Beautiful با لینک مستقیم و زیرنویس فارسی قسمت 3

دانلود سریال کره ای تو زیبایی You’re Beautiful با لینک مستقیم و زیرنویس فارسی قسمت 5

دانلـــــــــــــــــود فــــــــــــــــــــول آلـــبـــــــــــــــوم بــــاران خواننده زن ایرانی

قد بازیگران زن ترکیه

دانلود سریال کره ای تو زیبایی You’re Beautiful با لینک مستقیم و زیرنویس فارسی قسمت 6

لینک سوپر گروه های فعال تلگرام + سوپر گروه شهرها

گربه ها موقع جفت گیری جیغ میزنند!!!!

داستان صیغه ی اجباری

طول واژن چقدر است و چند سانتی متر میتواند آلت تناسلی را تحمل کند؟

تلویحا

دانلود ویدیو‌های یوتیوب تلگرام

آموزش اکسل 2016

ورود به اینستاگرام از طریق گوگل

www.reg.pnu.ac.ir

قیمت لحظه ای ارز دیجیتال

قیمت لحظه ای ارزهای دیجیتال

پیوندها