خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


تفاوت BIOS و cmos

تفاوت BIOS و cmos
اصطلاحات BIOS و CMOS را شما به دفعات حتما شنیده اید، این دو از قطعات ضروری مادربرد در کامپیوتر شما هستند و با هم کار می کنند و هر دو بسیار مهم هم هستند ولی یکسان نیستند. یعنی تعاریف آنها جدای از هم است.

سیستم یکپارچۀ سازمانی راهکار
پس بیایید نگاهی به Bios و Cmos بیندازیم و علت متفاوت بودن این دو جزء مهم و جداناپذیر از کامپیوترها را با هم بررسی کنیم.



BIOS

BIOS یا Basic Input/Output System دارای یک Firmware ویژه روی تراشه یا چیپست ای در روی مادربرد کامپیوتر شما است و دقیقا این اولین برنامه ایست که در زمان روشن شدن کامپیوتر بصورت خودکار اجرا می شود(قبلا در خصوص تفاوت های Bios و UEFI مقاله ای کامل در همین وب سایت ارائه گردید)
BIOS با راه اندازی POST یا همان power-on self-test سخت افزار سیستم شما را در زمان راه اندازی تست و آزمایش می کند تا مطمئن شود که سیستم از لحاظ سخت افزاری مشکلی ندارد سپس سیستم عامل را بوت می کند و اختیارات سیستم را به دست سیستم عامل می سپارد. به عبارتی با روی کار آمدن سیستم عامل دیگر به بایوس دسترسی وجود ندارد و برای دسترسی بدان باید سیستم را Restart کنید.

BIOS همچنین یک رابط کاربری ساده برای پیکربندی سخت افزار کامپیوتر شما فراهم می کند. وقتی کامپیوتر خود را روشن می کنید با پیغام هایی مبنی بر Press F2 for setup یا فشردن کلید DEL یا مشابه این را ممکن است مشاهده کنید که با فشردن آنها به محیط کاربری BIOS وارد می شوید در واقع جایی که سخت افزار سیستم را پیکربندی می کنید.

CMOS

هر گونه تنظیم یا پیکربندی ای را که در محیط بایوس تغییر دهید، این تنظیمات دیگر در تراشه بایوس ذخیره نمی شوند بلکه در حافظه ای مخصوص که برای این کار در سیستم قرار گرفته است ذخیره می شوند که این حافظه مخصوص CMOS نام دارد. CMOS مخفف عبارت Complementary Metal-Oxide-Semiconductor است. این نام فرایند تولیدی است که برای ایجاد پردازنده ها، RAM و مدارهای منطقی دیجیتال استفاده می شود و همچنین نام تراشه های ایجاد شده با استفاده از این فرآیند است.
همانند تراشه های RAM که با نام DRAM شناخته می شوند تراشه ای که تنظیمات بایوس خود را در آن ذخیره می کنید CMOS است و حجم آن بسیار کم می باشد که معمولا 256 بایت است و اطلاعات موجود در CMOS شامل: اینکه چه نوع درایوی به سیستم شما متصل است، تاریخ و زمان فعلی ساعت سیستم و توالی بوت کامپیوتر شما از جمله مواردی است که در CMOS ذخیره می شود.
حافظه BIOS موجود در ماردبرد کامپیوتر غیر قابل تغییر است حتی زمانیکه سیستم شما خاموش است باز هم این اطلاعات را در خود ذخیره شده دارد زیرا کامپیوتر شما در زمان روشن شدن بدان اطلاعات نیاز دارد پس برای این منظور حتما باید CMOS این اطلاعات را در جایی ذخیره شده داشته باشد اما اگر سیستم خاموش باشد CMOS به چه طریقی این اطلاعات را در حافظه خود نگه می دارد؟ جواب این سوال باتری CMOS است.

CMOS battery

تفاوت rom و cmos . آموزشگاه رایگان خوش آموز

باتری CMOS یک باتری از جنس لیتیوم یون به اندازه یک سکه است که این باتری تا 10 سال می تواند انرژی لازم برای ذخیره سازی اطلاعات در CMOS را تامین کند. اگر عمر باتری CMOS پایان پذیرفت کافیست یکبار سیستم ریست شود تا تمام اطلاعات BIOS به حالت پیش فرض(تنظیمات کارخانه) بازگردد.


نکته: حتما زمانی که سیستم خود را روشن کردید به دقت تنظیمات را چک کنید مثلا اگر تاریخ سیستم شما با هر بار ریست شدن سیستم تغییر می کند، باتری CMOS را باید تعویض کنید.

برخی از مادربردها، از جمله بیشتر مادربردهای مدرن ATX، اگر سیستم روشن باشد انرژی CMOS را به جای باتری CMOS تامین می کنند.

اگر نیاز بود باتری CMOS خود را تعویض کنید حتما قبل از تعویض دفترچه مادربرد را مطالعه کنید چنانچه به دفترچه مادربرد دسترسی ندارید و یا آنرا گم کرده اید از وب سایت تولید کننده مادربرد، با توجه به مدل مادربرد، آن را دانلود کنید.

نمایش دیدگاه ها (1 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.


دسته بندی مطالب خوش آموز