خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


فاکتورهای عدد اول (Prime factors)

فاکتورهای عدد اول (Prime factors)
نویسنده : امیر انصاری
در فصل 7، من در مورد اعداد اول (prime numbers) و اعداد مرکب (composite numbers) بحث کردم. یک عدد اول تنها بر 1 و خودش بخش پذیر می باشد، برای مثال، عدد 7 تنها بر 1 و 7 بخش پذیر است. از سوی دیگر، یک عدد مرکب، عددی است که که حداقل بر یک عدد دیگر غیر از 1 و خودش بخش پذیر باشد، برای مثال، عدد 9 نه تنها بر 1 و 9 بلکه بر 3 نیز بخش پذیر می باشد.

سیستم یکپارچۀ سازمانی راهکار



یادتان باشد: فاکتورهای عدد اول (عامل های عدد اول) یک عدد، یک مجموعه از اعداد اول می باشند (که می توانند شامل موارد تکراری هم باشند) که حاصلضرب آنها برابر با آن عدد گردد.

برای مثال، در اینجا فاکتورهای عدد اول، را برای اعداد 10، 30، و 72 داریم:
10 = 2 . 5
30 = 2 . 3 . 5
72 = 2 . 2 . 2 . 3 . 3

در آخرین مثال، فاکتورهای اول 72، عدد 2، سه مرتبه و عدد 3 دو مرتبه تکرار شده است.

یادتان باشد: بهترین روش برای شکستن یک عدد مرکب به فاکتورهای اول (prime factors) آن، استفاده از درخت فاکتورگیری (factorization tree) می باشد.

در اینجا چگونگی کارکرد درخت فاکتورگیری آمده است:

  1. عدد مربوطه را به دو فاکتور (هر فاکتوری که باشد)، بشکنید و عدد اصلی را تیک بزنید.
  2. اگر هر کدام از این فاکتورها یک عدد اول بودند، دور آن خط بکشید.
  3. مرحله 1 و 2 را برای هر عدد دیگری که تیک نخورده است و همینطور دور آن دایره نیز کشیده نشده است، تکرار کنید.
  4. هنگامی که تمامی اعداد موجود در درخت، یا دارای تیک و یا دارای دایره باشند، کار درخت خاتمه یافته است. در اینجا اعدادی که دور آنها دایره کشیده شده اند، فاکتورهای اول، عدد مربوطه می باشند.

برای مثال، برای اینکه عدد 56 را به فاکتورهای اول آن بشکنید، با پیدا کردن دو فاکتور به غیر از 1 و خود 56 آغاز کنید، یعنی دو عددی که حاصلضرب آنها 56 گردد. در این مورد، به یاد بیاورید که:
7 . 8 = 56
شکل 1-8 را ببینید.

فاکتورهای عدد اول (Prime factors)
همانطور که می بینید، من عدد 56 را به دو فاکتور آن شکستم و خود عدد 56 را تیک زدم. همچنین دور عدد 7 نیز دایره کشیدم، چون 7 یک عدد اول می باشد. حالا عدد 8 نه تیک خورده است و نه اینکه دورش دایره کشیده شده، پس فرآیند را در مورد آن، به نحوی که در شکل 2-8 می بینید، تکرار می کنم.

فاکتورهای عدد اول (Prime factors)
اینبار عدد 8 را به دو فاکتور آن شکستم و خودش را تیک زدم.
2 . 4 = 8
عدد 2 عددی اول می باشد، پس دورش دایره کشیده ام. اما 4 عددی اول نیست و همینطور تیک هم ندارد. پس فرآیند را در مورد 4 دوباره تکرار می کنم. شکل 3-8 را ببینید.

فاکتورهای عدد اول (Prime factors)
در این مرحله، تمامی اعداد موجود در درخت یا تیک دارند و یا دایره، پس کار ما با درخت تمام شده است. اعدادی که دور آنها دایره کشیده شده است، فاکتورهای اول عدد 56 می باشند. برای درستی آزمایی این مساله می توانید آنها را در یکدیگر ضرب کنید:
2 . 2 . 2 . 7 = 56

شما می توانید دلیل نامگذاری این روش به درخت فاکتورگیری را هم اکنون ببینید: اگر از بالا شروع کنید، خواهید دید که شبیه یک درخت - البته درخت وارونه - می باشد.

اگر بخواهید با یک عدد اول -برای مثال عدد 7 - درخت را آغاز کنید، چه می شود؟ خوب، نیاز نیست راه زیادی بروید (شکل 4-8 را ببینید).

فاکتورهای عدد اول (Prime factors)
همش همین بود - کار انجام شد! این مثال به شما نشان می دهد که هر عدد اولی، فاکتور اول خودش نیز می باشد.

در ادامه لیستی از فاکتورهای اول، اعداد کوچکتر از 20 را می بینید. همانطور که در فصل 2 گفتیم، عدد 1 نه عددی اول و نه عددی مرکب می باشد، پس دارای فاکتورهای اول نیز نمی باشد.

فاکتورهای عدد اول (Prime factors)
همانطور که می بینید، هشت عدد اولی که من در اینجا لیست نموده ام، فاکتورهای اول خودشان نیز می باشند. سایر اعداد، مرکب هستند، پس می توانیم آنها را به فاکتورهای اولشان بشکنیم.

نکات فنی: هر عددی یک فاکتورگیری اول، یکتا دارد. این واقعیت حائز اهمیت می باشد، اهمیتش به قدری زیاد است که آن را "قضیه اصلی حساب" (Fundamental Theorem of Arithmetic) می نامند. به نوعی، فاکتورهای اول یک عدد، شبیه اثر انگشت آن می باشد، یک روش یکتا و محفوظ از خطا و شکست (foolproof)، برای شناسایی یک عدد می باشد.

دانستن اینکه چگونه یک عدد را به فاکتورهای اول آن بشکنیم، یک مهارت سودمند است که باید آن را داشته باشیم. استفاده از درخت فاکتورگیری به شما امکان می دهد تا هر عدد را بعد از عدد دیگر فاکتورگیری کنید تا اینکه فقط اعداد اول برای شما باقی بمانند.



نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.