خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


14. آموزش کاربردی حسابداری با نرم افزار. مانده عادی یک حساب چیست؟

14. آموزش کاربردی حسابداری با نرم افزار. مانده عادی یک حساب چیست؟
نویسنده : امیر انصاری
مانده عادی یک حساب، آن سمت از حساب است که افزایش در آن ثبت می شود. بعنوان مثال در حسابهای دارایی مانند وجوه نقد، موجودی بانکها و ...، بدلیل اینکه افزایش دارایی ها در ستون بدهکار (سمت راست) ثبت می گردد، مانده عادی این حسابها بدهکار می باشد.

سیستم یکپارچۀ سازمانی راهکار



در مثالهای این دوره آموزشی از یک برنامه حسابداری رایگان استفاده شده است که از لینک زیر می توانید وارد صفحه دانلود آن شوید :

دانلود برنامه حسابداری و آموزش نصب آن

مشاهده مانده عادی حسابها، در تراز حسابهای شرکت آموزشی راه نو


تصویر زیر تراز حسابها در وضعیت فعلی شرکت راه نو، را به شما نمایش می دهد.

14. آموزش کاربردی حسابداری با نرم افزار. مانده عادی یک حساب چیست؟
همانطور که در تصویر می بینید مانده حسابهای "وجوه نقد" و "ساختمان" از نوع بدهکار می باشد. این حسابها از نوع حسابهای دارایی می باشند.
مانده حسابهای "اسناد پرداختنی" و "حسابهای پرداختنی" از نوع بستانکار می باشد. این حسابها از نوع حسابهای بدهی می باشند.
مانده حساب "سرمایه" نیز از نوع بستانکار می باشد.
در مورد حسابهای از نوع درآمد مانده عادی آنها "بستانکار" می باشد و در مورد حسابهای از نوع هزینه مانده عادی حسابهای آنها از نوع "بدهکار" می باشد.

نکته : مانده عادی یک حساب، آن سمت از حساب می باشد که افزایش در آن ثبت می شود.

مانده بستانکار در حسابهای داریی به چه معنا می باشد؟


اگر مانده یک حساب دارایی از نوع بستانکار باشد، این وضعیت غیر منطقی است و معنای آن این می باشد که مانده آن حساب منفی می باشد. به مثالهای زیر توجه کنید :

  • اگر مانده حساب وجوه نقد مبلغ 1 میلیون تومان و از نوع بستانکار باشد، معنایش این می شود که ما الان منفی 1 میلیون تومان (1.000.000- تومان) پول نقد داریم، که طبیعتا منطقی نمی باشد.
  • اگر مانده حساب موجودی بانکها مبلغ 1 میلیون تومان و از نوع بستانکار باشد، معنایش این می شود که ما الان منفی 1 میلیون تومان (1.000.000- تومان) پول در حساب بانکی مان داریم، که طبیعتا منطقی نمی باشد. اما این وضعیت ممکن است در شرایط خاصی طبیعی هم باشد. برای درک این شرایط خاص توضیحات بعدی را بخوانید.

مانده بستانکار (مانده منفی) در حسابهای بانکی


یک حساب که به طور عادی دارای مانده بدهکار است، ممکن است مانده آن بطور موقت بستانکار شود که این وضعیت نشان دهنده مانده منفی دارایی مذکور خواهد بود.
بعنوان مثال بانکها به مشتریان خوبشان که گردش حساب بالایی دارند گاهی اوقات اعتباراتی را می دهند. فرض کنید که شرکت راه نو یک چک به مبلغ 50 میلیون تومان کشیده باشد و در تاریخ سررسید چک مبلغ موجودی این شرکت 45 میلیون تومان باشد. طبیعتا کسی که می خواهد وجه چک را از بانک دریافت کند با کسر موجودی مواجه خواهد شد و حتی ممکن است اقدام به برگشت زدن چک کند.
در چنین وضعیتی بانک مربوطه ممکن است با شرکت راه نو هماهنگی کند و بنا به توافقی چک مربوطه را پاس کند. و قرار شود که مثلا شرکت راه نو ظرف یکی دو روز این 5 میلیون تومان کسری موجودی را به بانک واریز کند. در مدت این دو روز مانده حساب بانکی شرکت راه نو منفی 5 میلیون تومان می باشد. پس دیدیم که در شرایط خاصی ممکن است مانده حسابهای دارایی بستانکار (منفی) نیز بشود و تا حدودی منطقی هم باشد.


آموزش قبلی : 13. آموزش کاربردی حسابداری با نرم افزار. درج آگهی در یک وبسایت پر مخاطب

آموزش بعدی : 15. آموزش کاربردی حسابداری با نرم افزار. حسابهای درآمد و هزینه و ارتباط آنها با سرمایه

نمایش دیدگاه ها (1 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.