خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


iis چیست؟ - راهنمای نصب و راه اندازی iis در ویندوز سرور

iis چیست؟ - راهنمای نصب و راه اندازی iis در ویندوز سرور
واژۀ IIS سرنام کلمات Internet Information Services به معنی سرویس های اطلاعات اینترنت می باشد. IIS یک برنامۀ سرویس دهنده در ویندوز سرور است که محتویات وبسایت ها را به کاربران نهایی آنها تحویل می دهد. IIS یک نقش سرور (server role) قابل نصب است که در تمامی محصولات ویندوز سرور گنجانده شده است. اخیراً مایکروسافت IIS را در نسخه های Pro ویندوز های دسکتاپ همچون Windows 10 Pro نیز گنجانده است. با این حال کاربرد اصلی IIS در ویندوزهای سرور و در واقع در سرورهای مبتنی بر ویندوز سرور می باشد. اگر به دنبال آموزش های جامعی دربارۀ IIS می باشید مجموعه آموزش های مرتبط با Microsoft IIS منبع خوبی برای شما می باشند.


IIS و مزیت های استفاده از آن


در دنیای برنامه های وب سرور، دو محصول در دنیا به شهرت فراوانی رسیده اند و به وفور مورد استفاده قرار می گیرند، یکی از آن دو اپاچی (Apache) و دیگری IIS می باشد. اپاچی (Apache) یک برنامۀ منبع باز (open source) قابل نصب است که معمولاً در سیستم عامل های متن باز همچون لینوکس نصب می شود، در مقابل IIS یک نقش سرور است که بر روی نسخه های ویندوز فعال و پیکربندی می شود. از آنجا که IIS محصولی از شرکت مایکروسافت می باشد، چندین مزیت بر اپاچی (Apache) دارد؛ بدون شک بزرگترین مزیت IIS اینست که مبتنی بر ویندوز است و به دلیل وفور استفاده از ویندوز، بسیاری از کاربران هم اکنون با محصولات تحت ویندوز، طراحی و واژگان فنی مرتبط با آن آشنا هستند. این امر منجر می شود که یادگیری IIS و پیش برد کارها با آن بسیار آسان گردد و علاوه بر آن به ما این امکان را نیز می دهد که آن را با سایر محصولات مایکروسافت همچون شیر پوینت (SharePoint)، پاور شل (PowerShell)، و آفیس (Microsoft Office) مستقیماً ادغام شوند.

از آنجا که IIS در داخل ویندوز سرور می باشد، میزان تسلط هر چه بیشتر شما در ویندوز سرور می تواند در مسیر یادگیری آن بسیار به شما کمک کند، اگر در زمینۀ ویندوز سرور نیاز به منبع آموزشی جامعی دارید آموزش ویندوز سرور ۲۰۱۶ برای مدیریت شبکه های کامپیوتری در فرادرس را به عنوان یک منبع آموزشی خوب به شما پیشنهاد می کنیم.


علاوه بر مزیتی که پیشتر در حوزۀ آموزش شمردیم، یکی دیگر از مزایای قابل ذکر IIS اینست که از آنجا که بر روی ویندوز سرور ارائه می شود، شامل پشتیبانی مایکروسافت در ویندوز سرور می گردد و نیازی نیست که مانند خیلی دیگر از وب سرورهای منبع باز دیگر، بستۀ پشتیبانی جداگانه ای برای آن خریداری کنید. یکی دیگر از مزایای IIS اینست که به خوبی با دات نت فریم ورک و زبان های برنامه نویسی مربوطه همچون سی شارپ و وی بی دات نت یکپارچه شده است و همین باعث شده است که در بین برنامه نویسان ویژوال استودیو، محبوبیت خاصی داشته باشد. علاوه بر پشتیبانی از زبان های برنامه نویسی مایکروسافتی، IIS از سایر زبان های اسکریپتی همچون PHP نیز پشتیبانی می کند و می توانید ماژول ها و اسکریپت های PHP را نیز بر روی آن اجرا کنید.

آموزش iis
از آنجا که IIS درون ویندوز سرور جای گرفته است، از بروز رسانی های مداوم ویندوز بهره مند است و به لحاظ امنیتی مدام امن تر و امن تر می گردد. IIS برای اولین بار در سال 1995 منتشر شد و بعد از آن به دلیل توجه کاربران به آن، مایکروسافت مدام آن را بهبود بخشید و در نسخه های مختلف ویندوز، نسخه های IIS را نیز ارتقاء داد. در واقع محبوبیت اصلی آن از ویندوز سرور 2000 آغاز شد، و سپس مایکروسافت در ویندوز سرور 2003 و 2008 و 2012 و 2016 نسخه های آن را مدام جدیدتر و بروزتر کرد. در ویندوز سرور 2016 نسخۀ 10 از IIS ارائه شد.

امروزه IIS به وفور در سراسر جهان یافت می شود و برخی از محبوب ترین وب سایت های جهان از جمله Disney.com و Ebay.com را پشتیبانی می کند. محبوبت و کاربرد IIS در حال افزایش چشمگیری می باشد. تخمین زده می شود که تقریباً 30 درصد از وبسایت های جهان تحت پلتفرم IIS باشند. به جرأت می توان گفت امروزه کسب و کارهای بسیار بزرگ حوزۀ فناوری از IIS استفاده می کنند و دلیل آنهم اینست که آن را می توانند به صورت مرکزی مدیریت کنند و سایت های پر ترافیک را با آن بگردانند.

یکی دیگر از ویژگی های کلیدی IIS اینست که توانایی واگذار کردن کنترل امور مدیریتی وب سایت ها یا وب اپلیکیشن ها (web applications) در آن وجود دارد. این ویژگی برای ایجاد کنترل های دسترسی در بخش های مختلف سازمان بسیار عالی است. به عنوان مثال برنامه نویس وب شما ممکن است فقط نیاز به دسترسی به فرانت اند (front end) وبسایتی را داشته باشد و تیم فناوری اطلاعات شما تنها نیاز به دسترسی به پیکربندی یا بک اند (backend) داشته باشد.

IIS به راحتی با تکنولوژی API ادغام می شود. دقت کنید که این فقط محدود به API های ارائه شده توسط مایکروسافت نیست و علاوه بر آن IIS می تواند با تمامی API ها مبتنی بر وب نیز تعامل داشته باشد. همچنین IIS دارای مقیاس پذیری بسیار خوبی است و در مقیاس های خیلی بزرگ نیز عالی عمل می کند، در هستۀ IIS ویژگی های همچون لود بالانسینگ (load balancing) و داینامیک کشینگ (dynamic caching) و فشرده سازی (compression) قرار دارند که به عملکرد خوب IIS در وبسایت های دارای ترافیک زیاد کمک می کند. فناوری IIS به کاهش مصرف منابع سخت افزاری و متعاقب آن کاهش هزینه های سازمان بسیار کمک می کند. به عنوان مثال اگر شما یک فروشگاه اینترنتی هستید که در ایام جمعۀ سیاه (بلک فرایدی) قرار دارید، و ناگهان با پیک ترافیکی سنگینی مواجه شده اید، IIS تا حد بسیار زیادی به بهینه شدن مصرف منابع نرم افزاری و سخت افزاریتان یاری می رساند. مایکروسافت از زمان عرضۀ IIS در \(\text{NT 4.0}\) تاکنون، امنیت آن را تا حد زیادی بهبود بخشیده است و خوشبختانه از این لحاظ نیز IIS کاملاً پاسخگوی نیازهای سازمان های کوچک و بزرگ می باشد.

IIS چگونه درخواست ها را پردازش می کند؟


یک وب سرور معمولی می تواند از دو مدل برای پردازش درخواست ها استفاده کند. یکی از این مدل ها اینست که تمامی درخواست ها را در یک مدل تک رشته ای (single-thread model) پردازش کند یا اینکه می تواند به ازاء هر درخواست جداگانه یک رشتۀ (thread) جداگانه بسازد. سیستم یک رشته به ازاء هر درخواست (thread-per-request system)، مدلی است که توسط IIS استفاده می شود. IIS به ازاء هر درخواستی که دریافت می کند یک رشتۀ جدید می سازد و آن را جداگانه پردازش می کند.

آموزش iis
مدل دریافت درخواست و پاسخ دادن به آن ساده است. کاربر درخواستی را به سرور ارسال می کند، وب سرور آن درخواست را دریافت کرده و پاسخ مناسبی به آن می دهد. به طور معمول، ارتباطات اینترنتی بین سرویس گیرنده ها و وب سرور ها بر اساس پروتکل HTTP صورت می پذیرد.

IIS از موتور پردازشی خاص خودش که دارای یک معماری دو لایه یا بهتر است بگوییم دو حالته می باشد استفاده می کند: حالت هسته (kernel mode) و حالت کاربر (user mode). در ادامه در مورد هر کدام از این معماری ها توضیحات اندکی را می آوریم.

اگر علاوه بر IIS قصد دارید تا در کار کردن با اپاچی (Apache) نیز سر رشته داشته باشید، آموزش مدیریت سرور لینوکس آموزش بسیار جامع و خوبی در این زمینه می باشد. آموزش ذکر شده را می توانید از طریق لینک زیر دریافت نمایید.


حالت هسته (Kernel mode): هنگامی که از حالت هسته استفاده می شود، کدها می توانند هر دستوری را اجرا کنند و به تمامی تجهیزات متصل، دسترسی داشته باشند. این حالت عمدتاً زمانی مورد استفاده قرار می گرد که IIS به فرآیندی اطمینان کامل داشته باشد و از این بابت که آن فرآیند آسیبی به سیستم نرساند، یقین حاصل گردد. هر گونه خرابی در حالت هسته (یا همان حالت کرنل) می تواند آسیب زیادی را به سیستم وارد سازد. همچنین HTTP.SYS را در حالت هسته خواهید یافت.

حالت کاربر (User mode): حالت کاربر به مراتب از حالت هسته محدود تر است. در حالت کاربر، کدهای اجرایی به سخت افزاهار یا حافظۀ مرجع (reference memory) دسترسی ندارند، نتیجه ای نمی شود که محیط امن تری برای کار در IIS به شما داده می شود. اگر احیاناً به طور سهوی و یا حتی عمدی، خطایی در حالت کاربر صورت پذیرد، عواقب آن به مراتب از خطایی که در حالت کرنل رخ داده است، کمتر است. در حالت کاربر، کدهای اجرایی به جای اینکه مستقیماً به سخت افزارها و حافظۀ مرجع دسترسی داشته باشند، به واسطۀ API به آنها دستور می دهند، که نتیجه اش امنیت بیشتر نسبت به حالت کرنل است. بعدها که در IIS حرفه ای تر شدید، درخواهید یافت که مدیریت IIS، اپلیکیشن پولز (application pools)، و پوشه های مجازی (virtual directories) همگی در حالت کاربر رخ می دهند.

هدف حالت کرنل اینست که از HTTP.SYS استفاده کند و درخواست های سرویس گیرندگان را بپذیرد و آنها را به اپلیکیشن پول (application pool) مربوطه ارسال کند. این فرآیند زمانی آغاز می گردد که سرویس گیرنده (یا همان کاربر نهایی) آدرس وبسایت را در مرورگرش وارد کند. در واقع کاربر بیرونی درخواست یک صفحۀ وب را از وب سرور می کند. HTTP.SYS این درخواست را دریافت می کند.

چگونه وب سرور IIS را راه اندازی کنیم؟


اگر بخواهید IIS را در ویندوزهای 7 یا 8 یا 10 راه اندازی کنید، فرآیند کار یکسان است. از آنجا که IIS یک ویژگی در دل ویندوز است، فرآیند راه اندازی آن بسیار ساده است و اساساً هیچ نصبی در کار نیست. مسئله فقط یک فعال سازی ساده است.

آموزش iis
در ویندوز 10، یه سادگی وارد کنترل پنل (control panel) شوید، و از طریق گزینۀ turning Windows features on and off،(به معنی فعال یا غیرفعال کردن ویژگی های ویندوز) گزینۀ مربوط به IIS ر افعال کنید. به عنوان یک روش جایگزین می توانید در قسمت جستجوی ویندوز در منوی استارت، عبارت "Turn win" را تایپ کنید تا به محل مخصوص فعال کردن یا غیرفعال کردن ویژگی های ویندوز وارد شوید. این روش جستجو بسیار ساده تر است و شما را از وارد شدن به کنترل پنل و طی کردن مسیر مربوط به رسیدن به تنظیمات مورد نظر نیز بی نیاز می کند.

علاوه بر IIS مجموعه ابزارهای بسیار دیگری نیز برای مدیریت وبسایت ها وجود دارند که می توانند کارها را برای شما ساده کنند، اگر در این زمینه به دنبال آموزش های بیشتری می باشید مجموعه آموزش ابزار مدیریت وب سایت مناسب شما می باشد.


بعد از اینکه وارد قسمت "Turn Windows features on or off" شدید، پنجرۀ "Windows Features" باز می شود. در این پنجره لیستی از ویژگی های مختلف ویندوز را مشاهده می کنید که امکان فعال یا غیرفعال کردن دارند. در کنار برخی گزینه های این لیست که IIS هم جزئی از آنها می باشد، یک علامت + قرار دارد که با کلیک بر روی آن لیستی فرعی باز می شود. شما می توانید گزینه های مورد نظرتان را تیک بزنید. و در پایان OK کنید. نام کامل گزینۀ مربوط به آن Internet Information Services می باشد و در گزینه های فرعی آن نیز FTP Server و Web Management Tools و World Wide Web Services قرار دارند. البته هر کدام از اینها خودشان لیست های فرعی دیگری نیز دارند که با مطالعۀ آموزش های مرتبط با آنها و با علم به اینکه هر گزینه چه کاربردی دارد می توانید آنها را نیز فعال یا بسته به شرایط کارتان، غیرفعال کنید.

کار کردن با IIS


کار کردن با IIS دارای جزییات آموزشی فراوانی می باشد که در این مقاله قصد نداریم به آنها ورود کنید، اما مختصراً اشاراتی به نکات مهم می کنیم تا اگر خواستید به دنبال آموزش های بیشتر بروید، دست کم سرنخ هایی را در اختیار داشته باشید.

آموزش iis
برای کار با IIS لازم است که ابتدا درکی از پورت ها (Ports) داشته باشید، بیشتر سرورها از پورت 80 برای مدیریت ترافیک مرتبط با HTTP استفاده می کنند، اما اگر فکر می کنید که ممکن است پورت دیگری برای سازمان شما مناسب باشد، از آن استفاده کنید و تغییرش دهید. تغییر پورت کار ساده ای است و با خواندن یک دستور العمل چند خطی می توانید به سادگی این کار را انجام دهید.

کار مهم دیگری که در ارتباط با IIS لازم است انجام دهید اینست که بتوانید به فایل های لاگ (Log) دسترسی داشته باشید و در صورت لزوم از آنها برای مقاصد مختلف رفع اشکال یا گزارش های مدیریتی استفاده کنید. در واقع ردپایی از تمامی فعالیت های وب سرور شما در این لاگ فایل ها یافت می شوند.

یکی دیگر از نکات مهم مرتبط با IIS اینست که بتوانید دایرکتوری های مجازی (virtual directories) بسازید و آنها را مدیریت کنید. در سطوح بالاتر فعال کردن SSL و تنظیمات مرتبط با آن نیز می تواند از کارهای بسیار مهم مرتبط با IIS باشد. و البته این لیست محدود به این چند موردی که در اینجا برشمردیم نمی شود و شما می توانید به کمک منابعی که در این آموزش معرفی کردیم در ارتباط با هر کدام از آنها اطلاعات بیشتری را کسب کنید.

جهت مشاهده آموزش های بیشتر در این زمینه و البته آموزش های بیشتر در سایر حوزه های فنی می توانید از سایت فرادرس بازدید نمایید. در این سایت می توانید موضوعات فراوانی در حوزه های برنامه نویسی، مهندسی نرم افزار، هوش مصنوعی، رباتیک، و ... را بیابید.


نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.


دسته بندی مطالب خوش آموز