خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


آموزش برنامه نویسی اندروید با basic4android - گام به گام و تصویری

آموزش برنامه نویسی اندروید با basic4android - گام به گام و تصویری
اگر از آن دسته از برنامه نویسان علاقه مند به ویژوال بیسیک و آموزش برنامه نویسی اندروید با basic4android هستید، جای درستی آمده اید. فرقی نمی کند که با ویژوال بیسیک دات نت کار کرده باشید یا اینکه از نسل قدیمی برنامه نویسان ویژوال بیسیک 6 باشید. بله، شما نسل قدیمی ها هم می توانید صرفاً به کمک همان دانسته های قدیمی تان که شاید سال ها آنها را بروز رسانی نکرده اید وارد دنیای برنامه نویسی اندروید شوید. می توانم از همینجا خوشحالی را در چهرۀ تان ببینم، آن لبخند زیبا و ملیح شما یادآور دوران کل کل بین برنامه نویسان ویژوال بیسیک 6 و برنامه نویسان بورلند دلفی است، تجربه ای که بعدها بین برنامه نویسان ویژوال بیسیک دات نت و سی شارپ تکرار شد. تجربۀ سال ها برنامه نویسی به من آموخته است که آدمیزاد معمولاً عاشق چیزی می شود که با آن انس گرفته و آن را بخوبی آموخته باشد و معمولاً با هر چه که کمی برایش نا آشناتر باشد، نمی تواند به شایستگی ارتباط برقرار سازد. بگذریم و بیشتر از این وارد حاشیه نشویم و وقت شما عزیزان را ارج نهیم.

در آن سوی مرزها، در شرکتی به نام Anywhere Software، که فردی با نام ارل اوزیل (Erel Uziel) آن را بنیانگذاری کرده است، رویای شما محقق شده است. این مجموعۀ خلاق و خوش فکر توانسته اند پیوندی بین مایکروسافت و گوگل ایجاد کنند و پل ارتباطی شوند بین برنامه نویسان ویژوال بیسیک و سیستم عامل موبایل اندروید. جا دارد یک دست مریزاد اساسی خدمت این عزیزان عرض کنیم. محصولی که این بزرگواران آماده ساخته اند بیسیک برای اندروید (basic4android) نام دارد. به کمک این محصول ارزشمند، شما می توانید با کدهای ویژوال بیسیک در محیطی شبیه محیط های توسعۀ نرم افزاری مایکروسافت (ویژوال استودیو) برای سیستم عامل اندروید گوگل برنامه نویسی کنید. امروز اینجا هستیم تا با هم این شادی بزرگ را جشن بگیریم.

بی گمان آنچه ما در اینجا به آن خواهیم پرداخت مقدمه ای بر این امر است و اگر مشتاق یادگیری بیشتر در ارتباط با بیسیک برای اندروید (basic4android) هستید، می توانید از آموزش برنامه نویسی اندروید با basic4android که در فرادرس انتشار یافته اند، بهره مند شوید.


برای بزرگنمایی تصویر روی آن کلیک کنید آموزش برنامه نویسی اندروید با basic4android - برنامه نویسی اندروید با ویژوال بیسیک

آشنایی با نرم افزار برنامه نویسی اندروید با basic4android


در مقدمۀ این نوشتار اشاره کردیم که برنامه نویسان ویژوال بیسیک، چه از نسل قدیمش و چه از نسل جدید دات نتی اش، می توانند به کمک ابزار بیسیک فور اندروید (B4A) برای محیط اندروید برنامه نویسی کنند و در واقع اپ (App) اندرویدی بسازند که از قضا اینروزها بسیا گل هم کرده و برای فعالان این حوزه درآمد سرشاری را ایجاد نموده است. اما ماجرا به اینجا ختم نمی شود، این برنامه در آغاز برای کمک به برنامه نویسان ویژوال بیسیک جهت برنامه نویسی اندروید ایجاد شده بود، اما در ادامه و با استفبال فراوانی که از آن شد، که خود این گواه بر بزرگی جامعۀ برنامه نویسان ویژوال بیسیک این زبان محبوب و جهانی، دارد، شرکت Anywhere Software تصمیم گرفت که کارش را به سایر پلتفرم ها نیز توسعه دهد. از این رو با کمک این ابزار هم اکنون می توانید برای پلتفرم های مختلفی شامل اندروید، iOS ، ویندوز، سیستم عامل مک، لینوکس، ARDUINO، رسپری پای و ESP8266 برنامه نویسی کنید و البته این لیست به این موارد محدود نمی گردد و افزون بر آنها پلتفرم های دیگری نیز هدف قرار گرفته اند. چه روزی شد امروز برای ویژوال بیسیکی ها، امروز ویژوال بیسیک زبانی برای برنامه نویسی تمامی پلتفرم ها شد و صد البته همۀ اینها به یاری بیسیک فور اندروید (B4A) محقق شده است.

از جملۀ اسامی سایر محصولات شرکت Anywhere Software می توان به B4A و B4i (بیسیک برای iOs) و B4J (بیسیک برای رسپری پای و ...) اشاره کرد. و البته امتیاز بسیار عالی دیگر این محصول اینست که به استثناء B4i که مخصوص سیستم عامل iOS می باشد، سایر این محصولات از جملۀ B4A که مشخصاً در اینجا به آن پرداخته ایم، صد در صد رایگان می باشند.

آموزش برنامه نویسی اندروید با basic4android - برنامه نویسی اندروید با ویژوال بیسیک
شاید با خودتان فکر کنید که خوب، بیسیک برای اندروید (basic4android) یک محصول قدرتمند و قابل اعتماد در سطح جهانی نیست و ممکن است ایرادات زیادی را به آن بگیرید. اگر اینگونه کج اندیشیدی می کنید، باید خاطرتان عارض شوم که امروزه بیسیک فور اندروید توسط ده ها هزار برنامه نویس و همچنین شرکت ها و مجموعه های بزرگی همچون ناسا، اچ پی (HP) و حتی IBM و فراوان شرکت های دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. بیسیک فور اندروید (B4A) شامل تمامی ویژگی های مورد نیاز برای توسعۀ سریع هر گونه نرم افزار اندرویدی می باشد. در واقع یکی از مهمترین مزیت های این محیط توسعه اینست که از شیوۀ RAD به معنای توسعۀ سریع برنامه های کاربردی، به شدت حمایت می کند و همین ویژگی بر محبوبیت آن افزوده است. اگر به دنبال محلی برای شروع یادگیری بیسیک فور اندروید (B4A) می گردید، آموزش زبان برنامه نویسی بیسیک فور اندروید (B4A) که در فرادرس منتشر شده است، می تواند نقطۀ آغاز شایسته ای برای شما باشد.


آموزش نصب و تنظیمات اولیۀ بیسیک فور اندروید (B4A)


بسیار خوب! تا اینجای کار مدام در آتش اشتیاق شما دمیدیم و از قدرت بیسیک فور اندروید و لزوم آموزش برنامه نویسی اندروید با basic4android با شما صحبت کردیم. حالا باید از کجا شروع کنیم. از آنجا که مخاطب من در این نوشتار برنامه نویس ها هستند، پر واضح است که همه می دانند باید از یک \(\text{Hello World!}\) ساده و معروف آغاز کرد. اما مقدم بر آن باید ابتدا بیسیک فور اندروید (B4A) را نصب کنیم. نصب این برنامه کار سختی نیست، فقط چندین نکتۀ مهم دارد که در خلال آموزش، هر کدام را در جایگاه خودش برای شما بازگو خواهم کرد. نکتۀ اول و مهم اینست که از آنجا که این نرم افزار رایگان است، هیچ ضرورتی ندارد که از سایت های واسط دیگر، همچون سایت های دانلود، استفاده کنید. مستقیماً سراغ سایت اصلی سازنده بروید. برای اینکه مستقیماً وارد صفحۀ دانلود این محصول شوید اینجا کلیک کنید. برای نصب این نرم افزار یک سری پیش نیازها وجود دارد که برای اینکه تداخلی به لحاظ نسخه ها پیش نیاید باز هم توصیه می کنم از همین منبع دانلود کنید. و اما روش نصب:

  1. اولین قدم که در مقدمۀ نصب هم به آن اشاره کردیم دانلود پیش نیازهای مرتبط با نصب نرم افزار بیسیک فور اندروید (B4A) می باشد.
  2. اولین پیش نیاز این برنامه Oracle Java 8 می باشد، البته به جای آن می توانید از OpenJDK 11 نیز استفاده کنید که توسط سایت سازنده، همین گزینۀ دوم پیشنهاد و روی آن تأکید شده است. فقط توجه کنید که اگر OpenJDK 11 را نصب می کنید، ضرورت دارد که ویندوز شما 64 بیتی باشد. بعد از دانلود این بسته یا بستۀ جایگزین آن از سایت سازنده، پوشه ای با نام \(\text{C:\java}\) در مسیر خواسته شده بسازید و محتویات را در آن اکسترکت کنید. دقت کنید که فقط محتویات را داخل این پوشه بریزید و نصبی نیاز ندارد.
    اگر احیاناً ویندوز شما 32 بیتی باشد، می توانید از Oracle JDK 8 استفاده کنید. هر چند این بسته روی ویندوزهای 64 بیتی نیز نصب می شود. بعد از انجام این کار محتویات مسیر \(\text{C:\java}\) در کامپیوتر شما باید مشابه تصویر زیر باشد.

    آموزش برنامه نویسی اندروید با basic4android - برنامه نویسی اندروید با ویژوال بیسیک
    اگر بعد از نصب این برنامه می خواهید بلافاصله پله های ترقی را در بیسیک فور اندروید (B4A) طی کنید و با سرعت وارد کار حرفه ای شوید، می توانید از آموزش پروژه محور بیسیک فور اندروید (B4A) که در فرادرس انتشار یافته است استفاده کنید.


  3. در قدم دوم، نیاز دارید که Android SDK Command line tools را دانلود کنید، باز هم تأکید می کنم که آن را از لینک داده شده در همین سایت دانلود کنید. بعد از دانلود آن را در پوشه ای با نام \(\text{C:\Android}\) و در مسیر مورد اشاره اکسترکت کنید. در ارتباط با اندروید یک دانلود دیگر با نام required resources در همین صفحه قرار دارد که یک سری ابزارهای مورد نیاز برای اجرای برنامه می باشد. این فایل را هم دانلود کرده و در همان مسیر \(\text{C:\Android}\) اکسترکت کنید. صرفاً برای اینکه از صحت عملیات مطمئن شوید محتویات مسیر \(\text{C:\Android}\) در کامپیوترتان را با تصویر زیر مقایسه کنید.

    آموزش برنامه نویسی اندروید با basic4android - برنامه نویسی اندروید با ویژوال بیسیک
  4. قدم بعدی دانلود و نصب خود برنامۀ B4A است. این قسمت هیچ توضیحی لازم ندارد و یک کودک پنج ساله هم می تواند به سادگی با چند Next آن را نصب کند. برای همین سراغ مراحل بعدی می رویم.

  5. اکنون نیاز هست که برنامۀ بیسیک فور اندروید (B4A) را تنظیم کنیم و مسیر آن دو پوشه ای را که فایل های جاوا و اندروید را درونش ریختیم به برنامه معرفی کنیم. برای این منظور ابتدا این برنامه را اجرا کنید و سپس وارد منوی \(\text{Tools > Configure Paths}\) شوید. صفحۀ Paths Configuration مشابه تصویر زیر ظاهر می شود. در قسمت \(\text{javac.exe}\) مسیر کامپایلر جاوا که \(\text{C:\java\jdk-11.0.1\bin\javac.exe}\) می باشد را وارد کنید. سپس در قسمت \(\text{android.jar}\) مسیر sdk مرتبط با اندروید را که \(\text{C:\Android\platforms\android-30\android.jar}\) می باشد، وارد کنید. برای شروع می توانید فعلاً گزینه های دیگر را خالی رها کنید. بر روی Ok کلیک کنید.

    آموزش برنامه نویسی اندروید با basic4android - برنامه نویسی اندروید با ویژوال بیسیک

بسیار عالی! هم اکنون نصب بیسیک فور اندروید (B4A) کامل شده است و می توانید از آن بهره برداری کنید.


آغاز برنامه نویسی اندروید با basic4android


تا اینجای کار همه چیز بسیار عالی پیش رفت. در آغاز سخن یک سورپرایز برای برنامه نویسان ویژوال بیسیک داشتیم که متوجه شدند می توانند به کمک ابزار فوق العادۀ B4A به راحتی برای اندروید، آنهم با زبان برنامه نویسی محبوب خودشان، برنامه نویسی کنند. بعد از آنهم مراحل گام به گام نصب و پیکربندی بیسیک فور اندروید (B4A) را پشت سر گذاردیم. خوب حالا نوبت چیست. نوبتی هم که باشد موقع نوشتن اولین برنامه است. البته ما در اینجا قصد نداریم وارد کدنویسی شویم و فقط در تلاش هستیم تا مقدمات کار را برای شما فراهم کنیم، ایدۀ اصلی را به شما منتقل کنیم، و بعد این شما هستید که باید به کمک دوره های آموزش که در میان این آموزش معرفی شده اند، مسیر را با قدرت ادامه دهید. در ادامه به چند نکتۀ مهم و کلیدی می پردازیم و یک سری سوالات اساسی که می دانم در ذهن شما شکل گرفته اند را پاسخ خواهیم داد.

اگر در مسیر آموزش برنامه نویسی اندروید با basic4android به دنبال یک چالش هیجان انگیز برای آغاز کار هستید، آموزش پروژه محور برنامه نویسی اندروید با B4A را به عنوان یک کار چالشی و آموزنده به شما معرفی می کنم. در طی این آموزش که در فرادرس انتشار یافته است، شما می توانید یک اپلیکیشن دفترچه یادداشت را به کمک B4A بنویسید و طی آن با چگونگی کار با پایگاه داده در اندروید نیز آشنا شوید.


آموزش برنامه نویسی اندروید با basic4android - برنامه نویسی اندروید با ویژوال بیسیک
نکتۀ مهم دیگری را که می خواهم در اینجا به آن اشاره کنم اینست که، همانطور که خودتان هم واقف هستید، اندروید پلتفرمی مستقل از ویندوز است و طبیعتاً برای اینکه بتوانید برنامه هایی را که برای اندروید نوشته اید دیباگ و تست کنید، ضرورت پیدا می شود که از ابزارهای شبیه ساز و یا خود محیط اندروید اصلی (به کمک اتصال به گوشی موبایل یا تبلت) بهره ببرید. خوشبختانه شرکت Anywhere Software فکر اینجای کار را هم کرده است و ابزاری به نام \(\text{B4A-Bridge}\) را ارائه کرده است که در واقع یک اپلیکشن تحت موبایل است. شما این برنامه را بر روی گوشی یا تبلت اندرویدی خود نصب می کنید و سپس از داخل برنامه با یک کلیک کوچک از طریق منوی \(\text{Tools > B4A Bridge > Connect}\) محیط IDE این نرم افزار را به برنامۀ نصب شده بر روی گوشی یا تبلت تان متصل می کنید و به همین سادگی برنامه هایی را که ساخته اید به گوشی منتقل می کنید. وقتی امتحانش کنید، از این حجم راحتی و هماهنگی لذت خواهید برد. یک امتیاز عالی دیگر این اپلیکیشن اینست که حتی بدون استفاده از کابل USB و صرفاً با متصل کردن رایانه و گوشی به یک شبکۀ وای فای مشترک می توانید بدون سیم هم برنامۀ تان را دیباگ کنید و خروجی اش را به صورت محصول نهایی که دست کاربر خواهد رسید، بیازمایید.



نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.


دسته بندی مطالب خوش آموز