خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


آموزش برنامه نویسی سی شارپ از مبتدی تا پیشرفته در 5 گام

آموزش برنامه نویسی سی شارپ از مبتدی تا پیشرفته در 5 گام
بدون شک امروزه سی شارپ (\(\text{C#}\)) یکی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی در جهان می باشد. روز به روز هم بر محبوبیت این زبان افزوده می شود. گاهی وقتها که فکرش را می کنم و در این موضوع عمیق می شوم، به خود می گویم که اگر مایکروسافت این زبان محبوب دلها را خلق نمی کرد، بدجوری جای خالی اش احساس می شد. یکی از نکات زیبایی که مایکروسافت در خلق زبان برنامه نویسی سی شارپ مد نظر داشت، جذب برنامه نویسان خانوادۀ سی و همینطور برنامه نویسان جاوا به مجموعۀ زبان های مایکروسافتی بود و صد البته که در این وادی گل کاشت و توپ را از پشت هیجده درون دروازه جای داد. برنامه نویسان خانوادۀ سی مانند C و \(\text{C++}\)، هنگامی که درگیر برنامه نویسی سیستم های سطح ماشین هستند، خیلی از قدرت این زبان ها بهره می برند، اما هنگامی که کار به طراحی سیستم های سطح بالا، و مخصوصاً سیستم های بانک اطلاعاتی که دارای صدها و بلکه هزاران جدول اطلاعاتی هست، می رسد، اینجاست که قدرت سی شارپ و البته قدرت کتابخانۀ دات نت فریم ورک چشم نوازی می کند. و ماشاءالله به مایکروسافت که مدام بر این کتابخانۀ عالی امکانات فراوان اضافه می کند و آنها را در قالب نسخ جدید \(\text{3.5}\) و \(\text{4.5}\) و امروزه \(\text{4.8}\) ارائه می کند و ظاهراً دات نت \(5\) نیز به زودی از راه خواهد رسید. اگر با این مقدمه شما هم مشتاق شدید که به خانوادۀ بزرگ برنامه نویسان سی شارپ بپیوندید، آموزش مقدماتی برنامه نویسی سی شارپ که در فرادرس منتشر شده است، می تواند بهترین نقطه برای شروع باشد.


آموزش برنامه نویسی سی شارپ را از کجا شروع کنم؟


مشابه سایر زبان های برنامه نویسی، اولین قدم، شروع آموزش برنامه نویسی سی شارپ برای مبتدی تا پیشرفته و آشنایی با اصول کلی و نحو این زبان است. البته تا حدود زیادی بستگی به دانش قبلی شما هم دارد. اگر به طور کل با دنیای برنامه نویسی غریبه هستید و هم زمان با ورود به این جهان شیرین و بی پایان می خواهید با زبان سی شارپ آغاز کنید، اول یک صد آفرین به این انتخاب شما می گویم، و بعد باید بگویم که کار شما از بقیه کمی بیشتر است. شما ضمن اینکه با گرامر زبان سی شارپ آشنا می شوید باید با اصول برنامه نویسی نیز آشنا شوید. کسی که قبلاً تجربۀ کار با یک زبان برنامه نویسی دیگر را داشته باشد، قطعاً با مفاهیمی همچون متغیر، آرایه، تابع، تابع بازگشتی و ... آشنا هست و در اینجا صرفاً به دنبال این خواهد بود که در سی شارپ آن موارد را چگونه باید پیاده سازی کند. اما شمایی که تازه به این دنیا ورود کرده اید باید کمی روی مفاهیم بیشتر عمیق شوید تا با درک بالایی کار را آغاز کنید. البته راستش را بخواهید کمی هم به شما حسودی ام می شود، چون آن اوایل که کار را آغاز می کنید، هیجان بی پایانی را نیز با خودتان دارید و مدام لحظۀ ناب یوریکا، یوریکا (یافتم، یافتم) را تجربه می کنید.

آموزش برنامه نویسی سی شارپ از مبتدی تا پیشرفته
از آنجا که برنامه نویسی سی شارپ را در محیط توسعۀ ویژوال استودیو تجربه خواهید کرد، برای آغاز باید کمی روی این محیط وقت بگذارید و اندکی با منوها و ظاهر کلی آن آشنا شوید. در داخل محیط ویژوال استودیو یکسری پنل های مختلف وجود دارد که برخی برای افزودن ابزارها بر روی فرمها (در صورتی که نرم افزار تحت ویندوز می نویسید) می باشند. مشابه سایر محیط های توسعه یکپارچه \(\text{(IDE)}\)، در ویژوال استودیو هم پنلی برای جستجوی فایل های پروژه وجود که البته کمی منسجم تر و قدرتمندتر است. ضمن اینکه از نسخۀ \(2012\) به بعد امکانات خیلی بیشتری همچون جستجوی سریع فایل ها و یکپارچه شدن با Git (قدرتمندترین ابزار مدیریت نسخه در دنیا) را نیز همراه دارد. کامپایل کردن برنامه و تهیه خروجی از آن نیز در ویژوال استودیو مثل آب خوردن است و به سادگی تنها فشردن یک دکمۀ سبز رنگ مثلثی شکل است. علاوه بر اینها امکانات گوناگونی برای دیباگ و اشکال زدایی خط به خط کدها وجود دارد و شما می توانید به کمک آن به سرعت اشکالات را بیابید و مرتفع کنید.

بعد از اینکه با برنامه نویسی مقدماتی سی شارپ آشنا شدید، طبیعتاً نوبت به این می رسد که کمی کاربردی تر عمل کنید و از آموخته هایتان در دنیای واقعی استفاده کنید. از این رو آموزش کاربردی برنامه نویسی \(\text{C#}\)‎ (سی شارپ) که در فرادرس انتشار یافته است را برای ادامۀ کار به شما پیشنهاد می کنم.


برنامه نویسی ویندوز و وب با آموزش برنامه نویسی سی شارپ


وقتی زبان برنامه نویسی ای را انتخاب می کنید که شرکت بزرگ و عظیمی همچون مایکروسافت مخترع و پشتیبان آن می باشد، انتظار هر سورپرایزی را باید داشته باشید. شما به کمک سی شارپ می توانید هم برای سیستم عامل ویندوز و هم برای برنامه نویسی وب بهره ببرید. بماند که ابزارها و کامپایلرهای بسیار دیگری نیز وجود دارد که می توانید از همین زبان برنامه نویسی برای توسعۀ برنامه های موبایل و یا ایجاد نرم افزار برای سایر پلتفرم ها نیز بهره ببرید. دانشی که در برنامه نویسی سی شارپ کسب می کنید یکی از ارزشمندترین دانش هایی می باشد که در طول دوران زندگی تان می توانید در حوزه های مختلف از آن بهره ببرید. اگر انتخاب شما برنامه نویسی برای ویندوز و در واقع تولید برنامه های کاربردی تحت ویندوز باشد، آموزش برنامه نویسی سی شارپ از مبتدی تا پیشرفته می تواند کمک کننده باشد. سی شارپ با داشتن محیطی کاملاً یکپارچه با ویندوز، همراه با کتابخانۀ کاملی همچون کتابخانۀ کد دات نت فریم ورک که پیچیده ترین کارها را برای شما به ساده ترین کارها تبدیل می کند.

آموزش برنامه نویسی سی شارپ از مبتدی تا پیشرفته
در زمانی نه چندان دور برنامه نویسان برای اینکه یک فایل صوتی یا تصویری را پخش کنند، باید راهی طولانی را سپری می کردند. اگر می خواستند یک عملیات فایلی در ویندوز را انجام دهند، باید مستقیما API های ویندوز را در کدشان فراخوانی می کردند و درگیر پیچیدگی های مختلف آن می شدند. خلاصه هر جایی که دست می گذاشتند چالشی بزرگ پیش رویشان می بود. اما امروزه به لطف زبان های سطح بالا و صد البته در میان آنها زبان سی شارپ، این کارها به سادگی آب خوردن شده است. به عنوان مثال شما صرفاً با یک خط کد و استفاده از کلاس های موجود در کتابخانۀ دات نت فریم ورک می توانید یک فایل صوتی یا تصویری را پخش کنید. شما به سادگی یک کشیدن و رها کردن ساده می توانید کنترل های موجود در هستۀ ویندوز همچون کادرهای ورود متن، دکمه ها، دکمه های رادیویی، لیست های انتخاب کشویی و ... را به خدمت بگیرید. در واقع ساده تر شدن این امور منجر شده است که انتظارات از برنامه نویس ها نیز بالاتر برود و در اینجا دیگر رقابت در طراحی برنامه نیست، بلکه رقابت اصلی در کیفیت الگوریتم های ارائه شده و کارآیی های مختلف برنامه ها می باشد.

اگر مایلید که دانش برنامه نویسی تان را به سطحی بالاتر ببرید، آموزش پروژه محور سی شارپ که در فرادرس منتشر شده است، این کار را برای شما تسهیل می کند.


چگونه یک برنامه نویس حرفه ای سی شارپ شوم؟


از آنجا که عنوان این مقاله، آموزش برنامه نویسی سی شارپ از مبتدی تا پیشرفته می باشد، در این راستا می خواهم رهنمودهایی را به شما ارائه دهم. برای اینکه یک سی شارپ کار حرفه ای شوید لازم است که در موارد زیر تسلط داشته باشید.

  1. قدم اول اینست که با اصول برنامه نویسی، مفهوم نرم افزار، سیستم عامل، پلتفرم های مختلف برنامه نویسی و مفاهیمی کلی از این دست آشنایی داشته باشید. البته زیاد نگران این مورد اول نباشید، وقتی که به عنوان یک مبتدی وارد دنیای برنامه نویسی سی شارپ می شوید، ناخواسته با تمامی این مفاهیم، آن هم نه فقط نظری بلکه عملی، آشنا می شوید.

  2. قدم بعدی اینست که در محیط ویژوال استودیو به برنامه نویسی سی شارپ بپردازید. یک دورۀ مبتدی آموزش برنامه نویسی مشابه دوره هایی که در طول همین مقاله معرفی کردیم انتخاب کنید و گام به گام با مفاهیم مرتبط با آن آشنا شوید. ضرورت دارد که در طول این دوره موارد زیر را حتماً بخوبی درک کنید:
    • انواع داده ها (Data Types)
    • تبدیل انواع داده ها به یکدیگر
    • متغیرها (مفهوم متغیر، چگونگی تعریف کردن متغیر، چگونگی استفاده از آن در برنامه ها)
    • ثابت ها (مفهوم، چگونگی تعریف و استفاده)
    • عملگرها
    • ساختارهای تصمیم گیری (شرط ها)
    • حلقه ها و انواع حلقه ها
    • آرایه ها
    • مقادیر رشته ای (این مقادیر بسیار در برنامه نویسی کاربرد دارند، بر روی رشته ها و توابع مرتبط با رشته ها اساسی وقت بگذارید)
    • رویدادها
    • فضاهای نامی
    • کار با ورودی ها و خروجی ها
    • واسط ها (Interfaces) - مفهوم واسط ها را به هیچ وجه سر سری نگیرید و در آن عمیق شوید، امروزه در معماری های برنامه نویسی چند لایه، این واسط ها هستند که نقشی اساسی در این ارتباطات ایفا می کنند
    • کلاس ها (به طور کل مفاهیم مرتبط با برنامه نویسی شیء گرا یکی از حیاتی ترین مفاهیم برنامه نویسی می باشند، از روزی که برنامه نویسی شیء گرا جایگزین برنامه نویسی روالی شد تا هم اکنون، هنوز هیچ جایگزین بهتری برای آن یافت نشده است، حتی کتابخانۀ کد دات نت که بخش زیادی از کارهایتان را به واسطۀ آن انجام خواهید داد، تماماً به صورت شیء گرا طراحی شده است.)
    • جنریک ها (Generics)
    • کپسوله سازی (Encapsulation)
    • در حد امکان سعی کردم موارد مهم را از قلم نیندازم، اگر موردی را جا انداخته باشم خوشحال می شوم در بخش دیدگاه ها مرا مطلع کنید.

    امروزه وقتی صحبت از برنامه نویسی می شود، در \(99\%\) موارد، منظور برنامه نویسی شیءگرا می باشد، چرا که برنامه های امروزی بسیار بزرگ شده اند و برنامه نویسی رویه ای سابق جواب گوی این حجم از کار نمی باشد. در همین راستا دورۀ آموزش شی‌ گرایی در سی شارپ که در فرادرس منتشر شده است را به عنوان یک دورۀ آموزشی خوب به شما معرفی می کنیم.


    آموزش برنامه نویسی سی شارپ از مبتدی تا پیشرفته
  3. تسلط بر مواردی که در بخش \(2\) اشاره کردیم، پایه های برنامه نویسی شما را تشکیل می دهند. سعی کنید روی آنها حسابی وقت بگذارید و از کنار هیچ کدام سر سری عبور نکنید. بسیاری از برنامه نویسان را دیده ام که به دلیل ضعف در آموزش پذیری، موارد مهمی را از قلم انداخته اند و همواره مجبور بوده اند برای کارهایی که به سادگی قابل انجامند، صرفاً بدلیل خوب آموزش ندیدن راه طولانی تری را طی کنند. و اما بعد از اینکه بر موارد فوق تسلط کافی پیدا کردید، وقتش رسیده که کمی برای یادگیری کتابخانۀ کد دات نت وقت بگذارید. این کتابخانۀ کد بسیار عظیم است و طبیعتاً هیچ ضرورتی هم ندارد که صفر تا صد آن را بیاموزید. اما چیزهایی که در این کتابخانه مهم هستند و شما باید آنها را حتماً بیاموزید در ادامه برایتان لیست کرده ام:
    • نحوۀ فراخوانی فضاهای نامی و کلاس های دات نت درون برنامه
    • نحوۀ استفاده از کلاس های دات نت و تعریف اشیاء مورد نیاز
    • درک چگونگی کار کردن کلی با دات نت، درک ساختارهای کلی شیء گرایی به کار رفته در آن
    • آشنایی با کلاس های اصلی و پر کاربرد مثل کلاس های مرتبط با \(\text{ADO.NET}\)
    • در ادامه بسته به پلتفرم برنامه نویسی تان یا بسته به موضوعی که در آن برنامه نویسی می کنید ممکن است با یک سری از فضاهای نامی این کتابخانه بیشتر وقت بگذرانید

  4. درک مفاهیم مرتبط با پایگاه داده و مخصوصاً نحوۀ کار با پایگاه دادۀ اس کیو ال سرور که در برنامه های نوشته شده با سی شارپ بیشتر رواج دارد. توانایی انجام عملیات مرتبط با پایگاه داده شامل ثبت اطلاعات، ویرایش اطلاعات، حذف اطلاعات در پایگاه داده در نهایت و بازیابی اطلاعات از پایگاه داده. این مورد آخر یعنی بازیابی اطلاعات خودش دنیای بزرگی دارد و ضرورت دارد که با انواع روش های مختلف بازیابی اطلاعات همچون استفاده از دستورات LINQ یا استفاده مستقیم از دستورات SQL Server آشنایی کافی داشته باشید. بدون شک یکی از نقاط ضعف و یا نقاط قوت فاحش برنامه نویسان، تفاوت سطح توانایی آنها در بازیابی اطلاعات از پایگاه داده می باشد.

  5. بسته به پلتفرمی که برای آن برنامه نویسی می کنید، یک سری آموزش های دیگر را هم باید ببینید. به عنوان مثال اگر برنامه نویس ویندوز هستید، توانایی بر روی مواردی که پیشتر بر شمردیم، نسبتاً کار را راه می اندازد. اما اگر یک برنامه نویس وب هستید، ضرورت پیدا می کند که بر روی پروتکل های مرتبط در وب و زبان های نشانه گذاری مرتبط همچون HTML نیز تسلط داشته باشید.

این \(5\) گامی که برشمردیم مسیری است که شما را از سطح مبتدی تا پیشرفته هدایت می کند.

و در نهایت اینکه اگر تمایل دارید آموزش های بیشتری در حوزه برنامه نویسی ر ا دنبال کنید، پیشنهاد ما به شما مشاهده آموزش های فرادرس است که در ادامه لینک برخی از آن ها آورده شده است.



نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.


دسته بندی مطالب خوش آموز