خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


کتاب آموزش ساخت فروشگاه اینترنتی با php - اصول ساخت فروشگاه با php و mysql

کتاب آموزش ساخت فروشگاه اینترنتی با php - اصول ساخت فروشگاه با php و mysql
موضوع مقالۀ امروز ما کتاب آموزش ساخت فروشگاه اینترنتی با php می باشد. زبان php یک زبان برنامه نویسی بسیار قدرتمند و تمام عیار است. همینکه وبسایتی مانند فیس بوک به کمک این زبان برنامه نویسی به وجود آمده است، جای هیچ حرف و حدیثی را در مورد قدرت این زبان برنامه نویسی، باقی نمی گذارد. یکی از ویژگی ها بسیار عالی دیگر زبان php اینست که با بانک اطلاعاتی قدرتمند mysql کاملاً سازگار است و توابع فراوانی برای کار کردن با این پایگاه داده دارد که جزء قابلیت های ذاتی و درونی این زبان می باشند و نیاز به نصب هیچ افزونۀ دیگری را نیز ندارند. فروشگاه اینترنتی که موضوع مقالۀ ما می باشد، در زبان علمی تر به نام تجارت الکترونکی (Electronic commerce) شناخته می شود که البته به اختصار به آن E-Commerce نیز می گویند. در پایان این مقاله کتابی با عنوان "تجارت الکترونیک با PHP و MySQL از مبتدی تا حرفه ای" را برای دانلود در اختیار شما گذاشته ام. ضمن اینکه در طول این مقاله نیز با رهنمودهایی برای رسیدن به این مهم آشنا می شوید. در ضمن در حد امکان منابع ارزشمند و مفید دیگری را نیز به شما معرفی خواهم کرد که بتواند در این مسیر یاری رسان شما باشد.

در همین آغاز کار می خواهم یک نکتۀ مهم را به شما متذکر گردم و آن اینکه، طراحی یک سایت فروشگاه اینترنتی و اساساً هر نوع وبسایت دیگر، صرفاً نیاز به PHP و MySQL ندارد و موارد مهم دیگری هم مورد نیاز می باشند. به عنوان مثال میزان تسلط شما بر HTML و CSS و همینطور JavaScript بسیار تعیین کننده می باشد. در همین راستا اگر مشتاق یادگیری بیشتری باشید، می توانید به کمک مجموعه آموزش طراحی سایت در فرادرس بیشتر بیاموزید.


مفروض من در این مقاله اینست که مخاطب محترم این مقاله آشنایی نسبی با زبان برنامه نویسی PHP و البته پایگاه دادۀ MySQL داشته باشد. همچنین پر واضح است که آشنایی با HTML و CSS و همینطور JavaScript نیز جزء ضرورت های کار می باشد. البته اگر شما یک برنامه نویس فول استک نباشید و فقط قصد طراحی سمت سرور را داشته باشید و با طراحی های فرانت اند (سمت کاربر) زیاد سر و کار نداشته باشید، همان PHP و MySQL کفایت خواهد کرد.

کتاب آموزش ساخت فروشگاه اینترنتی با php - ساخت فروشگاه با php و mysql

فراهم آوردن بسترهای لازم برای طراحی فروشگاه اینترنتی


یکی از نکاتی که نباید فراموش کرد اینست که همواره طراحی مقدم بر برنامه نویسی می باشد. قدم اول در هر پروژۀ برنامه نویسی اینست که قبلاً به نیازمندی های آن کار خوب فکر کرده باشید و تمام جوانب را سنجیده باشید. سپس شروع به طراحی پایگاه دادۀ مورد نیاز می کنید و در ادامه به کمک زبان های برنامه نویسی همچون PHP اقدام به طراحی برنامه، واسط کاربری آن و همچنین برنامه نویسی سایر قوانین کسب و کار مربوطه می کنید. در مقالۀ کتاب آموزش ساخت فروشگاه اینترنتی با php ما قصد داریم تا ابتدا نگاهی به مقدمات ضروری این چنینی بیندازیم. سپس یک مقایسه ای بین فروشگاه های اینترنتی و سایر وب سایت ها یا وب اپلیکیشن ها کنیم و شباهت ها و تفاوت های آن ها را نسبتاً بشناسیم. یکی از نکات مهمی که در اینجا باید مطرح کرد اینست که بسیار مهم است که با موضوع پایگاه داده آشنایی داشته باشید. در واقع بخش زیادی از طراحی فروشگاه اینترنتی شما در چارچوب این موضوع قرار دارد. در همین راستا آموزش پایگاه داده ها در فرادرس می تواند برای شما بسیار سودمند باشد.


در نگاه کلی انتظاری که از یک فروشگاه اینترنتی می رود را می توان در موارد مهم زیر خلاصه کرد:

  • امکان ثبت نام کاربران و مدیریت ورود و خروج کاربران
  • ایجاد یک پنل کاربری برای افراد تا به واسطۀ آن بتوانند سفارشاتشان را مدیریت کنند
  • ایجاد یک پنل کاربری برای مدیران و گردانندگان فروشگاه اینترنتی که بتوانند کالاها و دسته بندی ها و ... را معرفی و سازماندهی کنند
  • ایجاد ویترینی از محصولات برای بازدید کنندگان و مشتری ها تا بتوانند به راحتی اقدام به جستجو و خرید کالاها کنند
  • طراحی و پیاده سازی ماژول سبد کالا که یکی از بخش های مهم فروشگاه اینترنتی می باشد
  • امکان اتصال به پایانه های بانکی برای انجام عملیات فروش آنلاین
  • مدیریت انبارداری در فروشگاه اینترنتی
  • مدیریت مالی (دست کم در حد تسویۀ مبلغ سفارش های مشتریان)

فراموش نکنید که ما در اینجا به حداقل های ممکن پرداختیم و بسیاری از موارد دیگر را فاکتور گرفته ایم. به عنوان مثال در ارتباط با اعمال انواع تخفیف های ویژه یا کدهای تخفیف یا سایر طرح های تخفیف می توان جزییات بسیاری را موشکافانه مطرح و بررسی کرد. یا مبحث باشگاه مشتریان می تواند خودش موضوع یک پروژۀ عظیم جداگانه باشد. همچنین ماژول های جانبی متعدد دیگری را نیز می توان به فروشگاه اینترنتی اضافه کرد، به عنوان مثال فراهم آوردن امکان چت با مشتریان احتمالی، فراهم آوردن تسهیلاتی برای مطلع ساختن مشتری از اینکه سفارش او در چه مرحله ای می باشد و ... از این نوع ماژول ها هستند. همچنین موضوعاتی چون انبارداری، یا مالی یا فرآیندهای لجستیکی کار، هر کدامشان می توانند سرفصل یک پروژۀ بزرگ و وسیع باشند. در اینجا فرض ما بر این بوده است که نیازهای مالی و انبارداری یا لجستیک فروشگاه اینترنتی شما در حداقل های ضروری ممکن باشند. در واقع با دیدی علمی و فیزیک محور به مسئله نگاه کرده ایم و سعی کرده ایم تا با مدلسازی پدیده ها به الگوهای اساسی و کلی برسیم. طبیعی است که سر هر کدام از این رشته ها را که بکشید، به کلاف پیچیده و هفت تویی خواهید رسید.

کتاب آموزش ساخت فروشگاه اینترنتی با php - ساخت فروشگاه با php و mysql

بعد از اینکه حجم انتظاراتتان از فروشگاه اینترنتی مورد نظرتان را مشخص ساختید. مطابق آن حجم انتظارات اقدام به طراحی پایگاه داده می کنید. طبیعتاً در این مرحله از MySQL که مناسب ترین نرم افزار بانک اطلاعاتی برای کار در کنار PHP می باشد، استفاده خواهید کرد. البته فراموش نکنید که خود موضوع طراحی پایگاه داده و اطلاع از چند و چون پایگاه های دادۀ رابطه ای و قوانین مرتبط با آن ها، می تواند یک تخصص جداگانه و ارزشمند باشد. اگر در این زمینه مشتاق یادگیری بیشتر هستید، توصیه می کنم آموزش پایگاه داده MySQL که در فرادرس منتشر شده است را از دست ندهید.


برنامه نویسی فروشگاه اینترنتی با PHP


تا این جای مقالۀ کتاب آموزش ساخت فروشگاه اینترنتی با php به ایجاد بسترهای لازم و ضروری برای انجام کار پرداختیم. یکی از این بسترها شناخت نیازمندی های ضروری پروژه بود که البته به حداقل های ممکن رضایت دادیم و از شاخ و برگ دادن زیاد پرهیز نمودیم. بعد از این که چارچوب کاری ما مشخص شد و ساختار پایگاه دادۀ ما نیز ایجاد گردید و ارتباطات لازم بین جداول مشخص شدند. و بعد از اینکه کلیدهای اصلی و کلیدهای خارجی و فیلدها یا مجموعه فیلدهای یونیک ما در پایگاه داده معرفی شدند. طبیعتاً نوبت به برنامه نویسی فروشگاه اینترنتی می رسد. در اینجا توجه داشته باشید که در خیلی از موارد، تفاوتی نمی کند که شما مشغول برنامه نویسی یک فروشگاه اینترنتی هستید یا اینکه مشغول برنامه نویسی اپلیکیشن تحت وب دیگری می باشید. بلکه آنچه در این مرحله از کار بیشتر حائز اهمیت است این می باشد که قوانین کسب و کار را به درستی در برنامه پیاده کنید، کدنویسی های مرتبط با ذخیره سازی و بازیابی داده ها در پایگاه داده را به درستی انجام دهید. رابط های کاربری را (البته در صورتی که مسئولیت آن هم با شما باشد) به خوبی و با رعایت اصول طراحی واسط های کاربری توسعه دهید.

کتاب آموزش ساخت فروشگاه اینترنتی با php - ساخت فروشگاه با php و mysql

یکی از نکات مهمی که در مرحلۀ برنامه نویسی باید مد نظر داشته باشید، انتخاب معماری مناسب برای کد نویسی می باشد. ممکن است شما مایل باشید از یک معماری سه لایۀ معمولی استفاده کنید که بسیار مطلوب هم هست. شاید هم ترجیح می دهید از مدل های MVC برای طراحی استفاده کنید. یا شاید هم اهل فریم ورک ها هستید و چیزی مانند لاراول گزینۀ اول شما می باشد. شاید هم از آن دست از برنامه نویس هایی باشید که ترجیح می دهد در هیچکدام از استانداردها یا قالب های برنامه نویسی ورود نکند و با استانداردهای خودش کار را پیش می برد. به هر حال از هر کدام از این موارد که باشید در کلیت کار تفاوتی نخواهد کرد. شما مجبور خواهید بود تعدادی کلاس یا مقداری کد برای انجام عملیات مرتبط با پایگاه داده ایجاد کنید. توصیۀ اکید من اینست که حتماً و حتماً از شیوۀ برنامه نویسی شیء گرا استفاده کنید. با معماری مورد استفادۀ شما کاری ندارم و انتخابش را به سلیقه و تجربۀ خودتان واگذار می کنم، اما شیء گرایی خط قرمز من است. توصیه می کنم خط قرمز شما هم باشد. اساساً اهمیت این موضوع بیشتر زمانی آشکار می شود که پروژه ها بزرگ و وسیع می شوند و افراد مختلفی مجبور می شوند روی پروژۀ مشترکی کار کنند. در آن صورت هر چقدر کپسوله سازی بیشتری صورت پذیرفته باشد، ارتباط بین اعضای تیم و استفاده از کلاس ها نیز ساده تر خواهد بود. در ارتباط با برنامه نویسی شیء گرا و همچنین معماری MVC ، آموزش زیر می تواند برای شما بسیار سودمند باشد.


نکات مهم در برنامه نویسی فروشگاه اینترنتی با PHP


در بخش های پیشین مقالۀ کتاب آموزش ساخت فروشگاه اینترنتی با php به طراحی پایگاه داده و معماری مورد استفاده در برنامه نویسی اشاره کردیم. در این قسمت می خواهیم کمی ریزتر به برخی موضوعات مهم اشاره کنیم. برخی از قسمت های تشکیل دهندۀ فروشگاه اینترنتی مانند بخش مدیریت کاربران، یا ایجاد جستجوها و فیلتر بندی های مختلف، صرفاً مخصوص فروشگاه اینترنتی نیستند و در پروژه های فراوان دیگری نیز عیناً تکرار می شوند. در این قسمت تمرکز ما بیشتر بر روی مواری خواهد بود که خاص فروشگاه اینترنتی می باشند. یکی از این موارد بدون شک سبد کالا می باشد. البته بخش زیادی از یک سبد کالای اصولی و درست طراحی شده در جاوا اسکریپت خواهد بود و نه PHP، دلیلش هم اینست که معمولاً انتخاب های نهایی نشدۀ کاربر را در آبجکت های سمت کلاینت همچون کوکی ها ذخیره می کنند تا هم سرباری بر روی سرور ایجاد نکند و هم اینکه کاربر ممکن است بارها نظرش را تغییر دهد و خرید را نهایی نکند. اما بعد از اینکه خرید کاربر نهایی شد و وارد مراحل ثبت سفارش شد، اینجا دیگر PHP است که کنترل امور را در دست می گیرد. توابعی که لاگین بودن کاربر را چک می کنند، در این مرحله وارد کار می شوند. سپس سفارش کاربر در سبد کالا که تا قبل از این مرحله صرفاً یک آبجکت سمت کلاینت بود، به کمک PHP وارد پایگاه دادۀ MySQL خواهد شد.

کتاب آموزش ساخت فروشگاه اینترنتی با php - ساخت فروشگاه با php و mysql

یکی از مراحل مهم دیگر در طراحی فروشگاه اینترنتی مبحث پرداخت اینترنتی می باشد. البته این قسمت معمولاً توسط api ها و یا سایر واسط های برنامه نویسی انجام می شود و هیچ کتاب برنامه نویسی نمی تواند کد صد در صدی را به شما آموزش دهد. چرا که بسته به اینکه بانک مربوطه یا کارگزار مربوطه که شما به واسطۀ آن با درگاه پرداخت اینترنتی در ارتباط هستید، واسط برنامه نویسی اش را چگونه پیاده سازی کرده باشد، شما باید به شیوۀ متفاوتی و متناسب با الزامات آن ها کد بزنید. البته هیچ جای ترس و واهمه ای ندارد. چرا که آن کارگزار یا آن بانک موظف است مستندات لازم برای ارتباط برقرار کردن با درگاه را در اختیار شما بگذارد. به نوعی آن دیو سپیدی که از آن می ترسیدید، در واقع ساده ترین بخش کار شما خواهد بود. در ارتباط با بخش مدیریت کاربری و لاگین، آموزش پروژه محور زیر بسیار می تواند به شما کمک کند.


دانلود کتاب آموزش ساخت فروشگاه اینترنتی با php


همانطور که در ابتدای این مقاله به شما قول داده بودیم، در این قسمت کتاب ارزشمند "تجارت الکترونیک با PHP و MySQL از مبتدی تا حرفه ای" را جهت دانلود در اختیار شما قرار می دهیم.


در انتهای این مقاله مایلم منابع آموزشی با ارزش زیر از فرادرس را با شما به اشتراک بگذارم:



نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.


دسته بندی مطالب خوش آموز