خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


دانلود کتاب آموزش php و mysql فارسی - آموزش مقدماتی ارتباط php و mysql

دانلود کتاب آموزش php و mysql فارسی - آموزش مقدماتی ارتباط php و mysql
امروز می خواهیم شما را مبحث مرتبط ساختن php با پایگاه داده mysql آشنا سازیم. همچنین در انتهای این مقاله و در بخش دانلود کتاب آموزش php و mysql فارسی می توانید چند کتاب ارزشمند را دانلود کنید. علاوه بر آن در طول این مقاله، منابع آموزشی ارزشمندی را به شما معرفی خواهیم کرد تا به کمک آن ها بتوانید دانشتان در حوزۀ php و برنامه نویسی را ارتقاء بخشید. همانطور که به احتمال زیاد خودتان هم می دانید، mysql یک نرم افزار پایگاه داده (Database) است و مشخصۀ آن نیز اینست که یک پایگاه دادۀ رابطه ای (RDBMS) می باشد. از این رو قدم اول در درک برنامه نویسی php و mysql اینست که درک درستی از پایگاه های دادۀ رابطه ای داشته باشید. در پایگاه های دادۀ رابطه ای اطلاعات در جداول مختلف به نحوی نگه داری می شوند که هیچ دادۀ اضافه ای ذخیره نگردد، در اصطلاح طراحان پایگاه داده به این موضوع تحت نام افزونگی داده ها (Data redundancy) اشاره می شود. البته در پروژه های بزرگ الزامی ندارد که طراح پایگاه داده خودتان باشید، چون قطعاً برای این کار یک تیم وجود دارد، اما در پروژه های کوچک و یا پروژه های فریلنسری که قرار است صفر تا صد کار را خودتان انجام بدهید، مسلماً به این دانش نیاز پیدا خواهید کرد. هر چقدر هم که از آن فرار کنید، دیر یا زود در گوشۀ رینگی شما را گیر خواهد انداخت. پس توصیه می کنم یک بار برای همیشه برای این موضوع وقت بگذارید و یک عمر از دانش بدست آمده لذت ببرید. در همین راستا آموزش پایگاه داده ها که در فرادرس منتشر شده است را به شما پیشنهاد می کنم.


نکاتی مهم در ارتباط با پایگاه دادۀ mysql


مسلماً برای اینکه بتوانید php را به mysql متصل کنید، از قبل باید دیتابیسی را ایجاد کرده باشید. در این قسمت از مقالۀ دانلود کتاب آموزش php و mysql فارسی می خواهم شما را با mysql بیشتر آشنا سازم. بسته به اینکه مشغول کار در چه محیطی هستید، روش های مختلفی برای مدیریت پایگاه دادۀ mysql وجود دارد. یکی از این روش ها اینست که به کمک محیط خط و فرمان با mysql ارتباط برقرار کنید و مستقیماً دستوراتتان را با تایپ کردن به mysql ابلاغ کنید. روش دیگر اینست که از نرم افزار MySQL Workbench که کارش مدل سازی و مدیریت پایگاه دادۀ mysql می باشد، استفاده کنید. اگر هم در یک محیط توسعۀ وب هستید که معمولاً در این حالت سرور شما لینوکس است و عمدتاً هم از نوع CentOS و بدون رابط کاربری هستند، استفاده از نرم افزار phpMyAdmin یک گزینۀ رایج و خوب است که تمامی امکانات لازم برای ایجاد و مدیریت پایگاه های دادۀ رابطه ای را در اختیار شما قرار می دهد. این گزینۀ phpMyAdmin را جدی بگیرید و حتماً در برنامه های آموزشی تان برای آن وقت بگذارید. چرا که گریزی از آن ندارید و دیر یا زود با آن مواجه خواهید شد. چون هر چقدر هم که پایگاه دادۀ mysql شما مستحکم و قدرتمند طراحی شده باشد، در ادامه بدون شک نیاز به تغییرات در آن پیدا خواهید کرد و معمولاً هم در محیط های عملیاتی، از phpMyAdmin برای این منظور استفاده می شود.

دانلود کتاب آموزش php و mysql فارسی
نمایی از محیط کاربری نرم افزار phpMyAdmin برای مدیریت mysql

در حالت کلی کارهایی که در mysql انجام می دهید، شامل این موارد می شوند. ابتدا باید به کمک نرم افزارهای بصری یا تایپ مستقیم اسکریپت های SQL ، دیتابیس و جداول آن را ایجاد کنید. ارتباطات بین جداول را مشخص سازید، کلیدهای اصلی، کلید های خارجی، فیلدهای یونیک (یکتا) و سایر قوانین پایگاه داده را ایجاد نمایید. اگر لازم باشد، از سایر اشیاء پایگاه داده همچون view ها بهره بگیرید. عمدتاً کارهای اصلی شما با mysql این موارد هستند. در اینجا می خواهم یک نکتۀ حرفه ای که حاصل بیش از 20 سال تجربۀ شخصی خودم می باشد را به شما یادآور شوم. هر چند برای ایجاد اشیاء پایگاه داده امکان استفاده از ابزارهای گرافیکی را دارید، اما همیشه ترجیح شما بر این باشد که این کار را به کمک اسکریپت ها انجام دهید. به عنوان مثال اگر جدول را ایجاد می کنید، حتماً ابتدا اسکریپت آن را بسازید و سپس به کمک آن اسکریپت جدول مربوطه را ایجاد کنید. همچنین اگر در جدولی فیلدی را اضافه می کنید یا ...، همیشه طبق همین قاعده که تأکید کردم، پیش بروید.

اگر مشتاق هستید که در ارتباط با mysql بیشتر بدانید، آموزش پایگاه داده MySQL مای اس کیو ال را که در فرادرس منتشر شده است به شما توصیه می کنم.


شاید برایتان سوال پیش آید، چرا باید کار ساده تر را رها کنم و به کار سخت تر بچسبم. هر چند دیر یا زود خودتان هم به این نتیجه خواهید رسید، اما پیشاپیش می خواهم به شما بگویم که معمولاً با یک پایگاه دادۀ خاص در محل های مختلف سر و کار خواهید داشت. به عنوان مثال اگر کار شما ساخت یک نرم افزار برای یک درمانگاه باشد، و پایگاه دادۀ آن mysql باشد و مشخصاً اسم دیتابیس شما نیز مثلاً Clinic_DB باشد، به احتمال زیاد این برنامه را به مطب های مختلفی خواهید فروخت و آن وقت اگر تغییراتی را در پایگاه داده اعمال کردید، مجبور خواهید شد تا آن تغییرات را به تعداد مشتریانتان بر روی دیتابیس های Clinic_DB مختلف تکرار کنید. اینجاست که آن کار به ظاهر ساده، یعنی استفاده از محیط های ویژوال برای ایجاد اشیاء پایگاه داده، تبدیل به یک کار جهنمی می شود و همچون بختک در خواب و بیداری فکرش هم شما را آزار خواهد داد. اما اگر اسکریپت اشیاء پایگاه داده را داشته باشید، به سادگی آب خوردن می توانید اسکریپت ها را اجرا کنید و تمام. تفاوت بین این دو روش در اینست که روش اول در آغاز کار شما را ساده تر می کند و در ادامه برای شما تبدیل به کابوسی وحشتناک می شود، اما روش دوم در آغاز سخت تر است اما در ادامه مزد تحمل این دشواری را به نحو احسن دریافت خواهید کرد.

دانلود کتاب آموزش php و mysql فارسی

ارتباط php و mysql


تا این جای مقالۀ دانلود کتاب آموزش php و mysql فارسی، فرض ما بر این بود که قرار است پروژه ای را صفر تا صد به تنهایی بسازید و از این رو راهنمایی هایی در ارتباط با mysql و پایگاه داده ارائه دادیم که در آن زمینه شما را یاری رساند. منابع آموزشی معرفی شده نیز، همین سمت و سو را داشتند. در ادامه فرض ما بر این خواهد بود که یک پایگاه دادۀ آماده ای وجود دارد که توسط یک تیم یا فرد جداگانه طراحی شده است و شما قرار است به آن متصل شوید. در این صورت یک سری اقدامات را باید انجام دهید تا بتوانید اولاً به آن پایگاه داده متصل شوید و دوماً بتوانید عملیاتی را در آن پایگاه داده انجام دهید که به کمک آن داده های جدیدی را بیفزایید، داده های قبلی را ویرایش، بازیابی یا حذف کنید، یا احیاناً سایر امور مرتبط با پایگاه داده را صورت دهید.

بدون شک یکی از بهترین روش های یادگیری اینست که کار را به صورت عملی و در یک پروژۀ واقعی بیاموزید و پیش ببرید. در همین راستا آموزش پروژه محور PHP و MySQL - پیاده سازی انواع لاگین و ثبت نام را به شما پیشنهاد می کنیم.


ایجاد کانکشن به پایگاه دادۀ mysql در php


اولین قدم اینست که کانکشنی (اتصال) را به پایگاه دادۀ mysql ایجاد کنید. قطعه کد زیر به شما کمک می کند، این کار را انجام دهید.

$db_hostname = "localhost";
$db_user = "user_name";
$db_password = "user_pass";
$db_name = "database_name";
$con = mysqli_connect($db_hostname, $db_user, $db_password, $db_name);

همانطور که مشاهده کردید، برای اتصال به mysql از تابع mysqli_connect در php استفاده می شود. این تابع پارامترهای شامل نام هاست، نام دیتابیس، نام کاربر دیتابیس و پسورد کاربر دیتابیس را از شما دریافت می کند و سپس با گرامر فوق می توانید متغیری از جنس کانکشن را ایجاد کنید که در اینجا ما نام آن را \(\text{\$con}\) گذاشته ایم. معمولاً بهتر آنست که بعد از هر بار ایجاد کانکشن به mysql با تابع mysqli_connect_errno بررسی کنید که آیا اتصال بدون مشکل بوده است یا خیر. و سپس در صورتی که خطایی در اتصال وجود داشته باشد، آن خطا را به اطلاع کاربر برسانید و در صورتی هم که خطایی در میان نباشد، کدهای مرتبط با پایگاه داده را اجرا کنید. قطعه کد زیر چگونگی استفاده از این تابع را به شما نشان می دهد.

    if(mysqli_connect_errno()){
echo($mysql_connect_error);
}else{
//کد های شما اینجا قرار می گیرند
}
mysqli_close($con);

اگر دقت کنید در انتهای این کدها تابع mysqli_close را فراخوانی کرده ایم و متغیر کانکشن را به عنوان پارامتر به این تابع ارسال نموده ایم. این موضوع هم بسیار مهم است. هر کانکشن باز، سرباری به سرور شما می افزاید و منابع آن را مصرف می کند، بنابراین به محض اینکه کارتان در هر جلسۀ کاری با پایگاه داده خاتمه یافت، حتماً به کمک تابع mysqli_close، ارتباط را ببندید تا منابع سخت افزاری و نرم افزاری مورد استفاده توسط آن کانکشن آزاد شوند. برای آشنایی بیشتر با دستورات SQL پیشنهاد می کنم آموزش زیر را از دست ندهید.


دستورات mysql برای کار با داده ها


بخشی از دستوراتی که در داخل php می نویسید تا عملیات مرتبط با افزودن، ویرایش، حذف و بازیابی داده ها را انجام دهید، در واقع اسکریپت های SQL هستند که مرتبط به mysql می باشند. به عنوان مثال دستور زیر رکوردی را به جدولی خاص در mysql اضافه می کند.

if ($conn->connect_error) {
die("Connection failed: " . $conn->connect_error);
}
$sql = "INSERT INTO MyGuests (firstname, lastname, email)
VALUES ('John', 'Doe', 'john@example.com')";
if ($conn->query($sql) === TRUE) {
echo "New record created successfully";
} else {
echo "Error: " . $sql . "
" . $conn->error;
}
$conn->close();

مقادیری که در داخل متغیر \(\text{\$sql}\) قرار گرفته اند، اسکریپت مربوط به افزودن داده ها در mysql هستند که به زبان SQL نوشته شده اند. دستوری که در اینجا می بینید دستور INSERT INTO می باشد و کارش افزودن یک رکورد به جداول پایگاه داده می باشد. MyGuests نام جدول مربوطه، و firstname و lastname و email اسامی فیلدهای موجود در این جدول می باشد. مقادیر موجود در قسمت VALUES نیز مقادیری هستند که به این فیلدها پاس می شوند. اگر جدولی که در حال افزودن این رکورد به آن هستیم، دارای فیلدهای دیگری هم باشد، مقادیر آن فیلدها به صورت اتوماتیک با NULL پر می شوند. NULL در mysql به معنای هیچی می باشد که البته دارای جزییاتی هم هست که در اینجا به آن ورود نمی کنیم.

دستور مهم دیگر، دستور UPDATE برای ویرایش اطلاعات است. شکل کلی دستور UPDATE را در زیر می بینید.

UPDATE MyGuests SET lastname='Doe' WHERE id=2

دستور UPDATE بالا مقدار فیلد lastname را به Doe تغییر می دهد. این تغییر در رکوردهایی رخ می دهد که مقدار فیلد id آن ها برابر با 2 باشد. در اینجا یک تفاوت عمده نسبت به دستور INSERT وجود دارد و آن اینکه، با کلمۀ کلیدی WHERE ، عملیات بر روی رکوردهای خاصی محدود شده است که دارای شرایط خاصی باشند. این نکته در دستورهای UPDATE و همینطور دستور DELETE که برای حذف رکوردها از جداول می باشد، بسیار حائز اهمیت است. اگر ما این شرط را در UPDATE نگنجانیم، تمامی رکوردهای موجود در آن جدول بروز رسانی می شوند و مقدار فیلد lastname همۀ آنها به Doe تبدیل خواهد شد که تغییر وحشتناکی می باشد. از این رو هیچگاه سعی نکنید که بر روی داده های واقعی یک سازمان، تمرین آموزش دستورات SQL را انجام دهید. همیشه در محیط های آزمایشگاهی و با داده های تستی این کار را صورت دهید.

یک دستور مهم دیگر، دستور SELECT می باشد که برای بازیابی داده ها کاربرد دارد. دستور SELECT آز آن دستوراتی است که جزییات فراوان زیادی برای یادگیری دارد. لذا توصیه می کنم به کمک منابع آموزشی معرفی شده در این مقاله، بر روی آن حسابی وقت بگذارید.

دانلود کتاب آموزش php و mysql فارسی


همانطور که در آغاز این مقاله قول داده بودیم، در اینجا می توانید کتاب آموزش php و mysql فارسی را دانلود نمایید. همچنین یک کتاب دیگر برای یادگیری php از مبتدی تا پیشرفته را نیز برای شما تدارک دیده ایم.


در پایان این مقاله، مایلم منابع آموزشی زیر را که فرادرس انتشار یافته اند با شما به اشتراک بگذارم:



نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.


دسته بندی مطالب خوش آموز