خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


علم روانشناسی

علم روانشناسی
در واقع روانشناسی به انگلیسی (Psychology) یا به فرانسوی (Psychologie) دانشی از شاخه های علوم انسانی است که با استفاده از روش های علمی سعی می کند انسان را بشناسد و به او کمک کند. علم روانشناسی مطالعه ذهن و رفتار است که شامل تأثیرات زیست شناختی، فشارهای اجتماعی و عوامل محیطی است که بر چگونگی تفکر، عملکرد و حس افراد تاثیر می گذارد. با استفاده از علم روانشناسی، روانپزشکان متخصص اعصاب و روان و روانشناسان به معالجه اختلالات روانی و شناخت روان انسان ها مشغول اند.

سیستم یکپارچۀ سازمانی راهکار
روانشناسی با بیش از 150 سال عمر نسبت به دیگر شاخه ها ، علمی نوین است . هرچند ریشه های آن را تا سال های سال قبل از میلاد و یونان باستان 400 یا 500 سال قبل از میلاد می توان جستجو کرد . در واقع روانشناسی ریشه در فلسفه داشته و مبانی نظری خود را تا حدی از فلسفه گرفته است .


علم روانشناسی، علمی گسترده است. علیرغم تاریخچه نسبتا کوتاهش، شامل موضوعات و زیرشاخه های بسیار متنوعی می باشد و حیطه های کاری کسانی که وارد آن می شوند

روانشناسی

علم مطالعه ذهن و رفتار است و چهار هدف عمده را دنبال می کند :
  1. توصیف رفتار : توصیف یا شناخت رفتار اولین هدف روانشناسی است .
  2. تبیین رفتار : هنگامی که محققان رفتار ها را توصیف کردند ، قدم بعدی درک چگونگی و چرایی بروز رفتار است .
  3. پیش بینی رفتار : هدف روانشناسی این است که بتواند رفتا رهای آینده انسان ها را در موقعیت های مختلف پیش بینی کند .
  4. تغییر رفتار : هنگامی که علم روانشناسی بتواند یک رفتار را بشناسد و دلایل بروز آن را بداند به طوری که بتواند بروز آن را با توجه به موقعیت پیش بینی کند ، می تواند رفتار را تغییر دهد یا کنترل کند .

رویکرد های روانشناسی

دانشمندان روانشناسی برای بررسی و شناخت انسان از نقطه نظرات مختلفی بهره می برند. در واقع هر کدام از آن ها با توجه به پایه های فلسفی مختلف، پیرو مکاتب و رویکردهای مختلفی در روانشناسی هستند. هر رویکرد نقطه نظر مشخصی نسبت به برخی مسائل دارد، آن ها را توضیح می دهد و در برخورد با اختلالات روانی شکل درمانی خاصی را پیشنهاد می دهد.
رویکرد های غالب روانشناسی شامل موارد زیر می باشد:

1. روانکاوی

روانکاوی یکی از اولین رویکردهای معروف روانشناسی است که پایه گذار آن فروید بود. روانکاوان در ابتدا از طریق فرایند های خاصی به گذشته افراد می پرداخت و اعتقاد دارند با بررسی عمیق گذشته و بررسی ناهوشیار افراد می توانند مشکلات فرد را حل کنند. این رویکرد در طول زمان دچار تحولات زیادی شده و رویکرد های نوینی از دل آن درآمده است.

2. رفتار گرایی

یکی از اولین رویکرد های شناخته شده است که تمرکز خود را بر رفتار قابل مشاهده فرد می گذارد. برای یک رفتارگرا مهم نیست که چه در ذهن می گذرد، صرفا آن چیزی که دیده می شود اندازه گیری و بررسی می شود. نهایتا برای تغییرش برنامه ریزی می کند. با رفتار درمانی قوانین رفتاری خاص را کشف کرده و برای تغییرش از روش های خاص استفاده می کنند

3. رویکرد شناختی

در رویکر های شناختی رفتاری، مسائل روانی از طریق نحوه شناخت افراد بررسی می شود. تمرکز درمــان شناختی رفتاری روی جریان فکر افراد بوده و نحوه تفکر ناسازگار آن ها بررسی و در درمان تغییر داده می شود.

4. رویکرد زیست شناختی

رویکرد زیست شناختی همان طور که از نام آن بر می آید، به بررسی فرایند های زیستی که منجر به تغییرات رفتاری و روانی می شود، می پردازد. در واقع بررسی مغز در این رویکرد در اولویت است.

زیر شاخه های علم روانشناسی


روانشناسی یک رشته علمی گسترده و متنوع است که شامل مطالعه اندیشه، رفتار، پیشرفت، شخصیت، احساسات، انگیزه و موارد دیگر می شود. در نتیجه، برخی از زیرشاخه های فرعی و شاخه های تخصصی پدیدار شده است.

1. روانشناسی غیر طبیعی

در این رشته به بررسی رفتارهای اشتباه و آسیب زا در انسان می پردازد. شاخه روانشناسی غیر طبیعی بر اخــتلالات روانی و آسیب های رفتاری و چگونگی درمان آن ها می پردازد و ارتباط مستقیم و زیادی با زیر شاخه های بالینی و روان درمانی دارد.

2. روانشناسی زیستی

دانش اعصاب رفتاری یا عصب‌شناسی رفتار یا روانشناسی فیزیولوژیک یا روانشناسی زیستی، به انگلیسی (Behavioral neuroscience) ارتباطی را که میان رفتار و افکار انسان و یا حیوان با فرایند های زیست شناختی وجود دارد بررسی می کند . در واقع به این می پردازد که چه فعل و انفعالاتی در مغز باعث بروز رفتار های خاص می شوند. پیدایش روانشناسی و علوم اعصاب رفتاری به عنوان علوم مشروع را می‌توان از زمان پیدایش فیزیولوژی از آناتومی، بخصوص نوروآناتومی به حساب آورد.

3. روانشناسی بالینی

روان‌شناسی بالینی به انگلیسی Clinical Psychology) ( ارتباط گسترده ای با روانشناسی غیر طبیعی دارد و تمرکز آن بر این است که اختلالات و مشکلات روانی را شناسایی کرده و به درمان آن ها بپردازد.
نقش‌های شش‌گانه روانشناسی بالینی، ارزیابی و تشخیص، مداخله و درمان، مشاوره، آموزش و نظارت بر کار روان‌درمانگرها، پژوهش و مدیریت است. غالب کارهای روانشناس بالینی، در راستای درمان و تشخیص، آموزش و پژوهش است .

4. روانشناسی شناختی

روانشناسی شناختی به انگلیسی(cognitive psychology) مرکز این زیر شاخه بر روی فرایند های فکری انسان است. یعنی به بررسی فرایند هایی همچون حافظه، تمرکز، تصمیم گیری، مــهارت حل مساله، ادراک و یادگیری زبان می پردازد.
در این دیدگاه بیش از آنکه بر امیال، نیازها، و انگیزش تأکید شود بر اینکه افراد چگونه اطلاعات را کسب و تفسیر می‌کند و آن‌ها را در حل مشکلات به کار می‌گیرند تأکید می‌شود.

5. روانشناسی رشد

فرایند رشد انسان را بررسی می کند. توانایی های که انسان در طول زندگی و رشد خود کسب می کند، هویت جنسی، اخلاق و عملکرد فرد در اجتماع مربوط به این زیر شاخه می شود.

6. روانشناسی جنایی

یکی از پرکاربردترین زیر شاخه ها روانشناسی جنایی است؛ به این صورت که با استفاده از تحقیقات و بررسی های روانشناسی جنایی به حل مشکلات جنایی و قضایی می پردازند و به این سیستم کمک می کند.
کار روان‌شناسان جنایی معمولاً یافتن روش‌هایی برای پیشگیری از جنایت دوباره مجرمین باسابقه یا جنایتکاران دارای اختلال روان است. از وظایف دیگر این گونه روان‌شناسان، تهیه کردن پرونده‌های روان‌شناختی برای بزهکاران باسابقه و پرسابقه و بررسی دلایل روانی- اجتماعی این جنایت‌ها است.

7. روانشناسی صنعتی و سازمانی

این رشته به انگلیسی( industrial and organizational psychology) و در اروپا تحت عنوان (work psychology)کمک می کند تا عملکرد و اثر بخشی افراد در سازمان ها و مراکز افزایش یابد. بهتر انتخاب شدن کارمندان در هر سازمان نیز مربوط به این رشته می باشد.


8. روانشناسی شخصیت

روانشناسی شخصیت به بررسی این مساله می پردازد که الگو های رفتاری و صــفات شخصیتی چگونه شکل می گیرند و باعث خاص و منحصر به فرد بودن هر انسان و شخصیت او می شوند.

9. روانشناسی اجتماعی

تاثیر محیط اجتماع و سایر انسان ها بر هر فرد، رفتارها در اعضای گروه، قابلیت افراد در سازگاری با اجتماع، بررسی اخــتلالات سازگاری، نگرش ها و قضاوت های جامعه و به طور کلی هر رفتار اجتماعی در این زیر شاخه مورد بررسی قرار می گیرد.
روانشناسی اجتماعی به مطالعه تمامی حرکات، افکار، رفتارها و کنش‌ها و واکنش‌های فرد در فضای جامعه می‌پردازد که فرد برای رفع نیازهای جنسی و غریزی خود بروز می‌دهد.

10. روانشناسی قیاسی

و در آخر این زیر شاخه نیز رفتار های حیوانات را بررسی می کند.

علم روانشناسی

تفاوت روانشناس و روانپزشک

برخی تصور می کنند روانشناس و روانپزشک یکی هستند یا از تفاوت های بین آن ها به خوبی آگاه نیستند. روانشناس عموما فردیست که از بدو ورود به دانشگاه شروع به تحصیل در رشته روان شناسی می کند و حیطه تخصصی دانش روانشناسی را فرا می گیرد. چنین فردی در مقاطع تحصیلات تکمیلی حیطه کاری خود را محدودتر کرده و به شکل متمرکزتر به قسمت خاصی از روانشناسی می پردازد. روانشناسان دوره‌های چهار ساله کارشناسی، دوساله کارشناسی ارشد و چهار ساله دکتری تخصصی را می‌گذرانند و به صورت تخصصی بر روی ارزیابی و درمان‌های غیردارویی متمرکز هستند.
اما روانپزشک فردی است که پس از 7 سال تحصیل در رشته پزشکی و بعد از گرفتن مدرک پزشکی خود، برای ادامه تحصیلات و گرفتن تخصص، روانپزشکی را انتخاب می کند و برای حدود 4 سال به تحصیل در حیطه اختلالات روانی و دارو درمــانی روانی می پردازد.
عموما روانپزشکان با دیدگاه زیست شناختی وارد مسائل روانی می شوند و کار اصلی آن ها درمان های دارویی برای اختلالات روانی است. سرو کار روانپزشکان بیشتر اختلالات شدید روانی است که نیاز به درمان های دارویی و خدمات بستری در مراکز روانپزشکی دارند.

اما در مقابل روانشناسان دارو تجویز نکرده و مسائل را از دیدگاه روانشناختی-اجتماعی-فرهنگی بررسی می کنند. روان درمانی در واقع تخصص اصلی روانشناسان است که در طی سال های تحصیل خود، مهارت های آن را به خوبی می آموزند. روان درمانی درمان از طریق صحبت کردن می باشد.

نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.


دسته بندی مطالب خوش آموز