خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


غده تیروئید

غده تیروئید
تيروئيد (سپردیس) غده ای است به شكل پروانه در جلوي گردن در پايين حنجره و بالای استخوانهای ترقوه و قدام نای است ، که حدود 5 سانتی متر طول، 3 سانتی متر پهنا و 33 گرم وزن دارد ، اندازه ی آن در مردان بزرگتر است. در زنان ، در دوران قائدگی و بارداری اندازه ی آن افزایش می یابد. این غده از دو لوب جانبی تشکیل شده است که به وسیله ی باریکه ای به نام 2 تنگه یا ایسموس به یکدیگر وصل شده اند. حجم خون رسانی بافت تیروئید به ازای هر گرم از بافت، بسیار زیاد )حدود 5 میلی لیتر به ازای هر گرم بافت تیروئید در دقیقه) و حدود 5 برابر خون رسانی کبد است. این موضوع نشان دهنده فعالیت متابولیکی زیاد غده تیروئید می باشد. تيروئيد سه نوع هورمون ترشح می كند به نام هايT4 (تری یدوتیرونین) ،(تیروکسین3) T3و تیروکسین.

سیستم یکپارچۀ سازمانی راهکار
غده تیروئید
كار اين هورمون ها تنظيم چگونگی مصرف و ذخيره انرژی در بدن است. در حقيقت تيروئيد مسئول تنظيم سوخت و ساز بدن می باشد. عملكرد تيروئيد توسط غدة ديگری در بدن به نام هيپوفيز تنظيم می شود. هيپوفيز در مغز قرار دارد و با ترشح هورمون محرك تيروئيد، باعث افزايش ترشح هورمونهای تيروئيد می شود. تيروئيد ممكن است دچار كم كاری يا پركاری شود.


وجود ید برای تولید هورمونهای تیروئید اهمیت اساسی دارد. در حقیقت غده تیروئید مصرف کننده اصلی ید در بدن است و کمبود ید، عملکرد غده تیروئید را مختل می کند. ید توسط غذا به بدن وارد می شود و توسط دستگاه گوارش به داخل جریان خون جذب می‌شود. غده تیروئید به شکل بسیار موثری ید را از جریان خون برداشت می کند و آن را با غلظت های بالا در سلول های خود ذخیره می سازد. در آن جا یون های ید به مولکول های ید6 تبدیل می شوند و پس از ترکیب با تیروزین (نوعی اسید آمینه)، هورمون های تیروئید را می سازد.
غده تیروئید

وظیفه هورمون تیروئید

وظیفه اصلی هورمون های تیروئید، کنترل فعالیت های متابولیکی سلول ها می باشد. T3، در حدود 5 مرتبه قوی تر از T4 است و عملکرد متابولیکی سریع تری دارد. این هورمون ها با افزایش سطح آنزیم های اختصاصی که مصرف اکسیژن را بالا می برند و نیز تغییر در نوع واکنش بافت ها نسبت به سایر انواع هورمون ها، فرآیندهای متابولیکی را تسریع می کنند. هورمونهای تیروئیدی، تکثیر سلولی را تحت تأثیر خود قرار می دهند و نقش مهمی در تکامل مغز ایفا می کنند. حضور این هورمون ها برای رشد طبیعی لازم است. هورمون های تیروئیدی از طریق تداخل در متابولیسم سلولی، تمامی اعضای مهم بدن را تحت تاثیر خود قرار می دهند ترشح هورمون تیروئید یا محرک تیروئید (TSH) ،آزاد سازی هورمونهای تیروئیدی را کنترل می‌کند، میزان ترشح TSH نیز بر اساس سطوح هورمونهای تیروئید در خون تنظیم می‌شود. اگرهورمون تیروئید در خون کاهش پیدا کند. ترشح TSHافزایش می‌یابد و در نتیجه سطح T3 و T4در خون بالا می‌رود. هورمون آزاد کننده تیروتروپین (TRH)که از هیپوتالاموس ترشح می‌شود، آزاد شدن TSH از غده هیپوفیز را تا حدودی تعدیل می‌کند.
اصلی ترین کار T3 و T4 کنترل فعالیت متابولیک سلول است. تیروکسین ، تری یدوتیرونین نمو صحیح مغز را ممکن می‌سازند، تولید ادرار، تجزیه پروتئین ها و جذب گلوکز توسط سلولها ، را افزایش می‌دهد. کلسی تونین یا تیروکلسی تونین توسط تیروئید ترشح می‌شود اما تحت کنترل TSHقرار ندارد.
این هورمون در پاسخ به افزایش سطح کلسیم پلاسمای خون ترشح می‌شود و با افزایش دادن رسوب کلسیم در کنترل استخوان سطح کلسیم در پلاسما را پایین می‌آورد.
هر مولکول T4 دارای 4 اتم ید و هر مولکول T3 دارای 3 اتم ید است. این هورمون ها در سلول های غده تیروئید، تولید و ذخیره می شوند تا در صورت لزوم، به داخل جریان خون آزاد شوند. در جریان خون حدود 55 درصد هورمون تیروئید همراه با گلوبولین اتصالی تیروکسین (TBG )و بقیه متصل به پره آلبومین اتصالی تیروئید و آلبومین حرکت می کنند.
غده تیروئید

عملکرد اصلی هورمون تیروئید

• جذب و انتقال ید
• ساخت و ترشح تیروگلوبین
• اتصال ید به تیروگلوبین به منظور ساخت هورمون های تیروئیدی
• ترشح هورمون تیروئید به دستگاه گردش خون



نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.


دسته بندی مطالب خوش آموز