خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


پیشگیری از ابتلا به سرطان

 پیشگیری از ابتلا به سرطان
مشکلات زندگی و گاهی دلخوشیهای زندگی بقدری افراد را مشغول کرده است که فرصتی برای پرداختن به موضوع پیشگیری از ابتلا به سرطان ندارند. علاوه بر آن بسیاری از ما از روشهای جلوگیری از سرطان یا روشهای تشخیص زودرس آن اطلاع داریم ولی اقدامی در این زمینه انجام نمی دهیم. همه اینها ناشی از تفاوتی است که بین علم و عمل وجود دارد. با توجه به تحقیقات صورت گرفته حدود یک سوم سرطان ها با سبک زندگی افراد از جمله تغذیه مناسب ، نکشیدن سیگار ، حفظ وزن بدن در حالت نرمال قابل پیشگیری هستند. هدف اصلی از پیشگیری از ابتلا به سرطان، کاهش هزینه های درمان سرطان، افزایش کیفیت زندگی افراد و کاهش میزان مرگ و میر ناشی از سرطان می باشد. پیشگیری خود شامل اقدامات پیشگیرانه و تشخیصی و مراقبت های لازم در طول دوران این بیماری می باشد.

سیستم یکپارچۀ سازمانی راهکار
پیشگیری از ابتلا به سرطان



• اولین کاری که افراد باید برای خود و سلامتی شان انجام دهند این است که وزن خود را کنترل کنند. افزایش وزن موجب می شود افراد با مشکلاتی در نواحی روده ، سینه و کبد مواجه شوند که سرطان می تواند یکی از آن مشکلات باشد.
• کسانی که کم تحرک هستند در معرض خطر ابتلا به سرطان هستند. ورزش و افزایش فعالیت ها روزانه می تواند از عوامل مهم پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان ها باشد. در روز حداقل سی دقیقه پیاده روی و در حد امکان از دویدن های با سرعت پایین کمک بگیرند.
• مصرف بیش از اندازه نمک از رایج ترین رفتارهای غذایی است که افراد متوجه آسیبی که به خود وارد می کنند، نیستند. بهتر است برای جلوگیری از سرطان تمام تلاش مان این باشد که میزان نمک مصرفی مان را کاهش دهیم.
• مصرف بیش از حد گوشت قرمز موجب بروز سرطان در افراد می شود. توصیه این است که حتماً میزان محدودی از گوشت های قرمز استفاده کنید تا در خطر نیفتید.
• استفاده از سبزیجات و میوه ها می تواند از عوامل موثر بر کاهش احتمال بروز سرطان باشد. سبزیجات و نیز استفاده از گوجه و هندوانه می تواند بسیار در مقابله با سرطان کمک کننده باشد. بسیاری از انواع مواد خوراکی که زیر مجموعه سبزیجات قرار می گیرند خواص ضدسرطانی دارند.
پیشگیری از ابتلا به سرطان
• استفاده از الکل و مواد مخدر جزء مشهورترین عواملی است که روزانه تأکید فراوانی مبنی بر ترک آن ها مشاهده می شود. پس بهتر است برای دوری کردن از سرطان این موارد را به حداقل برسانید. یکی از مهم ترین عواملی که بی شک تأثیر بسزایی در ابتلا به سرطان ها را دارد استفاده از انواع سیگار ها، قلیان ها و مواد مخدر است که استفاده از آنها بیماری سرطان را تسهیل می کند.
• مادرانی که پس از تولد نوزادشان خودشان به آنها شیردهی نمی کنند نیز در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه می باشند. توصیه تمامی پزشکان فوق تخصص آنکولوژی این است که حتماً خودشان به نوزادان شیر دهند.
• افراد حتماً هر سال یکبار آزمایشاتی داشته باشند که در صورت وجود غده هایی در نواحی مختلف بدن، در همان مراحل اولیه تشکیل غده به درمان و مقابله با آن بپردازند.
• سرطان های پوست اغلب بر اثر آفتاب سوختگی هایی که برای افراد پیش می آید تشکیل می شود.
• سرطان در ناحیه رحمی خانم ها اغلب موارد به علت عفونت های مکرری که در خانم ها بروز پیدا می کند ایجاد می شود.
• تأثیر محیط و نیز رفتار و عادات غذایی، ژنتیک نیز می تواند عامل مهمی در ایجاد توده های سرطانی موثر باشند. مشاهده شده است که در بسیاری موارد ما نوعی از سرطان را در بسیاری از افراد یک خانواده یا خاندان شاهد هستیم.
• اجتناب از نوشیدنی های شیرین
نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه ها، آبمیوه های اسانس دار ، دلسترها و.. نه تنها باعث افزایش وزن و دیابت می شوند بلکه باعث ایجاد سرطان می شود. طبق آمار به دست آمده زنانی که نوشیدنی های شیرین استفاده می کنند بیشتر از سایر زنان در معرض سرطان آندومتر هستند .
• مصرف نشاسته مقاوم
نشاسته مقاوم در مواد غذایی به گروهی از کربوهیدرات های رژیمی گفته می شود که هضم نمی شود. این مواد در موز سبز ، جو ، لوبیا سفید وجود دارد.
• اجتناب از چربی های اکسید شده مانند روغنی که به دفعات برای سرخ کردن استفاده شده است.
• اجتناب از خوردن گوشت های قرمز فرآیند شده مانند سوسیس و کالباس و گوشت های دودی نمک سود شده
• اجتناب از خوردن غذاهایی که به شدت سرخ یا کباب شده و به رنگ قهوه ای تیره درآمده اند.
• اجتناب از خوردن نیترات ها و نیتریت ها که همان نگهدارنده های مواد غذایی که به گوشت ها مانند سوسیس و کالباس ایجاد می شود.
• اجتناب از خوردن مواد غذایی کپک زده به ویژه سیب زمینی ، بادام زمینی و قارچ و جوانه ها.
• عدم استفاده ازآفت کش ها و سایر مواد شیمیایی مربوط به کشاورزی رنگ های غذایی مصنوعی
• اجتناب از مصرف نوشیدنی ها و غذاهای داغ
• استفاده از ضدآفتاب ، از کرم ضد آفتاب با SPF حداقل 30 استفاده کنید، حتی در روزهای ابری.
• از برنزه کردن با لامپ فرابنفش خودداری کنید. اینها به اندازه نور خورشید به شما آسیب می رسانند.
• هپاتیت B می تواند خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد. واکسن هپاتیت B به افرادی که دارای عفونت مقاربتی هستند، افرادی که داروهای داخل وریدی استفاده می نمایند و افرادی که در معرض خون یا مایعات بدن آلوده هستند، توصیه می شود.
• ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یک ویروس مقاربتی است که می تواند منجر به سرطان دهانه رحم و سایر دستگاه های تناسلی و همچنین سرطان های سلول سنگفرشی سر و گردن شود. واکسن HPV برای دختران و پسران 11 و 12 ساله توصیه می شود. سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده از واکسن Gardasil 9 را برای آقایان و خانم های سنین 9 تا 45 سال تصویب کرده است.
• تعداد شرکای جنسی خود را محدود کنید و هنگام رابطه از کاندوم استفاده نمایید. هر چه تعداد شرکای جنسی شما بیشتر باشد، احتمال ابتلا به عفونت مقاربتی مانند HIV یا HPV احتمال بیشتری دارد. افرادی که به HIV یا ایدز مبتلا هستند، خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان مقعد، کبد و ریه دارند. HPV اغلب با سرطان دهانه رحم همراه است، اما ممکن است خطر ابتلا به سرطان مقعد، آلت تناسلی، گلو و واژن را افزایش دهد.
• استفاده از سوزن مشترک با افرادی که از داروهای داخل وریدی استفاده می کنند، می تواند منجر به HIV و همچنین، هپاتیت B و هپاتیت C شود که خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهد.
• آلودگی هوا، آب و خاک با مواد شیمیایی سرطان زا می تواند منجر به سرطان در درجه های مختلف شود. حتی بعضی مشاغل سرطان زا نیز ممکن است احتمال ابتلا به سرطان را افزایش دهند، مانند مشاغلی که افراد در معرض آزبست قرار می گیرند. قرار گرفتن در معرض انواع پرتوهای یونیزه کننده از منابع انسانی یا طبیعی، خطر ابتلا به انواع بدخیمی از سرطان مانند سرطان خون و تعداد تومورهای جامد را افزایش می دهد.
• پرتودرمانی که از درمان های پزشکی می باشد، در صورت استفاده نامناسب ممکن است خطرناک باشد. همچنین، رادون که یک گاز طبیعی رادیواکتیو موجود در خاک و مصالح ساختمانی است، خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش می دهد. با بهبود تهویه و آب بندی کف و دیوارها می توان سطح رادون در خانه ها را کاهش داد.
• پرهیز از اتکا به مکمل ها برای تأمین نیازهای تغذیه ای . به مکمل ها برای تأمین نیازهای تغذیه ای خود تکیه نکنید. هیچ گونه شواهد قوی مبنی برارتباط مصرف مکمل های غذایی با کاهش خطر ابتلا به سرطان به جز مصرف کلسیم در مبتلایان سرطان روده بزرگ، وجود ندارد؛حتی شواهد قوی نشان می دهند مکمل های بتاکاروتن با دوز بالا می توانند خطر ابتلا به سرطان ریه را در برخی موارد افزایش دهند. با این حال مکمل ها می توانند در جمعیت های بسیار خاصی مفید باشند، از جمله:
v ویتامین B12 برای افراد بالای 50 سال که به طور طبیعی مشکل جذب این ویتامین را دارند.
v اسید فولیک و مکمل های آهن برای زنان باردار
v ویتامین D برای نوزادان، کودکان، زنان باردار و مادران شیرده
• از برخورد غیرضروری با اشعه ایکس تا حد امکان پرهیز کنید.

تأثیرات نشاسته مقاوم

• پایین آمدن قند خون بعد از خوردن غذا
• افزایش حساسیت به انسولین
• پایین آمدن چربی خون
• کاهش وزن

تغذیه ای که سرطان را کاهش می دهد

• استفاده بیشتر از سبزی های تازه و میوه ها به گونه ای برنامه ریزی کنید که بتوانید روزانه حداقل 5 عدد میوه و سبزیجات بخورید. استفاده زیاد از مقادیر میوه و سبزیجات به صورتی که بتواند گرسنگی شما را برطرف کند ، می تواند شما را در مصرف غذاهای پرچرب مانند گوشت و پنیر و میان وعده های ناسالم کمک کند.
• استفاده بیشتر از غلات کامل
• به جای استفاده از نان های سفید مانند تافتون و لواش از نان هایی که از آرد کامل گندم مانند نان سنگک و نان سبوس دار استفاده شده اند ، مصرف کنید. به این ترتیب مقداری از فیبر مورد نیاز شما تأمین می شود . فیبر علاوه بر اینکه جزو مواد ضد سرطان است ، از افزایش وزن نیز جلوگیری می کند.
• نوشیدن مقادیر کافی آب در روز ، روزانه 6 تا 8 لیوان آب در روز مصرف کنید و مصرف نوشیدنی های شیرین و گازدار را به حداقل برسانید .
• محدود کردن چربی های مضر ، از سرخ کردن غذا بپرهیزید و به طور کلی از غذاهای کم چرب استفاده کنید . روغن های مایع مانند روغن زیتون فاقد کلسترول بوده و در صورتی که این روغن ها تحت تأثیر حرارات زیاد قرار نگیرند برای مصرف مناسب هستند .
• مصرف سیر
سیر دارای ترکیبات گوگرد آلیل می باشد که خاصیت سرطان زدایی دارد. این مواد غذایی با تقویت سیستم ایمنی بدن باعث نابود شدن سلول های سرطانی می شود. طبق بررسی های انجام شده افرادی که سیر مصرف می کنند 50 درصد کمتر از سایرین در معرض سرطان روده بزرگ قرار می گیرند.
• مصرف کلم بروکلی
کلم بروکلی یکی از منابع مواد غذایی است که سرشار از سولفورافان می باشد که به پیشگیری از سرطان سینه ، معده و پوست کمک فراوانی می کند . باید توجه داشت که کلم بروکلی را به صورت بخارپز مصرف کنید تا مواد آن از بین نرود.
• لامپهای کم مصرف حاوی جیوه هستند که عنصری بسیار سمی و خطرناک است و بسته به درجه کیفیت لامپ لازم است که لامپها حدود سه تا پنج سال پس از استفاده حتی اگر در ظاهر سالم باشند تعویض شوند تا از نشت نا محسوس این عنصر سمی جلوگیری شود و پس از تعویض به روش استاندارد دفع بهداشتی شوند. لازم است بدانید دفع این نوع ضایعات سمی باید از دفع زباله های خانگی کاملا مجزا باشد. طبیعی است که عدم رعایت این استانداردها باعث میشود که این عنصر سمی به تدریج در تمامی زوایای زندگی از اتاق نوزاد گرفته تا دفتر کار و ... تجمع تدریجی و نامحسوس پیدا کند و زمینه ساز بسیاری از بیماریهای صعب العلاج گردد.
• مواد موبر حاوی عنصر سمی آرسنیک هستند. آرسنیک پس از استفاده از این مواد تدریجاً از راه فاضلاب دفع می شود و به شبکه آبهای زیر زمینی در محل تجمع جوامع انسانی راه می یابد و وارد چرخه غذایی گیاهان و حیوانات و انسان خواهد شد.

در صورت دارا بودن علایم هشدار دهنده سرطان به پزشک مراجعه کنید

• ابتلای به سرطان در اقوام درجه یک
• تغییر در خال های پوستی
• زخم های بدون بهبود
• توده در هر جای بدن
• سرفه یا گرفتگی صدای طولانی مدت
• اختلال بلع یا سوء هاضمه طولانی استفراغ یا سرفه خونی
• اسهال یا یبوست طولانی
• خونریزی غیر طبیعی ادرار، مدفوع، واژن
• تغییر رنگ و بافت ناخن ها
• بی اشتهایی یا کاهش وزن بی دلیل


نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.


دسته بندی مطالب خوش آموز