خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


15. سیر تا پیاز سایت داری. اهمیت پایگاه داده در سایت داری

15. سیر تا پیاز سایت داری. اهمیت پایگاه داده در سایت داری
نویسنده : امیر انصاری
امروز می خواهیم شما را با یکی از مهمترین قسمتهای کار وبمسترها آشنا کنیم. بدون شک یکی از مهمترین بخشهای کار وبمستری بحث های مدیریت پایگاه داده است. اما قبل از هر چیز بیاییم ببینیم خود این پایگاه داده چیست؟ و اساسا چرا اینقدر مهم است؟

نرم افزار سامانه مودیان راهکار



پایگاه داده چیست؟


پایگاه داده همانطور که از اسمش هم پیداست جایی است که اطلاعات در آن ذخیره می گردد. پایگاه داده معمولا برای اطلاعات متنی در وبسایتها مورد استفاده قرار می گیرد. البته امکان ذخیره سازی فایلهای تصویر و سایر انواع فایلها نیز در آن وجود دارد اما معمولا از آن برای نگهداری داده های متنی استفاده می شود. پایگاه داده یا دیتابیس یکی از انواع نرم افزارهای بسیار مهم و استراتژیک است که اساسا کشورهای خیلی محدودی در تولید آن فعالیت می کنند. اساسا یکی دو مورد از نرم افزارها مثل سیستم عامل ها و نرم افزارهای پایگاه داده حالت بسیار استراتژیکی دارند و لازم است تا کشورها برای استقلال در زمینه نرم افزار بتوانند این دو محصول را بصورت بومی برای زیر ساختهای حداقل بخشهای دولتی در اختیار داشته باشند.

15. سیر تا پیاز سایت داری. اهمیت پایگاه داده در سایت داری . آموزشگاه رایگان خوش آموز

اما از آنجا که تولید این نوع نرم افزارها بسیار پر هزینه می باشد و نیاز به تکنولوژیهای بالایی دارد کشورهای خیلی محدودی این محصولات را تولید می کنند. در دنیای امروز عمدتا پایگاه های داده پر مصرف دنیا محصول کشور آمریکا می باشند. نرم افزار اوراکل یکی از قدرتمند ترین نرم افزارها در این حوزه می باشد. همینطور شرکتهای IBM و مایکروسافت نیز پایگاه های داده بسیار پر کاربردی دارند. در دنیای وب سایتها در سرورهای لینوکسی معمولا از پایگاه داده مای اس کیو ال که آنهم محصول اوراکل می باشد استفاده می گردد و در سرورهای ویندوزی از نرم افزار مایکروسافت اس کیو ال سرور استفاده می شود. با توجه به اینکه سرور شما ویندوزی یا لینوکسی باشد یا یکی از این دو نرم افزار درگیر خواهید بود.

چه اطلاعاتی از وبسایت من در پایگاه داده ذخیره می شود؟


معمولا برنامه نویسان وبسایتها همه اطلاعات سایت را در پایگاه داده نگهداری می کنند، اطلاعات ثبت نام کاربران، مطالب سایت، لینک تصاویر، نظرات کاربران و سایر اطلاعات موجود در سایت در پایگاه داده ذخیره می شود.

15. سیر تا پیاز سایت داری. اهمیت پایگاه داده در سایت داری . آموزشگاه رایگان خوش آموز

خیلی مهم است که وبمسترها بصورت روزانه از پایگاه های داده شان نسخه پشتیبان تهیه کنند. چون معمولا اطلاعات موجود در پایگاه داده مدام در حال تغییر می باشد. مکانیزم های بک آپ گیری در پایگاه های داده معمولا به شکلی است که آخرین بک آپ شامل کلیه اطلاعات از روز اول تا لحظه بک آپ گیری می باشد.

ساختار ذخیره سازی اطلاعات در پایگاه داده به چه شکل است؟


برای درک بهتر پایگاه داده نرم افزار معروف اکسل را در نظر بگیرید. اکسل یک نرم افزار صفحه گسترده است که اطلاعات در سلولهای آن ذخیره می شود. اساسا نرم افزارهای صفحه گسترده مثل اکسل از ستونها و ردیف ها تشکیل شده اند. پایگاه داده هم دقیقا به همین شکل اطلاعات را در سلولها ذخیره می کند. یک تفاوت عمده آن با فایل اکسل در این است که اطلاعات موجود در پایگاه داده بصورت تفکیک شده در صفحه گسترده های مختلف ذخیره می شوند و با مکانیزمی با یکدیگر مرتبط می گردد. به این ساختارها جداول پایگاه داده گفته می شود.

15. سیر تا پیاز سایت داری. اهمیت پایگاه داده در سایت داری . آموزشگاه رایگان خوش آموز

اساسا از نظر ساختاری یک پایگاه داده یک فایل است که داخل آن می تواند چندین جدول مختلف قرار بگیرد و هر جدول خودش متشکل از سطرها و ستونها می باشد. این جداول می توانند با یکدیگر در ارتباط باشند، مزیت ارتباط این جداول با یکدیگر اینست که از ایجاد داده های تکراری جلوگیری می شود.

این ارتباط بین جداول خودش یکی از بزرگترین مزیت های پایگاه های داده می باشد و اساسا به این نوع ساختارها پایگاه داده رابطه ای گفته می شود. یعنی پایگاه داده ای که جداول آن با یکدیگر در ارتباطند.

اطلاعات چگونه در پایگاه داده ذخیره و بازیابی می شود؟


برنامه نویسها با یکسری دستورات که به آنها DML (زبان دستکاری داده ها) گفته می شود اطلاعات را در جداول ذخیره می کنند. در واقع وقتی کاربری اطلاعاتی را در صفحات سایت شما وارد می کند و تایید را می زند این برنامه ها اطلاعات موجود در صفحات را با این نوع دستورات به جداول پایگاه داده منتقل می کند.

هر وقت هم که لازم باشد تا اطلاعات از پایگاه داده بازیابی گردد و در صفحاتی نمایش داده شود با استفاده از همین دستورات که مهمترین دستور آن دستوری با نام SELECT (گزینش) می باشد، اطلاعات از داخل جداول استخراج شده و در صفحات نمایش داده می شوند.

15. سیر تا پیاز سایت داری. اهمیت پایگاه داده در سایت داری . آموزشگاه رایگان خوش آموز

آیا لازم است تا برای مدیریت سایتم بر مبحث پایگاه داده کاملا مسلط باشم؟


چنین نیازی وجود ندارد، اما طبیعتا هر چقدر بیشتر با موضوع پایگاه داده و مکانیزمهای مرتبط با آن آشنا باشید، کار سایت داری برای شما ساده تر و لذت بخش تر خواهد شد. حتی اگر از سایتهای کاملا آماده مثل ورد پرس و جوملا هم استفاده کنید بازهم باید یک حداقل هایی را در مورد پایگاه داده بدانید. مثلا اینکه قطعا باید در هر سایتی یکسری تنظیمات برای ایجاد ارتباط بین سایت و پایگاه داده انجام شود.

15. سیر تا پیاز سایت داری. اهمیت پایگاه داده در سایت داری . آموزشگاه رایگان خوش آموز

هر پایگاه داده خودش یک آدرس (نام) دارد، همینطور هر کدام از فایل های آن خودشان یک نام دارند که آنها را Database Name می گویند. همینطور برای برقراری ارتباط با پایگاه داده باید کاربر و کلمه عبور پایگاه داده را داشته باشید. این اطلاعات معمولا در هر سایتی یکجایی از شما گرفته می شوند تا سایت شما بتواند با پایگاه داده تعامل ایجاد کند.

یکسری اطلاعات حداقلی را حتما باید در مورد پایگاه داده تان بدانید. مهمترینش اینست که اولا چگونه یک فایل پایگاه داده بسازم. روش این کار معمولا ساده است و در پنل همه هاستها گزینه ای برای اینکار وجود دارد. دیگری اینکه چگونه برای پایگاه داده کاربر بسازیم و برای کاربر مربوطه رمز تعیین کنیم. این گزینه هم در پنل هاست قطعا وجود دارد. نکات دیگر اینست که چگونه از پایگاه داده پشتیبان تهیه کنیم و در ضمن چگونه در صورت لزوم این نسخه های پشتیبان را بازیابی نماییم.

در قسمتهای آخر این آموزش به نام پنل هاست اشاره کردیم. یکی از مواردی که هر وبمستری الزاما باید با آن آشنا باشد پنل های مدیریتی هاست ها هستند. در آموزش بعدی به موضوع پنل های مدیریتی هاست ها می پردازیم. در ادامه این داستان همراه ما باشید ...


آموزش قبلی : 14. سیر تا پیاز سایت داری. چالش تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات وبسایت

آموزش بعدی : 16. سیر تا پیاز سایت داری. پنل مدیریت هاست و کاربردهای آن

نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.