خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


لیتوگرافی CPU چیست؟ (lithography)

لیتوگرافی CPU چیست؟ (lithography)
نویسنده : امیر انصاری
واژه لیتوگرافی (lithography) از زبان یونانی آمده است و معنای ساده آن سنگ نگاری می باشد. در دنیای CPU ها هم به نوعی طراحی های مدارات CPU و نحوه قراردادن اجزاء CPU با عملیات چاپ کردن توسط دستگاه های مخصوصی انجام می شود.

سیستم یکپارچۀ سازمانی راهکار



لیتوگرافی در دنیای CPU به فرآیند تولید و شکل گیری مدارها و اجزاء CPU اشاره دارد. معمولا در معرفی CPU به اندازه لیتوگرافی به عنوان یک پارامتر اشاره می کنند. به عنوان مثال لیتوگرافی 14 نانومتری یا لیتوگرافی 20 نانومتری و ... . این اندازه در واقع به فاصله بین اجزاء روی یک CPU اشاره دارد. هر چقدر که این اندازه کمتر باشد، معمولا توان مصرفی و عملکرد کلی CPU بهبود پیدا می کند.

نانومتر چقدر است؟


برای اینکه درک بهتری از اندازه نانومتر داشته باشید باید بگوییم هر نانومتر برابر با 1 میلیون میلیمتر است. تصورش را بکنید 1 میلیمتر را تقسیم بر میلیون کنیم هر قسمتش می شود 1 نانومتر، پس این اندازه آنقدر کوچک است که با چشم غیر مسلح تشخیص داده نخواهد شد.

تاثیر لیتو گرافی در تراشه


وقتی فناوری لیتوگرافی یا چاپ مدارت تراشه ها بهبود پیدا می کند و امکان چاپ ظریف تری را به تولید کنندگان CPU می دهد، آن ها قادر خواهند بود تا تعداد ترانزیستورهای بیشتری را در فضای کمتری جای دهند. و در مجموع توان CPU را بالاتر ببرند.

هر چه فاصله بین بخش های خازنی در CPU کاهش پیدا کند، ظرفیت خازن کمتر شده و در نتیجه با فرکانس بالاتری می توان عملیات سوئیچ کردن را صورت داد. توان مصرفی ترانزیستور با ظرفیت خازن رابطه ای معکوس دارند و برای همین در لیتوگرافی های جدیدتر که رو به ظریف تر شدن پیش می روند، سرعت کلاک و در نتیجه سرعت پردازشی CPU بهبود پیدا می کند.

ضمن اینکه وقتی ترانزیستورها ظریف تر می شوند، با ولتاژ کمتری نیز فعال می گردند و در نتیجه توان مصرفی ترانزیستورها نیز کاهش و بهبود می یابد.

در حال حاضر در دنیای لیتوگرافی شرکت اینتل پیشتاز است و با فناوری لیتوگرافی 14nm یا 14 نانومتر می تواند به تولید تراشه ها بپردازد. بقیه شرکتها مانند سامسونگ و AMD با لیتوگرافی های 20 و 28 نانومتری به تولید تراشه می پردازند البته قرار است به سراغ لیتوگرافی 14 نانومتری بروند و زمانی که شما این مقاله را می خوانید شاید این مساله محقق شده باشد.

وقتی قرار است تولید کننده CPU اندازه لیتوگرافی اش را کاهش بدهد، در ابتدا هزینه های سنگینی را متحمل می شود، چرا که باید تجهیزات لیتوگرافی و در واقع شابلون های چاپش را تغییر بدهد، اما در فرآیند تولید می تواند کاهش هزینه بدهد و در مجموع به تولید تراشه ها با بهای تمام شده کمتری برسد.

برای مشاهده فهرست آموزش های این دوره آموزشی بر روی لینک زیر کلیک کنید :

نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.


دسته بندی مطالب خوش آموز