خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


آموزش حسابداری از مبتدی تا پیشرفته: اصول و مفاهیم حسابداری

آموزش حسابداری از مبتدی تا پیشرفته: اصول و مفاهیم حسابداری
نویسنده : امیر انصاری
همانطور که قبلآ در اوایل این فصل اشاره شد، دستور العمل های حاکم بر حسابداری با نام اختصاری GAAP شناخته می شوند.

سیستم یکپارچۀ سازمانی راهکار



GAAP .generally accepted accounting principles اصول پذیرفته شده عمومی حسابداری

اصول پذیرفته شده عمومی حسابداری مبتنی بر یک چهارچوب مفهومی می باشد. هدف اصلی از گزارشگیری مالی اینست که اطلاعات مفیدی را برای سرمایه گذاری و اعطای وام فراهم کند. برای اینکه اطلاعات سودمند باشند ، باید مرتبط، قابل اطمینان و قابل مقایسه باشند. این موارد جزء اصول اساسی و پایه ای حسابداری بشمار می روند که شرکتها بر اساس آنها گزارشات مالیشان را ارائه می دهند.

مفهوم موجودیت


پایه ای ترین مفهوم حسابداری موجودیت می باشد. یک موجودیت حسابداری یک کسب و کار است که بعنوان یک واحد اقتصادی مجزا محسوب می گردد. ما برای هر موجودیت مرزهایی ترسیم می کنیم تا امور مربوط به آن را از سایر موجودیت ها متمایز کنیم. یک موجودیت به یک کسب و کار اشاره می کند که از صاحب آن متمایز می باشد.

شرکت اسمارت تاچ را در نظر بگیرید. فرض کنید شینا برایت (مالک شرکت) کسب و کارش را با سرمایه گذاری 30.000$ آغاز می کند. بر طبق مفهوم موجودیت شرکت اسمارت تاچ این 30.000$ را جدا از داراییهای شخصی شینا برایت مانند لباسها یا ماشین شخصی وی، محسوب می کند. مخلوط کردن این 30.000$ پول مربوط به کسب و کار با داراییهای شخصی شینا برایت اندازه گیری میزان موفقیت یا شکست کسب و کار شرکت اسمارت تاچ را بسیار مشکل خواهد کرد. بنابراین مفهوم موجودیت در مورد هر واحد اقتصادی که احتیاج به ارزیابی جداگانه دارد کاربرد دارد.

اصل ارائه اطلاعات صادقانه و مبتنی بر واقعیت


اطلاعات حسابداری مبتنی بر این واقعیت می باشند که سنجش داده ها صادقانه و مبتنی بر واقعیت می باشند. این رهنمود اصل ارائه صادقانه و مبتنی بر واقعیت بودن نامیده می شود. اطلاعاتی که بدین شکل ارائه شوند صحیح، بی طرفانه و عاری از خطا می باشند. بعنوان مثال یک تعهدنامه (سفته) جزئیات وام بانکی را نشان می دهد. این برگه یک ارائه صادقانه و مبتنی بر واقعیت (مدرک) وام می باشد.

بعنوان مثال وقتی می گویند شرکت اسمارت تاچ زمینی به قیمت 20.000$ خریداری کرد، مالک شرکت شینا برایت ممکن است باور داشته باشد که زمین 25.000$ می ارزد. کدامیک از این دو ارائه صادقانه و مبتنی بر واقعیتی از ارزش زمین می باشد؟ شینا برایت ارزش زمین را 25.000$ برآورد می کند اما آنچه واقعآ شرکت اسمارت تاچ پرداخته است 20.000$ می باشد. مبلغ 20.000$ صحیح، بی طرفانه و عاری از موارد خطا می باشد، به همین دلیل شرکت اسمارت تاچ باید زمین را به ارزش 20.000$ لیست کند.

اصل بهای تمام شده (بهای تمام شده تاریخی)


اصل بهای تمام شده بیان می کند که داراییها و خدمات بدست آمده باید به بهای تمام شده واقعیشان ثبت شوند. این اصل را بهای تمام شده تاریخی نیز می نامند. معنای اصل بهای تمام شده اینست که مبلغی را که در حسابداری ثبت می کنیم مبلغ واقعی پرداخت شده می باشد. حتی اگر خریدار یقین داشته باشد که قیمت مقرون به صرفه است باز هم مورد مربوطه به بهای واقعی پرداخت شده ثبت می گردد و نه به بهای تمام شده مورد انتظار. مثال قبلی در مورد زمینی که شرکت اسمارت تاچ به قیمت 20.000$ خریداری کرده بود، مثال خوبی برای اصل بهای تمام شده نیز می باشد.

اصل بهای تمام شده همچنین تاریخچه بهای تمام شده یک دارایی را در طول حیات آن دارایی نگه داری می کند. چرا؟ چون بهای تمام شده یک معیار قابل اعتماد می باشد. فرض کنید شرکت اسمارت تاچ زمینش را شش ماه نگه می دارد. در طول این مدت قیمت زمین بالا میرود و میتوان آن را به قیمت 30.000$ فروخت. آیا ارزش آن زمین در دفاتر حسابداری باید به بهای واقعی آن که 20.000$ می باشد ثبت گردد یا به بهای فعلی آن که 30.000$ می باشد؟ طبق اصل بهای تمام شده ارزش حسابداری زمین مذکور باید همچنان 20.000$ باقی بماند. البته به این نکته توجه داشته باشید که استانداردهای IFRS برخلاف استانداردهای GAAP اجازه می دهد که در مورد برخی دارایی ها و بدهیها ارزش بازار آن را جایگزین بهای تمام شده تاریخی آنها کرد.

اصل تداوم کار


یکی دیگر از دلایل اندازه گیری دارایی ها به بهای تمام شده تاریخیشان اصل فرض تداوم دائمی کار می باشد. این اصل همواره فرض می کند که کسب و کار تا زمان پیش بینی شده تداوم خواهد داشت. بر اساس اصل فرض تداوم کار، حسابداران فرض می کنند که کسب و کار به مدت کافی تداوم پیدا می کند تا منابع موجود برای هدف مورد نظرشان استفاده شوند. اصل تداوم کار فرض می کند که کسب و کار به این زودیها تعطیل نخواهد شد.

برای اینکه اصل تداوم کار را بهتر درک کنید بجای آن فرض کنید که کار ادامه پیدا نخواهد کرد. یک فروشگاه که بسته شده است در نظر دارد عملیات آتی اش را متوقف کند. در اینصورت سنجش قیمتها بر اساس ارزش جاری بازار صورت می پذیرد. هنگام خروج از کسب و کار اصل بهای تمام شده تاریخی خاتمه می یابد و در واقع بستن کسب و کار یک استثنا می باشد.

اصل ثبات واحد پولی


در آمریکا ما ثبت های حسابداری را با واحد پولی دلار انجام می دهیم چون دلار ارز جاری می باشد. ارزش دلار در طول زمان تغییر می کند . به بالا رفتن سطح قیمتها اصطلاحآ تورم گفته می شود. در طول دوره تورم یک دلار قدرت خرید کمتری خواهد داشت. اما حسابدارها فرض می کنند که قدرت خرید دلار ثابت باقی می ماند. این فرض بر اساس اصل ثبات واحد پولی می باشد. معنای اصل ثبات واحد پولی اینست که قدرت خرید ارز جاری ثابت خواهد ماند.

حالا که ما برخی مفاهیم/مفروضات اساسی صورتهای مالی را بررسی کردیم، در ادامه به معادله حسابداری می پردازیم.

نکته کلیدی

اصول حسابداری مفروضات اساسی هستند که برای ثبت اطلاعات مالی در یک کسب و کار باید رعایت شوند. به این مفاهیم مانند قوانین یک بازی نگاه کنید. شما باید مطابق با قوانین بازی کنید.


آموزش قبلی : آموزش حسابداری از مبتدی تا پیشرفته: چارت سازمانی یک شرکت سهامی

آموزش بعدی : آموزش حسابداری از مبتدی تا پیشرفته: معادله حسابداری

نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.