خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


Bios و UEFI را بهتر بشناسیم!

Bios  و UEFI را بهتر بشناسیم!
شما به خوبی اطلاع دارید که کامپیوترها امروزه به سطوح بالایی رسیده اند. شما حتی اگر یک کاربر عادی کامپیوتر هم باشید مطمئنا نام BIOS شنیده اید واگر با آن کار کرده باشید، گاهی اوقات پیکربندی و استفاده از آن دشوار و دردسرهای خاص خودش را داشت. در واقع بایوس هم یک نرم افزار است ولی یک نرم افزار سطح پایین که در دو دهه گذشته تقریبا بدون تغییر مانده است و به همین دلیل از تکنولوژی های جدید پشتیبانی نمی کند.

سیستم یکپارچۀ سازمانی راهکار
سیستم جدیدی که UEFI نامیده می شود، جای خود را باز کرده است، اما مانند بسیاری از فناوری ها و تکنولوژی های جدید، اجرای آن آهسته و گران است. BIOS به پایان قدرت خود رسیده و فناوری های جدید توسط این سیستم دیگر پشتیبانی نمی شود و این چیزی است که UEFI تلاش می کند که آن را حل کند. ما امیدواریم که این مقاله برخی از نکات در مورد این مسئله را برای شما عزیزان بیان کند.



Bios چیست؟


Bios  و UEFI را بهتر بشناسیم! . آموزشگاه رایگان خوش آموز

Bios مخفف Basic Input/Output System است و آنچه که آن را نشان می دهد نرم افزار سطح پایین است که بین سخت افزار کامپیوتر شما و سیستم عامل می آید. bios اولین چیزی است که وقتی کامپیوتر خود را روشن می کنید بصورت خودکار اجرا می شود و اختیار سیستم شما را بدست می گیرد که با اجرا شدن آن، سخت افزارها را تست کرده و بارگذاری Bootloader را انجام داده و با Boot شدن سیستم عامل، اختیارات کامپیوتر شما را بدست آن می دهد.
هر مادربورد دارای یک BIOS است که در برخی از شرایط قابل دسترسی است. و نکته مهم آن، این است که مستقل از سیستم عامل است، کاربران می توانند به BIOS بدون هیچ سیستم عامل نصب شده ای دسترسی داشته باشند و حداقل اجزای آن به BIOS دسترسی داشته باشند. کاربرانی که طرز کار با این محیط را می دانند می توانند تنظیمات مختلف موجود در منوی BIOS، مانند سرعت ساعت، تاخیر حافظه و چندین مورد دیگر را تغییر دهند. دوستان عزیز اگر تجربه کار با این قسمت را ندارید لطفا تنظیمات را به هیچ وجه دستکاری نکنید.

UEFI چیست؟


Bios  و UEFI را بهتر بشناسیم! . آموزشگاه رایگان خوش آموز

UEFI یا Unified Extensible Firmware Interface براساس تکنولوژیی است که توسط شرکت اینتل ساخته شده است و طی چند سال گذشته توجهات زیادی را به خود جلب کرده است، زیرا تولیدکنندگان کامپیوتر شروع به نصب آن بر روی دستگاههای خود می کنند، نه بایوس قدیمی.
همانطور که ممکن است حدس بزنید، UEFI جانشین BIOS است ولی این جانشینی به مرور انجام می شود و به جای Bios، کامپیوتر را Boot می کند و ویژگی های بسیاری را که برای کامپیوترهای امروزی مناسب تر هستند را در خود جای خواهد داد. در حالی که سیستم UEFI پیشرفت های بزرگی در برابر BIOS دارد، اما به دلیل معماری پردازنده، هنوز تا حدودی محدود شده است. پردازنده های 64 بیتی از سیستم های UEFI کامل پشتیبانی می کنند، در حالی که پردازنده های x86 بخشی از آن را دارند و یا اصلا پشتیبانی نمی کنند. Apple، intel، AMD، Dell و دیگران توجه زیادی به اجرای UEFI کرده اند و مایکروسافت هم پشتیبانی کامل از UEFI را در ویندوز 8 و ویندوز 10 ارائه کرده است.

کدام تکنولوژی بهتر است

BIOS قدیمی تر شده است و استاندارد صنعت آن برای 20 سال گذشته است. و در طول این دو دهه تغییرات و تحولات زیادی در آن اعمال نشده است.
Bios هارد دیسک های با ظرفیت بیش از 2TB را شناسایی نمی کند و به عبارتی اصلا نمی شناسد و همچنین محدودیت پارتیشن بندی در آن وجود داشت که فقط 4 پارتیشن را می توانستیم در آن ایجاد کنیم.
همچنین، با توجه به تعداد فن آوری هایی که در حال حاضر در دسترس هستند و در آینده در دسترس خواهند بود، انعطاف پذیری آن زیاد نبوده و پاسخگوی این فن آوری های جدید نخواهد بود
اما اکنون عصر UEFI است این سیستم دارای یک طراحی بسیار شکیل و Modular است و می تواند از 128 پارتیشن و 8ZB هارد دیسک پشتیبانی کند. اما پیشرفت ها در اینجا متوقف نمی شوند، زیرا UEFI یکپارچه سازی نزدیک تر با سیستم عامل را فراهم می کند. امنیت فایل های بوت را در زمان روشن شدن سیستم فراهم می کنند و از هر گونه دستکاری شدن آنها جلوگیری می کند.
هر سیستم عامل حاوی یک کلید است که با Bootloader ادغام شده است و سیستم UEFI این کلید را فراخوانی کرده و آن را با یک پایگاه داده ذخیره شده در حافظه خود آن کلید را مقایسه می کند. اگر کلید موجود در آن پایگاه داده وجود نداشته باشد، به شما این امکان را نمی دهد که این سیستم عامل خاص را نصب کنید. ممکن است برخی نسخه های لینوکس را UEFI پشتیبانی نکند اما نکته جالب این است که UEFI به کاربران اجازه می دهد به صورت دستی یک کلید جدید به پایگاه داده افزوده و نصب سیستم عامل مورد نظر خود را انجام دهند. البته در ویندوز RT این قضیه امکان ندارد.
و همچنین در مقایسه با بایوس، واقعا GUI یا رابط کاربری قابل مقایسه با بایوس نیست و استفاده از آن بسیار ساده شده است.
سیستم های UEFI جدیدتر از GUI تخصصی استفاده می کنند که گاهی اوقات با استفاده از ماوس هم می توانید آن را مدیریت کنید(چیزی که در بایوس ممکن نبود) و این دقیقا به راحتی کار با یک سیستم عامل است. همچنین تولید کنندگان مادربرد می توانند ماژول های نرم افزاری مختلف را در UEFI اجرا کنند که به کاربر اجازه می دهد به راحتی قطعات سخت افزاری مختلف را آزمایش کنند.

منبع:techpp

نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.


دسته بندی مطالب خوش آموز