خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


16. آموزش کاربردی حسابداری با نرم افزار. حسابداری مبنای تعهدی در مقابل حسابداری مبنای نقدی

16. آموزش کاربردی حسابداری با نرم افزار. حسابداری مبنای تعهدی در مقابل حسابداری مبنای نقدی
نویسنده : امیر انصاری
در حسابداری مبنای تعهدی، حسابداری تاثیر یک رویداد را بلافاصله پس از اتفاق افتادن آن رویداد شناسایی کرده و ثبت می کند و این در حالی است که در حسابداری در مبنای نقدی، تا زمانیکه پولی رد و بدل نشود، رویدادی ثبت نخواهد شد. برای درک بهتر این مساله به مثال زیر توجه کنید.

سیستم یکپارچۀ سازمانی راهکار



در مثالهای این دوره آموزشی از یک برنامه حسابداری رایگان استفاده شده است که از لینک زیر می توانید وارد صفحه دانلود آن شوید :

دانلود برنامه حسابداری و آموزش نصب آن

مثالی برای درک حسابداری در مبنای نقدی و حسابداری در مبنای تعهدی


فرض کنیم شرکت آموزشی راه نو، خدماتی را بصورت نسیه به یکی از مشتریانش می فروشد و قرار می شود تا 1 ماه بعد مشتری وجه این خدمات را بپردازد. در مبنای حسابداری تعهدی بلافاصله در زمان تحقق این درآمد، صرفنظر از اینکه پول آن دریافت شده است یا نه، در حسابداری سندی را ثبت می کنند. اما در حسابداری در مبنای نقدی منتظر می مانند تا مشتری وجه را پرداخت کند و سپس وجه دریافت شده را ثبت می کنند.

شاید در نگاه اول برای یک غیر حسابدار تفاوتی بین این دو موضوع نباشد و تصور شود که زمان ثبت رویداد اهمیتی ندارد و مهم اینست که رویداد مالی در دفاتر ثبت گردد. اما از دیدگاه حسابداری بین او دو خیلی تفاوتها است.

اهمیت انجام ثبتها بصورت تعهدی در اینست که حسابداری دارای مفهومی بنام دوره مالی می باشد و در هر دوره مالی باید درآمدها و هزینه ها به مقابله یکدیگر بروند، تا سود و زیان دوره مشخص گردد. بعنوان مثال در مبنای نقدی ممکن است درآمدهایی که مربوط به دوره مالی قبل بوده اند اما تسویه حساب آنها در دوره بعدش اتفاق افتاده است، گزارش سود و یا زیان یک دوره مالی را بدرستی نمایش ندهد. این مساله در مورد هزینه ها نیز صادق است، یعنی هزینه ها را هم باید بصورت تعهدی در زمان تحقق یافتن هزینه ثبت کرد.

اصول پذیرفته شده حسابداری، واحدهای تجاری را ملزم می کند تا از مبنای تعهدی برای ثبت رویدادهای مالی استفاده کنند، یعنی درآمدها و هزینه ها را به محض تحقق یافتن آن و صرفنظر از اینکه آیا وجه آن دریافت شده است یا نه، ثبت کنند.

اهمیت استفاده از حسابداری در مبنای تعهدی به جای مبنای نقدی


علاوه بر مثال بالا که زدیم، یک مساله مهم دیگر اینست که حسابداری در مبنای تعهدی اطلاعات دقیقتری را به ما نشان می دهد و در نتیجه تصمیم گیرندگانی که بر اساس گزارشات حسابداری تصمیماتی را می گیرند، می توانند اطلاعات کاملتر و دقیقتری را در اختیار داشته باشند.

در مثالهای کاربردی که در این دوره آموزشی زده ایم، ما هم از حسابداری در مبنای تعهدی استفاده کرده ایم، اساسا استفاده از حسابهایی همچون "حسابهای دریافتنی" و "حسابهای پرداختنی" نیز به همین منظور بوده است، تا ثبتهای تعهدی را به محض تحقق درآمد یا هزینه بتوانیم ثبت کنیم.


آموزش قبلی : 15. آموزش کاربردی حسابداری با نرم افزار. حسابهای درآمد و هزینه و ارتباط آنها با سرمایه

آموزش بعدی : 17. آموزش کاربردی حسابداری با نرم افزار. درک مفهوم دوره مالی در حسابداری

نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.