خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


تشخیص زبان برنامه نویسی سایت - به صورت آنلاین و آفلاین

  تشخیص زبان برنامه نویسی سایت - به صورت آنلاین و آفلاین
ممکن است گاهی برایتان سوال پیش بیاید که فلان وبسایت خاص به چه زبان برنامه نویسی طراحی شده است. البته انگیزۀ این سوال دلایل مختلفی می تواند داشته باشد. شاید تازه وارد دنیای برنامه نویسی وب شده اید و می خواهید از وب سایت های دیگر الگو بگیرید و ببینید که به چه زبان های برنامه نویسی یا چه فناوری هایی تولید شده اند و شما هم وارد همان حوزۀ برنامه نویسی شوید. شاید هم صرفاً از روی کنجکاوی این سوال برایتان پیش آمده باشد. شاید هم زبانم لال از آن دست افراد نفوذگر هستید که قصدش از دانستن فناوری های استفاده شده در یک وبسایت، پیدا کردن حفره های امنیتی و راه های نفوذ به آن وبسایت باشد. به هر حال انگیزۀ تان هر کدام از این موارد که باشد، یا اینکه انگیزۀ دیگری داشته باشید، جای درستی آمده اید. امروز در این مقاله قصد داریم تا روش های مختلف تشخیص زبان برنامه نویسی سایت ها را به شما آموزش دهیم. در ضمن اگر به دنیای برنامه نویسی وب علاقه مند باشید می توانید از آموزش طراحی قالب استاتیک برای سایت کارتان را شروع کنید.


استفاده از ابزارهای آنلاین برای تشخیص زبان برنامه نویسی سایت


ساده ترین راه تشخیص زبان برنامه نویسی سایت و سایر فناوری های مورد استفاده در وبسایت ها اینست که از ابزارهای آنلاین که برای این منظور ارائه شده اند، استفاده کنیم. یکی از این ابزارها که در این مقاله به جزییات بیشتر آن می پردازیم وبسایت w3techs.com می باشد. کار با این وبسایت بسیار ساده است. کافیست وارد آدرس آن شوید و سپس مشابه تصویر زیر بر روی منوی Sites کلیک کنید. سپس در کادر مربوط به Enter url آدرس وبسایتی که می خواهید زبان برنامه نویسی و سایر فناوری های مورد استفاده در آن را تشخیص دهید وارد کنید، و در نهایت بر روی دکمۀ Site Info کلیک کنید.

تشخیص زبان برنامه نویسی سایت
بعد از پردازش اطلاعات نتایج آن را خواهید دید. به عنوان مثال، نتایج جستجوی یک وبسایت را در تصویر زیر مشاهده می کنید. در ادامه در مورد این نتایج توضیحات بیشتری را خدمتتان ارائه خواهیم داد. در ضمن اگر به دنبال ابزارهای آنلاین بیشتر و متنوع تری برای تشخیص زبان برنامه نویسی سایت هستید می توانید مقاله تشخیص زبان برنامه نویسی سایت | فهرست ابزارهای کاربردی در فرادرس را ببینید.

تشخیص زبان برنامه نویسی سایت
در ادامه به تشریح جزییات موجود در نتایج این پردازش می پردازیم:

  • Website Background: در این قسمت توضیحاتی در مورد اینکه وبسایت مربوطه چیست و کار اصلی اش چیست ارائه شده است. این توضیحات در واقع از متادیتا هایی (MetaData) استخراج شده اند که خود طراحان وبسایت درون وبسایتشان قرار داده اند. (اگر برایتان سوال پیش آمده که متادیتا چیست، باید بگویم متادیتا دادهایی هستند که داده های دیگر را توصیف می کنند. به زبان ساده تر، توضیحاتی بر روی داده ها هستند).
  • Server-side Programming Language: در این قسمت از نتایج، زبان های برنامه نویسی سمت سرور نشان داده می شوند. زبان های برنامه نویسی سمت سرور می توانند \(\text{PHP}\)، \(\text{ASP.NET}\)، \(\text{Ruby}\)، \(\text{Java}\)، \(\text{Scala}\) و غیره باشند. در ضمن یک مزیت این ابزار آنلاین اینست که در کنار زبان برنامه نویسی سمت سرور، توضیحات اندکی هم در مورد آن زبان ضمیمه می کند که اطلاعات شما را نسبت به زبان برنامه نویسی سایت مربوطه افزایش دهد. به عنوان مثال در کنار زبان برنامه نویسی PHP به انگلیسی توضیح داده است که PHP یک زبان برنامه نویسی اسکریپتی برای ایجاد وب سایتها می باشد. بد نیست بدانید طبق آمارها زبان برنامه نویسی PHP با \(78.7\%\) بیشترین سهم را در بین زبان های برنامه نویسی سمت سرور دارد. اگر به دنیای برنامه نویسی وب علاقه مندید مجموعه آموزش‌ PHP می تواند برای شما بسیار سودمند باشد.


    تشخیص زبان برنامه نویسی سایت
  • Client-side Programming Language: در این قسمت، زبان های برنامه نویسی سمت کلاینت را نشان می دهد. رایج ترین زبان برنامه نویسی سمت کلاینت JavaScript می باشد که طبق آمارها \(97.6\%\) درصد از وبسایت ها از آن استفاده می کنند. البته زبان Flash هم با وجود منسوخ شدن، هنوز سهمی حدود \(1.8\%\) را در اختیار دارد. در ضمن در کنار هر زبان برنامه نویسی سمت کلاینت توضیحات اندکی هم جهت افزایش دانش عمومی شما وجود دارد.

    تشخیص زبان برنامه نویسی سایت
  • JavaScript Libraries: در این قسمت کتابخانه های جاوا اسکریپت را مشاهده می کنید. همانطور که اندکی پیش گفتیم امروزه تقریباً همۀ وبسایت ها برای برنامه نویسی سمت کلاینت از جاوا اسکریپت استفاده می کنند. جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی سبک، و چند منظوره است که می تواند به سادگی در توسط مرورگرها در پلتفرم های مختلف مورد استفاده قرار بگیرد و مزایای فراوان آن از جمله پشتیبانی آن از برنامه نویسی شیء گرا آن را به انتخاب شمارۀ یک برنامه نویسان تبدیل کرده است. برای همین کتابخانه های متعددی هم برای کار با جاوا اسکریپت نوشته شده اند که از جملۀ آنها می توان به \(\text{jQuery}\)، \(\text{Bootstrap}\)، \(\text{Modernizr}\)، \(\text{Underscore}\)، و \(\text{Popper}\) اشاره کرد. البته در این میان طبق آمارها بیشترین سهم در اختیار کتابخانۀ کد jQuery می باشد که \(78.2\%\) را در اختیار دارد. اگر در زمینۀ jQuery نیاز به منابع آموزشی جامعی دارید می توانید از مجموعه آموزش‌ jQuery (جی کوئری) استفاده کنید.


    تشخیص زبان برنامه نویسی سایت
  • Web Server: وب سرور در واقع یک برنامۀ کامپیوتری است که بر روی کامپیوترهای سرور قرار می گیرد و وظیفۀ اصلی اش پردازش درخواست های کاربران است. تمامی دستوراتی که در وبسایت ها انجام می دهید در واقع تمامی لینک هایی که وارد آنها می شوید توسط وب سرورها پردازش و پاسخ داده می شوند. در بین وب سرورها می توان به \(\text{Nginx}\)، \(\text{Apache}\)، \(\text{Cloudflare Server}\)، \(\text{LiteSpeed}\)، و \(\text{Microsoft-IIS}\) اشاره کرد. در حال حاضر طبق آمارها \(\text{Nginx}\) با \(34.0%\) در رتبۀ اول و بعد از آن \(\text{Apache}\) با \(30.9\%\) در رتبۀ دوم وب سرورها قرار دارند. بد نیست بدانید که وب سرور شرکت مایکروسافت یعنی \(\text{Microsoft-IIS}\) نیز با \(6.5\%\) در رتبۀ پنجم وب سرورها قرار دارد.

    تشخیص زبان برنامه نویسی سایت
  • Web Hosting Provider: در این قسمت سرویس دهندۀ اینترنتی که وب سایت مورد بررسی روی آن قرار دارد نشان داده می شود. در واقع اسامی شرکت های ارائه دهندۀ این خدمات همراه با اندکی توضیحات در مورد شرکت مربوطه لیست می شود. این داده هم از آن آمارهای بسیار مفید و خوب است و شما به کمک آن می توانید تشخیص دهید که وبسایت های مطرح از چه هاست هایی استفاده می کنند.

  • SSL Certificate Authority: اگر وبسایت مورد بررسی دارای گواهی SSL باشد در این قسمت اطلاعات مربوط به شرکت ارائه دهندۀ خدمات SSL نشان داده می شود. بد نیست بدانید که SSL یک گواهی امنیتی است و کار اصلی آن رمزگذاری داده هایی می باشد که بین کاربر وبسایت رد و بدل می شوند.

  • Traffic Analysis Tool: معمولاً وبسایت ها برای تجزیه و تحلیل داده های آماری مربوط به بازدید کاربرها و رفتار کاربرها در وبسایتشان از ابزارهای آنلاین مختلفی استفاده می کنند. ابزاری که با آن وبسایت مورد بررسی تجزیه و تحلیل می گردد را در این قسمت می توانید ببینید. یکی از معروفترین و پر کاربرد ترین این ابزارها Google Analytics می باشد که محصولی از شرکت گوگل است. اگر خودتان گردانندۀ وبسایتی هستید و تمایل دارید که در این باره بیشتر بدانید می توانید از آموزش گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) برای تحلیل آمار وب سایت استفاده کنید.


  • سایر آمارها: در این وبسایت آمارهای دیگری هم نشان داده می شود که برای پرهیز از اطالۀ کلام و جلوگیری از خارج شدن از مبحث اصلی که مرتبط با تشخیص زبان برنامه نویسی سایت و فناوری های مورد استفاده در سایت است، به آنها ورود نمی کنیم.

تشخیص زبان برنامه نویسی سایت بدون ابزارهای آنلاین


شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که این ابزارهای آنلاین از کجا می توانند این همه اطلاعات را صرفاً از روی آدرس یک وبسایت استخراج کنند. آیا خودم هم می توانم از روی صرفاً آدرس یک وبسایت چنین اطلاعاتی را کسب کنم. پاسخ اینست که بله، قطعاً می توانید. در واقع رویۀ پشت صحنۀ آن ابزار آنلاین اینست که آن آدرس را از وب سرور مربوطه درخواست می کند و محتویات بازگشتی آن را تجزیه و تحلیل می کند. خوب بیایید این کار را با هم انجام دهیم. یک وبسایت را به دلخواه باز کنید و بعد از اینکه وب سایت مورد نظر در مرورگر شما بار گذاری شد مشابه تصویر زیر در جایی از مرورگر راست کلیک کنید و گزینۀ View page source را انتخاب کنید.

تشخیص زبان برنامه نویسی سایت
با انجام عملیات بالا چیزی شبیه تصویر زیر را مشاهده خواهید کرد. این اطلاعات در واقع کدهای سمت کلاینت وب سایت هستند که شامل تگ های html ، کد های css و کدهای جاوا اسکریپت و یک سری متادیتا های دیگر می باشند. مرورگر شما از روی این داده ها متوجه می شد که چه چیزی را باید نشان دهد. در واقع این پشت صحنۀ آن ظاهر زیبا و تمیزی است که شما در وبسایت ها می بینید. درست مثل وقتی که جعبۀ دستگاهی مانند تلویزیون خود را باز می کنید و می بینید فقط یک سری سیم، و تجهیزات الکترونیکی و ... داخل آن قرار دارد و با آن تصاویر و فیلم های زیبا که در تلویزیون می دیدید بسیار متفاوت است. اگر برای درک این کدها و نوشتن کدهایی مشابه آنها اشتیاق دارید، می توانید مجموعه آموزش طراحی سایت را دنبال کنید.


تشخیص زبان برنامه نویسی سایت
لابلای این کدها و تگ ها، اطلاعات بسیاری از وبسایت شما دیده می شود. در واقع بهتر است بگوییم سرنخ هایی پیدا می شوند که این اطلاعات از روی آنها نتیجه گیری می شوند. البته اینطور هم نیست که بدون هیچ تجربۀ قبلی بتوانید این کار را انجام دهید و قطعاً نیاز به پیش زمینه ای در این ارتباط وجود دارد. به عنوان مثال اگر در لابلای لینک های موجود در وبسایت پسوند \(\text{.php}\) وجود داشته باشد، می توانید متوجه شوید که آن وبسایت با زبان برنامه نویسی php نوشته شده است.

گاهی اوقات هم اسامی موجود در لابلای کدها می توانند سرنخ ماجرا باشند. مثلا وجود کلمۀ wp-content بدین معناست که برای سایت مربوطه از وردپرس استفاده شده است. وجود کلمه ای همچون GoogleAnalyticsObject در کد وبسایت نشان می دهد که ابزار تجزیه و تحلیل آن وبسایت و یا دست کم یکی از ابزارهای رصد آن گوگل آنالتیک است. وجود کلمۀ jquery در لابلای کدها یا در قسمت رفرنس های بالای کد نشان دهندۀ اینست که از کتابخانۀ کد jQuery برای طراحی وبسایت مربوطه استفاده شده است. این ابزارهای آنلاین هم برای تشخیص زبان برنامه نویسی سایت و همینطور برای تشخیص سایر فناوری های سازندۀ وبسایت مربوطه راهی جز این ندارند و با تجزیه و تحلیل اطلاعات موجود در درخواست و پاسخ سرور این کار را انجام می دهند.

تشخیص زبان برنامه نویسی سایت
در لابلای آموزش بالا به اسم ورد پرس اشاره شد. بد نیست بدانید ورد پرس یکی از رایجترین ابزارهای طراحی سایت بدون حتی یک خط کد نویسی می باشد. اگر نیاز به وبسایت دارید و از طرفی هم تمایل ندارید زمان زیادی را صرف یادگیری برنامه نویسی وب کنید می توانید به کمک آموزش راه اندازی سایت و کار با وردپرس این کار را انجام دهید.

نتیجه گیری تشخیص زبان برنامه نویسی سایت


برای تشخیص اینکه وبسایتی با چه زبان های برنامه نویسی نوشته شده است، روش ها و ابزارهای مختلفی وجود دارد. یک روش رایج و ساده اینست که از ابزارهای آنلاینی که برای این منظور طراحی شده اند استفاده کنید، در این صورت ضرورت دارد که گزارش خروجی نتایج آنها را نیز درک کنید که در طول این مقاله به موارد مهم آن اشاره ای داشتیم. روش دیگر هم اینست که خودتان اندکی از برنامه نویسی و ابزارهای آن سر رشته داشته باشید و در واقع خودتان کدهای سمت کلاینت آن وبسایت را تجزیه و تحلیل کنید که این روش را هم با یکدیگر مروری کردیم.

در این میان چند نکته هم وجود دارد که بد نیست به آن اشاره کنید. معمولاً (می توان گفت 99 درصد) وبسایت ها برای برنامه نویسی سمت کلاینت از جاوا اسکریپت استفاده می کنند که تشخیص این موضوع نیز بسیار ساده است و کافیست در کدهای نشان داده شده در مرورگر تگ های جاوا اسکریپت را به سادگی پیدا کنم. در واقع سوال اصلی اینست که زبان برنامه نویسی سمت سرور یا فناوری های مورد استفاده در سمت سرور چه می باشند که آنها را هم از روی سر نخ های موجود می توانید تا حدودی متوجه شویم. به کلمۀ سرنخ های موجود دقت کنید، اگر طراحان وبسایت مربوطه حساس باشند که شما نتوانید از فناوری های سمت سرور آنها همچون زبان برنامه نویسی مورد استفادۀ شدن سر در بیاورید، قطعاً کار شما مشکل می شود و حتی ممکن هم هست نتوانید متوجه زبان برنامه نویسی سمت سرورشان شوید.

جهت مشاهده آموزش های بیشتر در این زمینه و البته آموزش های بیشتر در سایر حوزه های فنی می توانید از سایت فرادرس بازدید نمایید. در این سایت می توانید موضوعات فراوانی در حوزه های برنامه نویسی، مهندسی نرم افزار، هوش مصنوعی، رباتیک، و ... را بیابید.


نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.


دسته بندی مطالب خوش آموز