خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


ویندوز لایو چیست ؟ همه چیز درباره ویندوز لایو + معرفی منابع آموزش ورژن های مختلف ویندوز

ویندوز لایو چیست ؟ همه چیز درباره ویندوز لایو + معرفی منابع آموزش ورژن های مختلف ویندوز
ویندوز لایو دست کم به دو مفهوم مختلف اشاره می کند. در این مقاله هر دوی این مفاهیم را مورد بررسی و تشریح قرار می دهیم. شرکت مایکروسافت در سال 2005 پروژه ای با نام ویندوز لایو (Windows Live) را معرفی کرد که در واقع یک پروژۀ ویندوز آنلاین بود. در واقع بخش هایی از چیزی که امروزه بنام MSN می شناسیم همان ادامۀ راه ویندوز لایو است که تغییر نام داده است و البته با یکسری تغییر سیاست های کلی مایکروسافت در این زمینه روبرو شده است. در واقع ویندوز لایو را می توان مجموعه ای از وب سرویس ها و پلتفرم های نرم افزاری آنلاین دانست. مایکروسافت بعدها این پروژه را برای همیشه تعطیل کرد و امروزه دیگر چیزی بنام ویندوز لایو (Windows Live) وجود خارجی ندارد. از طرفی چیز دیگری با نام ویندوز لایو یا بهتر است بگوییم CD یا DVD ویندوز لایو داریم که در واقع یک سیستم عامل با قابلیت بوت شدن از روی CD یا DVD است که برای مواقع اضطراری همچون مواردی که سیستم عامل بالا نمی آید یا توسط ویروس های مخرب از کار افتاده است، کاربرد دارد و به کمک آن می توانید اطلاعات موجود در هارد دیسک را به محل دیگری منتقل کنید. البته این لایو سی دی ها فقط مخصوص ویندوز نیست، یا شاید بهتر است بگوییم اصلاً مخصوص ویندوز نیست و از اول هم در سیستم عامل های دیگر همچون لینوکس، دبیان، فری بی اس دی (FreeBSD)، یونیکس و ... متداول بوده و هست. اگر در ارتباط با ویندوز به دنبال مرجع آموزشی کاملی می گردید به شما توصیه می کنم، مجموعه آموزش نسخه های مختلف ویندوز را ببینید.


پروژۀ کنسل شدۀ ویندوز لایو (Windows Live)


همانطور که در مقدمۀ مطلب اشاره کردیم، مایکروسافت در سال 2005 پروژه ای با نام ویندوز لایو (Windows Live) را راه اندازی کرد که البته با تبلیغات وسیعی که روی آن داشت تعداد قابل توجهی هم کاربر جذب کرد. این پروژه در واقع نوعی ویندوز آنلاین یا بهتر است بگوییم مشابه آنلاین ویندوز بود و یک سری وب سرویس ها و برنامه های کاربردی متنوع برای آن تدارک دیده شده بود. هر چند در ابتدای امر مایکروسافت آیندۀ درخشانی را برای آن پیش بینی می کرد و حتی محصولات و سرویس های گسترده ای هم پیرامون آن ایجاد کرد، اما به مرور زمان خودش پی برد که این پروژه شکست خورده است و نمی تواند آیندۀ فروزانی داشته باشد. البته مایکروسافت به طور کل تمام آن را تعطیل نکرد و در واقع با تغییر نام برند، خرد خرد آن را به سایر محصولاتش منتقل کرد. به عنوان مثال همین MSN یا سرویس های ایمیل لایو که امروز می بینیم، بازماندگانی از ویندوز لایو (Windows Live) می باشند. البته اینطور نیست که MSN بعد از ویندوز لایو راه اندازی شده باشد، بلکه بسیاری از محصولات و سرویس هایی که برای ویندوز لایو تدارک دیده شده بودند به داخل MSN یا سایر سرویس های ابری مایکروسافت و حتی به داخل ویندوزهای معمولی مایکروسافت منتقل شدند. اگر در ارتباط با ویندوز مایکروسافت مشتاق یادگیری بیشتر هستید، آموزش ویندوز ۱۰ (Windows 10) در فرادرس می تواند برای شما سودمند باشد.


تصویر زیر از معدود تصاویر به جا مانده از ویندوز لایو است که توانستم برای شما پیدا کنم، البته متأسفانه کیفیت مطلوبی هم ندارد و باید با دقت بیشتری روی آن تمرکز کنید. این تصویر رابط کاربری ویندوز لایو را به شما نشان می دهد.

ویندوز لایو چیست
تصویر بعدی هم بخشی از تبلیغات گستردۀ مایکروسافت در ارتباط با ویندوز لایو را نشان می دهد که شخص شخیص خود بیل گیتس در ارائه آن حضور دارد. همانطور که در تصویر می بینید، لایو به نوعی قرار بود یک پلتفرم بسیار بزرگ و اساسی برای مایکروسافت باشد، تا آنجا که تمامی محصولات دیگرش همچون ایکس باکس، ویندوز آفلاین، آفیس، و سرویس های ابری فراوان دیگری را پیرامون آن ایجاد کرده بود. حتی بنا بود کلی دستگاه های سخت افزاری و ابزارهای نرم افزاری دیگر ویندوز لایو را مزین کنند. البته این را هم به شما بگویم که در این میان فقط نام برند ویندوز لایو (Windows Live) محو شده است، وگرنه تقریباً تمامی محصولات دیگر مایکروسافت همچنان با قدرت به مسیر خودشان ادامه می دهند و در شکل های دیگری ابری شده اند.

ویندوز لایو چیست
و البته شعار تبلیغاتی رایج ویندوز لایو (لایو خوب است!) که در تصویر زیر می بینید. همانطور که کمی پیشتر اشاره کردم، نام ویندوز لایو زایل شد اما راه آن ادامه یافت. به طوری که امروزه در ویندوز می بینیم، مایکروسافت آفیس را ابری کرده و در ضمن بین آفیس ابری و آفیس معمولی ارتباطاتی عالی برقرار کرده تا یکدیگر را همگام سازند. همچنین محصولات ابری دیگرش همچون وان درایو را به نحو احسن در دل ویندوز 10 می بینیم که آنقدر آنجا کارش را عالی و پسندیده انجام می دهد که حتی نمی توانیم تصورش را کنیم که زمانی بدون وان درایو چطور با ویندوز کار می کردیم. اگر از آن دسته ای هستید که هنوز آنطور که باید با وان درایو صمیمی نشده و از امکانات بی بدیلش بهره نمی برد، حتماً سری به آموزش Microsoft OneDrive برای ذخیره و ویرایش فایل ها در فضای ابری در فرادرس بزنید تا نظرتان تغییر یابد، تا به احترام وان درایو کلاه از سر بردارید.


ویندوز لایو چیست
برخی از سرویس هایی که روزگاری بخشی از ویندوز لایو بودند، امروزه هنوز به حیات خودشان ادامه می دهند. از جملۀ این سرویس های می توان به سرویس هات میل (Hotmail) اشاره کرد که یک سرویس ارسال ایمیل رایگان است که به کمک فناوری AJAX و در قالب یک وب اپلیکیشن ارائه شده است. یا سرویس دیگری که در ویندوز لایو بود و هنوز هم ما از آن استفاده می کنیم سرویس تقویم (Calendar) مایکروسافت است که به کاربران اجازه می دهد قرارهای ملاقاتشان را با آن مدیریت کنند، همچنین با تقویم مایکروسافت می توان جلسات را زمان بندی کرد، هشدارهایی را برنامه ریزی کرد تا در روز خاصی پیام خاصی را به شما یادآوری کند، و در ضمن می توانید رویدادهای درون تقویم خود را با سایر کاربران نیز به اشتراک بگذارید. البته سرویس های ریز و درشت فراوان دیگری همچون QnA و Search Center و Mesh را نیز می توان نام برد که با اتمام ویندوز لایو، آن ها نیز به فرجام خویش رسیدند.

\(\text{CD}\) یا \(\text{DVD}\) ویندوز لایو چیست؟


در بخش پیشین این مقال به ویندوز لایو که یک پروژۀ منقضی شدۀ مایکروسافت می باشد اشاره داشتیم. در اینجا می خواهیم فقرۀ رایج دیگری که از قضا آنهم بنام ویندوز لایو شهرت دارد را بررسی کنیم. فی الواقع نام صحیح و درست این فقره، لایو سی دی (live CD) می باشد که بعضاً به اشتباه در ایران به آن ویندوز لایو هم گفته می شود. البته شاید دلیل این تداخل نام به خاطر این باشد که یکی از اسامی دیگر لایو سی دی، سیستم عامل لایو ( live operating system) می باشد و برخی با خلاقیت به جای نام سیستم عامل، ویندوز را گنجانده اند. اگر از این زاویه به قضیه نگاه کنیم این نامگذاری چندان هم بی معنا به نظر نمی رسد. جریان از این قرار است که لایو سی دی (live CD) یا لایو دی وی دی (live DVD) یک CD یا DVD است که در داخل آن یک سیستم عامل با قابلیت بوت شدن (bootable) قرار دارد. به کمک لایو سی دی ها می توان یک سیستم عامل مدرن امروزی همچون ویندوز یا لینوکس را به صورت کامل از روی CD یا DVD راه اندازی کرد و در این فرآیند راه اندازی هیچ نیازی به یک حافظۀ ثانویه همچون هارد دیسک نمی باشد. یکی از کاربردهای اصلی این گونه سیستم عامل ها اینست که در مواقعی که سیستم عامل اصلی به هر دلیل به مشکل خورده است و به اصطلاح معروف کامپیوتری ها بالا نمی آید، به داد ما می رسد و امکان دسترسی به اطلاعات داخل آن کامپیوتر را به ما می دهد.

ویندوز لایو چیست
اگر در زمینۀ تعمیر ویندوز شور یادگیری بیشتری را دارید، آموزش ریپیر ویندوز ۷ در فرادرس می تواند برای شما کاربردی و نافع باشد.


همچنین مواقعی پیش می آید که توسط یک نرم افزار مخرب مانند ویروس های کامپیوتری، سیستم عامل اصلی دچار مشکل شده است و در اینجاست که با لایو سی دی سیستم را بالا می آورند و با ترفندهایی ویروس مربوطه را حذف می کنند. از این بابت به لایو سی دی دیسک نجات سیستم (SystemRescueCD) نیز گفته می شود. سیستم عامل لایو مستقیماً از روی CD یا DVD بوت می شود و فایل هایش را بی واسطه در حافظۀ رم کامپیوتر بارگذاری می کند، و با هارد کاری ندارد. یکی از مزایای نام بردنی این نوع سیستم عامل ها اینست که نیازی به پروسۀ طولانی نصب ندارند و فی الواقع نام زنده (live) به همین موضوع اشاره می کند. در ضمن این سیستم عامل ها به دلیل اینکه هیچ ردی بر هارد دیسک برجای نمی گذارند، با تنظیمات و پیکربندی های شما هیچ کاری ندارند. حتی اگر هارد دیسکی به کامپیوتر شما متصل نباشد، یا اینکه هارد دیسک شما خراب شده باشد، باز هم این سیستم عامل بالا می آید. ممکن هم هست که هارد دیسک شما موجود باشد، هیچ خرابی هم در آن نباشد، اما فایل های سیستم عامل اصلی تان مشکل خورده باشند، در این صورت باز هم سیستم عامل لایو به شما کمک می کند تا وارد سیستم شوید و عملیات ریکاوری داده ها را دستی انجام دهید. وجه تسمیه دیسک نجات هم از این باب می باشد.

ویندوز لایو چیست ؟ همه چیز درباره ویندوز لایو + معرفی منابع آموزش ورژن های مختلف ویندوز

امروزه با کم رنگ شدن کاربرد دستگاه های پخش CD و DVD در کامپیوترها، و شاید هم بهتر آنست که بگوییم با مرگ تدریجی این دستگاه ها، لایو یواس بی ها (live USB) جایگزین لایو سی دی ها شده اند. لایو یواس بی ها (live USB) علاوه بر اینکه تمامی مزایای لایو سی دی ها را دارند، فزون بر آن از قابلیت حافظۀ قابل نوشتن فلش های یو اس بی نیز بهره می برند. اضافه بر آن شما می توانید از همین قابلیت لایو سی دی ها در حافظه های اکسترنال (هارد دیسک های اکسترنال) نیز استفاده کنید که چیزی مشابه لایو یو اس بی هستند. یکی از کاربردهای کمتر رایج این لایو سی دی ها اینست که کاربرانی که نمی خواهند از خود ردی برجای بگذارند و همه چیز را با خودشان حمل و نقل کنند، آنها را مورد استفاده قرار می دهند تا هیچ داده ای در سیستم برجای نماند.

شاید فکر کنید که این ویژگی که در سیستم عامل های لایو ارائه می شود چیز جدید و مدرنی است و گذشتگان ما از آن بی بهره بوده اند، آنها که همچون من کمی زودتر وارد حوزۀ کامپیوتر شدند و تجربۀ کار با ویندوز \(\text{3.1}\) و سیستم عامل های خط و فرمان دیگر چون NC و ... را داشتند، بخوبی بیاد دارند که اوایل سیستم عامل ها به کمک دیسکت های راه انداز بیرونی لود می شدند. در واقع از همان ابتدا بسیار رایج بود که داده های مرتبط با بوت شدن سیستم را در یک دستگاه بیرونی که صد البته در آنموقع فلاپی دیسک ها بودند، نگه داری کنند. این بخش از مقاله بنده را کمی در گذشته سیر داد و تصاویری از راهنمای جامع ویندوز \(3.1\) اثر پیتر نورتون معروف که در ایران هم ترجمه هایش وجود داشت، در ذهنم زنده شد. هر چند آنموقع منابع آموزشی واقعاً بسیار اندک بودند، خوشبختانه امروز برعکس آن موقع، به لطف سایت هایی همچون فرادرس چیزی که به وفور یافت می شود منابع آموزشی می باشد. فقط کافیست عزیزان همت کنند و برای دوره ها وقت بگذارند.

ویندوز لایو چیست

پاسخ نهایی به سوال ویندوز لایو چیست؟


همانطور که اثنا این مقاله اشارت نمودیم، ویندوز لایو دست کم با دو معنی رایج شناخته می شود. یکی اشاره به یک پلتفرم انقضا یافته از مایکروسافت است که ویندوزی به نوعی ابری بود و دومی اشاره به سیستم عامل لایو دارد که در اصل یک CD یا DVD یا یو اس بی یا هارد دیسک است که در داخل آن سیستم عامل مستقلی بدون نیاز به نصب وجود دارد که کاربردهایی از جمله احیاء سیستم های خراب دارد. البته وقتی ویندوز لایو را برای اشاره به معنی دوم بکار می بریم بد نیست بدانیم که اسامی دیگری همچون سیستم عامل لایو، لایو سی دی، لایو دی وی دی، لایو یو اس بی و حتی لایو دیسک هم به آن می گویند. پس هر کدام از این اسامی را که دیدیم پیام همان پیام است.

جهت مشاهده آموزش های بیشتر در این زمینه و و سایر حوزه های فنی می توانید از آموزش های فرادرس استفاده نمایید. در فرادرس می توانید موضوعات فراوانی در حوزه های برنامه نویسی، مهندسی نرم افزار، هوش مصنوعی، رباتیک، و ... را بیابید.



نمایش دیدگاه ها (1 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.


دسته بندی مطالب خوش آموز