خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


آموزش cmd در ویندوز 10 - راهنمای گام به گام و تصویری cmd در ویندوز 10

آموزش cmd در ویندوز 10 - راهنمای گام به گام و تصویری cmd در ویندوز 10
امروز در این آموزش cmd در ویندوز 10 می خواهم شما را با محیط واقعی سیستم عامل ویندوز، یا اگر بخواهم دقیق تر و کلی تر بگویم، با محیط اصلی کلیۀ سیستم عامل ها آشنا سازم. آنچه شما در سیستم عامل ویندوز و در محیط گرافیکی آن می بینید، در واقع صرفاً پوسته ای است که برای سیستم عامل اصلی ویندوز ایجاد شده است. هر آن چه که در محیط گرافیکی ویندوز انجام می دهید در واقع یک سری دستورات متنی می باشد که عملیات اصلی را برای شما انجام می دهند. البته این دستورات مانند اوراد جادوگری نیستند که از بقیه مخفی باشند و فقط افراد خاصی قادر به استفاده از آنها باشند، تمامی این دستورات به طور کامل در قالب فایل های راهنما و کتاب های آموزشی مختلف منتشر شده اند و شما می توانید به سادگی از آنها در محیطی با نام محیط خط و فرمان استفاده کنید. شاید با خودتان بگویید، خوب حالا که محیط گرافیکی ساده تر و بهتر را در اختیار دارم، چه لزومی دارد که خودم را درگیر پیچیدگی های خط و فرمان کنم. در ادامه با من در این مقاله همراه باشید تا متوجه شوید که به هیچ وجه محیط گرافیکی بر خلاف تصور خیلی ها، از محیط خط و فرمان قدرتمندتر نیست، و در عین حال برخلاف خیلی تصورها، ابداً محیط خط و فرمان از محیط گرافیکی پیچیده تر نیست و در بسیاری از مواقع خیلی ساده تر و در عین حال سریع تر هم هست. ضمن اینکه بسیار از کارها در ویندوز و سایر سیستم عامل ها وجود دارند که اساساً محیط گرافیکی ندارند و الزاماً باید برای انجام آنها از خط و فرمان استفاده کرد. اگر به دنبال راهنمای جامعی جهت کار با محیط خط و فرمان هستید، آموزش کاربردی خط فرمان ویندوز (Command Prompt یا CMD) را به شما پیشنهاد می کنم.


نرم افزار خط و فرمان ویندوز (cmd)


من ترجیح می دهم اسم محیط خط و فرمان (cmd) را سیستم عامل اصلی ویندوز بنامم. با این حساب به دنیای سیستم عامل واقعی ویندوز خوش آمدید. از امروز به بعد و با آشنایی با محیط خط و فرمان (cmd)، ترجیح خواهید داد که خیلی از کارها را در این محیط انجام دهید. هر چه در آموزش های محیط cmd جلوتر بروید، بیشتر عاشقش خواهید شد. برای اینکه وارد محیط خط و فرمان (cmd) ویندوز شوید، برنامۀ cmd را اجرا کنید. کافیست منوی استارت ویندوز را باز کنید و کلمۀ cmd را در آن تایپ کنید و سپس برنامۀ cmd را اجرا کنید. cmd در واقع مخفف Command Prompt به معنای خط و فرمان می باشد.

آموزش cmd در ویندوز 10 - محیط خط و فرمان ویندوز
تمام کارهایی که در محیط ویندوز انجام می دهید، در این جعبۀ سیاه جادویی قابل انجام است. شاید خیلی ها که عادت به استفاده از ماوس و چرخیدن با ماوس در محیط گرافیکی ویندوز دارند، اولش به سادگی این موضوع را باور نکنند، اما کمی که در آموزش های محیط cmd پیش بروند، قطعاً آن عده هم با ما هم عقیده خواهند شد. برای درک بهتر این ادعا، بیایید با هم کمی مرور کنیم که ما در ویندوز چه کارهایی انجام می دهیم. معمولاً به این شکل عمل می کنیم که وارد نرم افزار File Explore (مرورگر فایل) در ویندوز می شویم. وارد درایوها و سپس پوشه ها می شویم. فایل هایمان را پیدا می کنیم و آنها را اجرا می کنیم. گاهی اوقات فایلی را از پوشه ای به پوشۀ دیگر کپی می کنیم. گاهی اوقات فایلی را از محلی به محل دیگر منتقل می کنیم. برخی اوقات فایل ها یا پوشه هایی را که دیگر لازم نداریم حذف می کنیم. ممکن است مواقعی پیش آیند که مجبور شویم وارد تنظیمات ویندوز شویم و چیزی را تغییر دهیم. بسیاری اوقات برنامه هایمان را اجرا می کنیم و با آنها مشغول به کار می شویم. روی جملۀ آخر که آن را برایتان پر رنگ تر نوشته ام مکث کنید و سریع از آن عبور نکنید.

اگر می خواهید سطح مهارت های کاربردی تان د رحوزۀ کامپیوتر را افزایش دهید، پیشنهاد ما به شما استفاده از مجموعه آموزش مهارت های کاربردی کامپیوتر (ICDL) می باشد که در فرادرس انتشار یافته اند.


وقتی شما برنامه ای را اجرا می کنید که تحت سیستم عامل ویندوز نوشته شده است، دیگر اینجا بحث ویندوز نیست. اگر در ابتدای سخن ادعا کردم که شما می توانید با محیط خط و فرمان هر کاری را انجام دهید، با گفتن اینکه مثلاً آیا می توانم در محیط خط و فرمان همچون محیط فتوشاپ روی ویرایش عکس هایم کار کنم، سعی بر ابطال ادعای من نداشته باشید. فتوشاپ یا هر نرم افزار کاربردی دیگر از این دست، جزء سیستم عامل و کارهای سیستم عاملی نیست و در واقع نرم افزاری است که تحت سیستم عامل ویندوز کار می کند. اساساً هدف از طراحی سیستم عامل هم اینست که با سخت افزار در ارتباط باشد و لایه ای میان سخت افزار و ما باشد، تا بتوانیم به کمک آن برنامه های کاربردی دیگر را انجام دهیم و در نگاه کلی، به کمک سیستم عامل کامپیوتر را به خدمت بگیریم.

شروع کار با محیط خط و فرمان (cmd)


تا اینجای مقالۀ آموزش cmd در ویندوز 10، با محیط خط و فرمان و اهمیت آن آشنا شدید، در ادامه سعی می کنم ضمن مقایسه ای بین محیط گرافیکی ویندوز و محیط خط و فرمان ویندوز، چگونگی کار با دستورات خط و فرمان را به شما بیاموزم. بخش گرافیکی کار را شما خودتان باید تجسم کنید، اما بخش خط و فرمان و دستورات مرتبط با آن را من در اینجا برایتان ذکر خواهم کرد. یکی از کارهایی که معمولاً بارها در طول روز انجام می دهید اینست که از درایوی به درایو دیگر می روید تا فایل هایتان را پیدا و اجرا کنید. در اینجا می خواهم به شما نشان بدهم که انجام این کار در محیط خط و فرمان چقدر ساده است. برنامۀ cmd را اجرا کنید.

آموزش cmd در ویندوز 10 - محیط خط و فرمان ویندوز
قبل از اینکه دستور ورود به درایو خاصی را انجام دهیم، یک نکته را می خواهم به شما بگویم. هنگامی که برنامه cmd را از داخل منوی استارت اجرا می کنید، به طور پیش فرض وارد پوشۀ مربوط به کاربر جاری می شود و مسیر آن \(\text{c:\Users\UserName}\) می باشد، قسمت \(\text{UserName}\) نام کاربر است و طبیعتاً در کامپیوتر شما متفاوت از کامپیوتر من خواهد بود. بعد از ذکر این مسیر یک علامت "بزرگتر از" در مقابل آن قرار دارد که در واقع نشان دهندۀ اینست که برنامۀ cmd، آمادۀ دریافت دستورات شما می باشد. به آن به چشم غول چراغ جادو نگاه کنید که می گوید، در خدمتم سرورم! خوب برویم سراغ دستور وارد شدن به درایو خاصی از ویندوز. فرض کنید می خواهیم وارد درایو \(c\) ویندوز شویم. دستور \(\text{cd c:\\}\) را تایپ کرده و سپس اینتر کنید. تصویر زیر نتیجۀ انجام این دستور را به شما نشان می دهد. همانطور که می بینید، هم اکنون وارد درایو c شده اید، به همین ترتیب می توانید وارد هر کدام از درایوهای دیگر کامپیوترتان که بخواهید بشوید.

اگر احساس می کنید که در خود ویندوز 10 نیاز دارید دانشتان را تقویت کنید، توصیه می کنم که دورۀ آموزش ویندوز 10 که در فرادرس انتشار یافته است را ببینید.


آموزش cmd در ویندوز 10 - محیط خط و فرمان ویندوز
در ادامۀ آموزش cmd در ویندوز 10 همراه ما باشید تا چیزهای شگفت انگیز بیشتری را از خط و فرمان بیاموزید. شما در محیط گرافیکی ویندوز معمولاً عادت کرده اید که به محض ورود به یک درایو، لیست پوشه ها و فایل های موجود در آن را ببینید، دلیلش هم اینست که ویندوز این طور برایتان پیش بینی کرده است که با برنامۀ مرورگر فایل، در داخل محتویات هارد دیسکتان اینگونه پیمایش کنید. در محیط cmd از آنجا که شما بعد از ورود به یک درایو، صدها گزینۀ مختلف برای انجام دادن دارید، ویندوز به صورت پیش فرض هیچ کاری برای شما انجام نمی دهد و فقط غول چراغ جادو دوباره به شما می گوید، در خدمتم سرورم! خوب ما با دستور \(\text{dir}\) به آن دستور می دهیم که لیست تمامی پوشه ها و فایل های موجود در این درایو را به ما نشان بدهد.

آموزش cmd در ویندوز 10 - محیط خط و فرمان ویندوز
حالا می خواهیم دستور بدهیم که برایمان یک پوشۀ خالی ایجاد کند. مشابه کاری که در محیط گرافیکی با گزینۀ New Folder انجام می دادیم. با دستور \(\text{mkdir}\) می توانیم پوشه های جدیدی در مسیر جاری خط و فرمان ایجاد کنید. در حال حاضر مسیر جاری خط و فرمان درایو c می باشد. بعد از دستور \(\text{mkdir}\) باید نام پوشه را ذکر کنیم. دستور \(\text{mkdir sample}\) را تایپ کرده و اینتر کنید. با تایید این دستور، پوشه ای با نام sample در درایو جاری، یعنی \(c\) ایجاد خواهد شد.

آموزش cmd در ویندوز 10 - محیط خط و فرمان ویندوز
در ظاهر این دستور هیچ خروجی نداشته است. اما اگر با دستور \(\text{dir}\) فایل ها و پوشه های موجود در درایو c را لیست کنید، این پوشۀ جدید را خواهید دید. همچنین می توانید با نرم افزار مرورگر فایل ویندوز، به صورت گرافیکی وارد مسیر مربوطه شوید، تا پوشۀ ایجاد شده را ببینید. در اینجا می خواهیم با دستور \(\text{cd}\) وارد این پوشۀ تازه ایجاد شده شویم. دستور \(\text{cd sample}\) را اجرا کنید.

هر چند ما این آموزش cmd در ویندوز 10 را در محیط ویندوز 10 آماده کرده ایم، و عنوان این آموزش نیز به ویندوز 10 اشاره دارد، اما آنچه در این آموزش فرا می گیرید، به طور کاملاً مشابهی در ویندوزهای دیگر مانند ویندوز 7، ویندوز 8 و حتی ویندوز 11 که به تازگی ارائه شده است، قابل انجام است. اگر می خواهید دربارۀ سایر نسخه های ویندوز آموزش های بیشتری ببینید، می توانید از مجموعه آموزش نسخه های مختلف ویندوز که در فرادرس منتشر شده است، استفاده کنید.


آموزش cmd در ویندوز 10 - محیط خط و فرمان ویندوز
همانطور که خودتان هم می بینید، مسیر جاریِ خط و فرمان به \(\text{c:\sample}\) تغییر می کند. حالا می خواهیم یک فایل متنی را به کمک محیط خط و فرمان ایجاد کنیم. این کار را به کمک دستور \(\text{echo}\) انجام خواهیم داد. کار دستور \(\text{echo}\) اینست که متنی را در صفحۀ cmd نمایش دهد، اصطلاحاً به این کار چاپ متن گفته می شود. قبل از ایجاد فایل متنی مورد نظر یک بار دستور \(\text{echo}\) را تست می کنیم. دستور \(\text{echo "This is a test."}\) را اجرا کنید. همانطور که در تصویر زیر می بینید، متن This is a test. (این یک تست است) در صفحه چاپ می شود.

آموزش cmd در ویندوز 10 - محیط خط و فرمان ویندوز
حالا می خواهیم کاری کنیم که به جای چاپ این متن در صفحۀ cmd در داخل یک فایل متنی بنام \(\text{file1.txt}\) نوشته شود. دستور را اینگونه تغییر دهید و دوباره اجرا کنید. \(\text{echo "This is a test." > file1.txt}\)

آموزش cmd در ویندوز 10 - محیط خط و فرمان ویندوز
در ظاهر اتفاقی نیفتاد. اما این مدل کار خط و فرمان است. کارش را بی هیاهو و چراغ خاموش انجام می دهد. اگر وارد مسیر مربوطه شوید، خواهید دید که یک فایل متنی با نام \(\text{file1.txt}\) ایجاد شده است، اگر این فایل را باز کنید، محتویاتش را که \(\text{This is a test.}\) می باشد، خواهید دید. حالا می خواهیم یک کپی از این فایل ایجاد کنیم. مشابه همان کاری که در محیط گرافیکی ویندوز با عملیات copy و paste انجام می دهیم. دستور \(\text{copy file1.txt file2.txt}\) را اجرا کنید. با اجرا این دستور یک کپی از file1.txt در مسیر جاری ایجاد می شود و نام فایل کپی شده، file2.txt خواهد بود. البته شما الزامی ندارید که حتماً این فایل را به داخل مسیر جاری کپی کنید، می توانید مسیر کاملی را به آن بدهید و در هر جای دیگری که از ویندوز بخواهید، آن را کپی کنید.

آموزش cmd در ویندوز 10 - محیط خط و فرمان ویندوز
تا اینجای کار با چند دستور ساده شما را با نحوۀ کارکرد محیط خط و فرمان (cmd) ویندوز آشنا ساختیم، اگر می خواهید دستورات بیشتری را بیاموزید و بیازمایید، می توانید از آموزش خط فرمان (Command Line) ویندوز - راهنمای مقدماتی استفاده کنید. در آموزش زیر شما می توانید دستوراتی را برای حذف فایل ها، حذف پوشه ها، و دستوراتی برای کار با شبکه بیاموزید و همچنین با امکانات بیشتری از محیط خط و فرمان آشنا گردید.



نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.


دسته بندی مطالب خوش آموز