خوش آموز درخت تو گر بار دانش بگیرد، به زیر آوری چرخ نیلوفری را


درس مهندسی اینترنت – راهنمای جامع آشنایی + منابع آموزشی

درس مهندسی اینترنت – راهنمای جامع آشنایی + منابع آموزشی
آشنایی با درس مهندسی اینترنت به درد چه کسانی می خورد؟ اگر در میان اعضای خانواده یا دوستان خود کسانی را دارید که علاقه دارند در دانشگاه در رشته مهندسی کامپیوتر درس بخوانند، می توانید آن ها را با یکی از مهم ترین و بروزترین مباحث مرتبط با فناوری و کامپیوتر که همان اینترنت می باشد آشنا کنید. در واقع اینترنت امروزه فقط یک سرگرمی ساده نیست، بلکه دنیایی از تکنولوژی و دانش پشت آن نهفته است که می تواند هر کسی را شیفته خود کند. از طرفی حتما لازم نیست تا دانشجوی رشته کامپیوتر باشید، بلکه اگر صاحب کسب و کار هستید، یا می خواهید راهی تازه برای بدست آوردن درآمد پیدا کنید، مهندسی کامپیوتر دانشی است که می تواند شما را به اهدافتان برساند. ما در مقاله آشنایی با درس مهندسی اینترنت قصد داریم شما را با مفاهیم مربوط به اینترنت آشنا کرده و به سمت موفقیت هدایت کنیم. ضمنا مجموعه شبکه های کامپیوتری فرادرس برای آن دسته از افرادی که هیچ شناختی از مفاهیم شبکه ندارند بسیار کارآمد خواهد بود:


درس مهندسی اینترنت چیست؟

درس مهندسی اینترنت همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، مخصوص دانشجویان رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع لیسانس می باشد. با این تفاوت که برای گرایش سخت افزار این درس جنبه اختیاری داشته و می توانید آن را برای مطالعه انتخاب نکنید. اما درس مذکور برای دانشجویان گرایش های آی تی یا نرم افزار جزء دروس اصلی محسوب می شود. البته برای آشنایی با این درس حتما لازم نیست دانشجوی رشته کامپیوتر باشید و اگر قصد ورود به حوزه وب و زبان های برنامه نویسی را داشته باشید، به مفاهیم آن نیاز جدی پیدا خواهید کرد.

درس مهندسی اینترنت در مورد چه مباحثی صحبت می کند؟

درس مهندسی اینترنت یکی از اصلی ترین مباحث فناوری اطلاعات به حساب می آید. هدف از این درس آشنا کردن شما با مفاهیمی مثل طراحی سایت، برنامه نویسی، توسعه نرم افزار و اینترنت می باشد. بعلاوه شما با مطالعه درس با مفاهیم مهمی مثل معماری شبکه، توسعه و طراحی برنامه های تجاری مبتنی بر اینترنت، و مهارت های توسعه اینترنت که به آن (Web developing) نیز می گویند، سر و کار خواهید داشت. در آخر به این دلیل که فناوری اطلاعات مبحثی کاملا بروز می باشد، اساتید آن را مبتنی بر زبان های برنامه نویسی متفاوت ارائه می دهند. مثلا زبان های برنامه نویسی مثل، جاوا، جاوا اسکریپت یا PHP.

درس مهندسی اینترنت - راهنمای جامع آشنایی با درس مهندسی اینترنت

دلیل اهمیت درس مهندسی اینترنت چیست؟

همانطور که می دانید دنیای امروز را دنیای ارتباطات و فناوری نام گذاری کرده اند. عصر حاضر نیز از سوی پیشگامان این حوزه عصر اینترنت می نامند. پس درس مهندسی اینترنت نیز برای دانشجویان مهندسی کامپیوتر بسیار مهم می باشد چرا که با فراگیری آن می توانند وارد بازار کار گسترده وب شوند. در واقع تنوع کارهای مرتبط با اینترنت، از طراحی سایت گرفته تا امنیت شبکه، باعث شده تا مبحثی مثل درس مهندسی اینترنت بشدت خواهان پیدا کند. البته جدا از سرفصل های مشترک که در تمام منابع مرتبط با این درس وجود دارند، بروز بودن روش های تدریس و بکار بردن ابزارهای مناسب در بالا رفتن کیفیت دانشجویان و کسانی که به دنبال ورود به حوزه اینترنت هستند، حیاتی است.

چه مباحثی در درس مهندسی اینترنت شرح داده می شوند؟

درس مهندسی اینترنت یک مبحث بسیار گسترده بوده که بام های مختلف هم در دانشگاه ها و آموزشگاه های مختلف تدریس و ارائه می شود. یکی از مهم ترین آن ها توسعه وب یا (web developing) می باشد. همچنین با وجود متفاوت بودن منابع و روش های تدریس اصولا یکسری سرفصل ها جزء اصول درس بوده و در همه جا یکسان می باشند.

مفاهیم اولیه

در چارت درس مهندسی کامپیوتر ابتدا دانشجویان را با مفاهیم ساده ای مثل شبکه های کامپیوتری، اینترنت، سرویس های ارائه دهنده خدمات وب، معنای اصطلاحاتی نظیر www ، HTTP، URL، سرور، سایت، مرورگر (WEB BROWSER)، HTML، ISP، هایپرلینک، DNS و مباحثی از این دست آشنا می کنند.

اصطلاحات پایه مهندسی اینترنت


روش های توسعه وب

عنوان های بعدی که در درس مهندسی اینترنت ارائه می شوند شامل الگوهای استفاده شده در معماری شبکه، تعریف لایه بندی و روش های آن، الگوها و پروتکل های امنیتی شبکه و غیره هستند.

زبان های برنامه نویسی

آخرین بخش درس مهندسی اینترنت که از اهمیت بالایی نیز برخوردار است، زبان های برنامه نویسی می باشند. همانطور که گفتیم، هر دانشگاه یا آموزشگاه می تواند یکی از زبان های برنامه نویسی رایج در توسعه وب مثل PHP، جاوا اسکریپت، پایتون، دات نت (ASP.NET) و زبان های مشابه را برای تدریس در نظر بگیرد.

پیش نیازهای درس مهندسی اینترنت چه چیزهایی هستند؟

برای این که در دانشگاه درس مهندسی اینترنت را انتخاب کنید باید یکسری پیش نیاز و هم نیاز بگذرانید. البته اگر به قصد یاد گرفتن مهارت نیز این مبحث را می خواهید انتخاب کنید باید موارد قبل از آن را فرا گرفته باشید. نکته مهم دیگری که باید توجه داشته باشید این است که برای رسیدن به هر کدام از این پیش نیازها، باید دوره های قبل از آن ها را گذرانده باشید.

پیش نیازها

  • شبکه های کامپیوتری
  • سیستم عامل (پیش نیاز درس شبکه های کامپیوتری)
  • ساختمان داده ها (پیش نیاز پایگاه داده و سیستم عامل)
  • ساختمان داده ها (پیش نیاز برنامه سازی پیشرفته و ریاضیات گسسته)
  • معماری کامپیوتر (پیش نیاز درس مدارهای منطقی).

درس مهندسی اینترنت - راهنمای جامع آشنایی با درس مهندسی اینترنت

معرفی منابع درس مهندسی اینترنت

در حاضر در دانشگاه های ایران و همچنین موسسات فنی و حرفه ای که مباحث مربوط به شبکه و درس مهندسی اینترنت ارائه می شوند، هم منابع فارسی و هم منابع انگلیسی استفاده می شود. بطور مثال کتاب های مهندسی اینترنت نوشته عباسعلی رضایی، اصول مهندسی اینترنت از دکتر احسان ملکیان و مهندسی اینترنت تالیف مهندس بهزاد اکبری از جمله این کتاب ها هستند. اما منابع انگلیسی تعداد بیشتری دارند که بطور خلاصه به برخی از آن ها اشاره می کنیم: کتاب الگوهای معماری برنامه‌های کاربردی تجاری؛ مارتین فاولر، سرولت‌های کلیدی و صفحات جاوا سرور: فناوری‌های پیشرفته؛ مارتی هال، راهبردهای امنیتی در وب‌اپلیکیشن‌ها و شبکه‌های اجتماعی؛ مایک هاروود. البته بدلیل گستردگی مبحث، همواره منابع نیز در حال بروز رسانی هستند که برای آشنایی با درس مهندسی اینترنت می توانید آن ها را جست و جو کنید.


آشنایی بیشتر با درس مهندسی اینترنت

تا اینجا اهمیت و منابع درس مهندسی اینترنت را متوجه شدید، حال قصد داریم در ادامه مقاله شما را با اصطلاحات کلیدی دنیای اینترنت، و همچنین سرفصل های که در این درس به آن ها بطور کامل پرداخته می شود، آشنا کنیم.

سر فصل های درس مهندسی اینترنت

مهم ترین مواردی که به عنوان پایه درس مهندسی اینترنت باید بیاموزید، مربوط به مباحث شبکه می شود. یعنی تا وقتی که مفاهیم مربوط به شکبه که تشکیل دهنده اینترنت می باشند را بخوبی متوجه نشوید، نمی توانید تسلط کافی بر روی درس اصلی داشته باشید. به همین منظور اولین مبحث مربوط به مفاهیم اصلی و خلاصه ای از درس شبکه های کامپیوتری می باشد. در ادامه لایه های شبکه که منظور لایه های واسطه شبکه، لایه IP و لایه انتقال می باشد، ارائه می شوند. در ادامه موضوعاتی مثل مسیریابی، DNS، برنامه نویسی درگاه ها، پروتکل های انتقال فایل، نحوه عملکرد ایمیل، پروتکل HTTP، مفهوم WWW و امنیت شبکه آموزش داده می شوند.

اصطلاحات کلیدی اینترنت

شبکه کامپیوتری

منظور از شبکه، مجموعه ای از کامپیوترهاست که جهت انتقال اطلاعات به هم مرتبط شده اند. همچنین هر شبکه شامل مجوعه ای از گره ها یا نودها هستند که وظیفه برقراری ارتباط بین شبکه ها را بر عهده دارند. شبکه در حقیقت یکی از اصلی ترین مباحث درس مهندسی اینترنت می باشد.

گره (NODE)

در حقیقت می توان هز وسیله ای که ارتباط بین سایر دستگاه ها برای تبادل اطلاعات برقرار می کند، نود یا گره نامید. علاوه بر نودها هر شبکه کامپیوتری به تجهیزات دیگری نیز نیاز دارد تا عملکردی صحیح داشته باشد. در درس مهندسی اینترنت بیتشر با نودها آشنا خواهید شد.

درس مهندسی اینترنت - راهنمای جامع آشنایی با درس مهندسی اینترنت

هاب (HUB)

هاب دستگاهیست که می توان با آن چندین وسیله را به هم وصل کرده و به اصطلاح یک شبکه تشکیل داد. وظیفه هاب دریافت یک سیگنال از یک درگاه، سپس تکثیر و ارسال آن به سایر درگاه ها می باشد. از عیب های هاب می توان به ایجاد ترافیک زیاد در پورت ها و پایین بودن امنیت آن اشاره کرد.

سوئیچ

سوئیچ یک وسیله الکترونیکی در شبکه های داخلی یا محلی (LAN) می باشد که سیگنال ها را از مبدأ دریافت کرده و سپس به مقصد ارسال می نماید. از سوئیچ ها می توان برای اتصال کامپیوترها، روترها یا مودم ها و سایر وسایلی که از طریق کابل متصل می شوند، استفاده کرد. سویئچ دستگاهی هوشمند بوده و در مقایسه با هاب از امنیت و سرعت بیشتری بهره می برد. در مهندسی اینترنت سوئیچ ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند.

روتر

از مهم ترین اجزای شبکه اینترنت که بطور مفصل در مورد آن در درس مهندسی اینترنت خواهید خواند، می توانیم به روتر اشاره کنیم. البته در خانه ها روترها را بیشتر بعنوان مودم می شناسیم که کاملا اشتباه است چرا که کابردهای این دو وسیله کاملا با یک دیگر متفاوت می باشد. روتر اطلاعات را از دستگاه های متصل به شبکه دریافت کرده و سپس به مقاصد مورد نظر ارسال می نماید. روتر این کار را بوسیله آدرس های آی پی انجام می دهد.

روش به هم وصل کردن اجزای شبکه

در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی می توان شبکه ها و تمامی وسایل متصل به آن ها را بصورت کابلی یا بی سیم (وایرلس) به یک دیگر متصل نمود. در کل همانطور که احتمالا می دانید، ارتباط از طریق کابل از ثبات بیشتری برخوردار بوده و همچنین سرعت بالاتری نیز دارد.

شبکه های کامپیوتری به چند دسته تقسیم می شوند؟

از نظر عملکرد شبکه های کامپیوتری به دو دسته LAN و WAN تقسیم می شوند. شبکه "لَن" در واقع یک شبکه محلی یا داخلی می باشد که وظیفه اتصال کامیپوترها و وسایل مشابه که در نزدیکی یک دیگر قرار دارند را بر عهده می گیرد. در مقابل WAN قرار دارد که به معنای شبکه گسترده می باشد. شبکه گسترده همانطور که از اسمش پیداست امکان متصل کردن تعداد بیشتری کامپیوتر در پوشش های بزرگتر را به ما می دهد. در حقیقت شبکه گسترده خود تشکیل شده از تعداد زیادی شبکه محلی می باشد. شبکه ها در درس مهندسی اینترنت بسیار مهم هستند.

ساختار شبکه

در درس مهندسی اینترنت ساختار شبکه یکی از مهم ترین موارد می باشد. چرا که شبکه ها می توانند بر حسب نوع کاربرد از معماری یا چیدمان متفاوتی بهره ببرند. مثلا اگر قرار باشد برای یک سازمان کوچک شبکه راه اندازی کنیم از نظر تعداد تجهیزات و عملکرد می تواند تفاوت هایی وجود داشته باشد.

پروتکل های برقراری ارتباط در شبکه

مجموعه قوانین جهانی که تمامی کامپیوترها و شبکه هایی که به اینترنت متصل می شوند باید از آن تبعیت کنند، اصطلاحا پروتکل نامیده می شود. مبحث پروتکل بطور مفصل در درس مهندسی اینترنت شرح داده خواهد شد. این پروتکل ها قابل اجرا بر روی تمامی سیستم عامل ها اعم از ویندوز و لینوکس استفاده می شوند. بطور مثال TCP/IP یک پروتکل معروف است که حتما هنگام کار کردن با اینترنت چشمتان به آن خورده است.

مفاهیم کاربردی در درس مهندسی اینترنت

درس مهندسی اینترنت - راهنمای جامع آشنایی با درس مهندسی اینترنت
یکی دیگر از مباحث پراهمیت در درس مهندسی اینترنت، مفاهیم کاربردی هستند که حتما بارها و بارها به گوشتان خورده است. اما در این درس با دقت بیشتری باید آن ها را یاد بگیرید.

اینترنت

همانطور که از اسم درس مهندسی اینترنتپیداست، مهم ترین و اصلی ترین بخش همان اینترنت می باشد. منظور از اینترنت در حقیقت سرویس هایی مانند ایمیل، تل نت (TEL NET) که امکان برقراری دو کامپیوتر از راه دور را به هم می دهد، FTP که پروتکل انتقال فایل های ذخیره شده در اینترنت به کامپیتورهای دیگر می باشد و در نهایت WWW که مخفف عبارت (WORLD WIDE WEB) یا تارنمای جهان گستر بوده و در حقیقت بستر خدمات اینترنت می باشد.

وب سایت

بخش مهم دیگری که در درس مهندسی اینترنت با آن سر و کار خواهید داشت وب سایت ها می باشند. همانطور که احتمالا می دانید، وب سایت ها مجموعه ای از صفحات اینترنتی هستند که افراد با ورود به آن ها می توانند اطلاعات مورد نظر خود را دریافت کنند.

وب سرور

هر وب سایت مجهز به یک دستگاه کامپیوتر می باشد که اطلاعات بر روی آن ذخیره شده اند. این سرور همیشه باید به اینترنت متصل باشد تا مرتبا وضعیت سایت را پایش نماید. هر وب سرور دارای آدرس آی پی منحصر به خود می باشد.

مرورگر

این عنوان قطعا پیش از این بارها به گوشتان خورده است. مرورگر در واقع دنیاییست که از طریق آن به اینترنت راه می یابید. در درس مهندسی اینترنت در مورد چگونگی عملکرد مرورگرها بیشتر یاد خواهید گرفت.

طراحی صفحات وب

پس از یادگیری مفاهیم و اصطلاحات، درس مهندسی اینترنت وارد مبحث پیشرفته تری شده که طراحی وب یا سایت نام دارد. در این بخش شما با عملکرد وب سایت و نحوه طراحی آن ها با کمک زبان های برنامه نویسی مثل جاوا یا HTML آشنا خواهید شد.

نتیجه گیری

برای آشنایی با درس مهندسی اینترنت می توان ساعت ها مقاله نوشت. اما هدف ما از نوشتن این متن تنها آشنا کردن شما با بخشی از این دنیای گسترده بوده است. بنابراین اگر تازه بعنوان دانشجو وارد رشته مهندسی کامپیوتر گرایش های نرم افزار یا فناوری اطلاعات شده اید، یا می خواهید کسب و کار تازه ای راه بیاندازید، باید مباحث این درس را بطور کامل و تخصصی بیاموزید. در پایان میتوانید با مراجعه به فرادرس شبکه های کامپیوتری که مبحث بسیار پایه و مهمی می باشد را بصورت کامل بیاموزید.


نمایش دیدگاه ها (0 دیدگاه)

دیدگاه خود را ثبت کنید:

انتخاب تصویر ویرایش حذف
توجه! حداکثر حجم مجاز برای تصویر 500 کیلوبایت می باشد.


دسته بندی مطالب خوش آموز